Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 90. let v irském Dublinu dosahovala zločinnost vrcholu kvůli nezákonnému obchodu s drogami. V té době začala o tomto ožehavém tématu psát novinářka Veronica Guerinová, známá svými nekompromisními články o církevních skandálech a o korupci. Odvážná žena se pouští do boje s narkomafií a nezalekne se ani mafiánského bosse Johna Gilliana. Má oporu v milujícím manželovi Grahamovi, který se stará o jejich synka, pomáhají jí kolegové z redakce, ale když se ani po několika „varováních“, po nichž skončí v nemocnici, Veronica nevzdá pátrání, stane se terčem surového atentátu. Pohřbu statečné novinářky se účastní tisíce lidí a její vražda vyburcuje celé Irsko k činu. Titulní postavu ve filmu režiséra Joela Schumachera přesvědčivě ztělesnila Cate Blanchetová. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (108)

POMO 

všechny recenze uživatele

Zo strany Cate Blanchett výborne zahraná one-woman show, ktorá síce posledných 10 minút nenechá oko suché, no celkový dojem zostane i tak trochu plochý. Že sa scenár snažil byť čo najdôvernejší a najkomplexnejší k reálnym udalostiam je fajn, no aby fungoval čoby naozaj pôsobivý film, potreboval sa pohodlnejšie usadiť v osobnom život hlavnej hrdinky a dvoch hlavných záporákov (miesto oboznamovania s ďalšími piatimi bezvýznamnými). Z Veronicinho vyšetrovania, ktoré i tak nespeje k žiadnej pointe (takže nie je tak detailne dôležité ako v sofistikovaných fiktívnych thrilleroch), sa malo vybrať len to podstatné pre gradovanie filmu. Ten predsa stojí na iných pravidlách než televízna reportáž. Joel Schumacher spravil z Veronicinho príbehu poctivé, chladné svedectvo. Ron Howard by z neho spravil parádnu hollywoodskú limonádu. Najradšej by som niečo medzi. ()

zipexx 

všechny recenze uživatele

Víceméně průměrný snímek o novinářce, která se rozhodla postavit čelem drogové problematice v Dublinu v polovině devadesátých let. Joel Schumacher již natočil mnohem lepší snímky, ale i horší. Tohle, možná pro někoho nezáživné drama, má však v osobě Cate Blanchet sílu. Jasně a s lehkostí vede celý film až do očekávaného finále... Veronica Guerin je snímek na tři hvězdy, ale přidávám jednu star navíc za Cate:-). ()

Reklama

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Neznám skutečný osud Veronici Guerin, ale pokud by byl fragment jejího života, kdy se soustředila na problém okolo drog, takový, jak to vidíme v tomto filmu, tak nechápu, jak mohlo mít její snažení nakonec takový efekt. Křehká plavovláska si špacíruje po dublinských slumech plných malých dětí se stříkačkou v ruce a "vyšetřuje", policie tam téměř neexistuje a když, tak nemá páky, takže Veronica přes "svůj zdroj" prachjednoduchým položením prosté otázky, dostává odpověď, vyrazí si za drogovým bossem a řekne:"když mi dáte jména lidí, kteří pro vás prodávají, tak na vás budu v novinách hodná", pak vyrazí k jinému a díví se, že dostane na kokos. Její domácnost připomíná domácnost Erin Brockovich - manžel je máma táta a má pochopení. Takže proč 3*? Za Cate Blanchett, ponurou a působivou irskou atmosféru a minutu s Colinem Farrellem. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Zvláštní chlapík ten Joel Schumacher. Můžete si na něj nadávat, jak chcete, ale když zrovna neleští bradavky na Batmanovském kostýmu, tak vytahuje z rukávu esa jako jsou Volný pád, 8 mm a nebo právě Veronica Guerin. Základním kamenem je pravdivý příběh velké statečnosti (Guerin například pár dní poté, co byla postřelena mluvila při přebírání ceny od Komise na ochranu novinářů o jiných novinářích, kterým v té době hrozilo vězení a né o sobě a svém zranění- mimochodem toto ve filmu vůbec není) , ale na druhou stranu se podle mého také jedná o příběh velké nezodpovědnosti, kdy Veronica vystavovala svoji rodinu do velikého rizika, i když to mělo vyšší cíl. A celým nosníkem filmu je pak úžasná Cate Blanchett, která ve filmu zastíní všechno ostatní. Za pochvalu ještě stojí podmanivá hudba a slušná kamera. Ale jedna hvězdička jde dolu za to, že Schumacher možná zbytečně začíná koncem (Já byl s osudem Veronicy dobře seznámen už před tím, takže mi to nijak nevadilo, ale jinak to musí ve finále zkazit zážitek) a také za to, že si člověk při drogovém pátrání občas vzpomene na slepce a jeho housle. Veronica Guerin je dojemný výlet do špinavých ulic Dublinu 90. let, který určitě stojí za pozornost. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Sdělení důležité, téma aktuální v každé době novověku, bohužel natočeno povrchně, Blanchett vidíme v jiné rovině, než ji známe, popravdě se mi tady moc nelíbila, nejen vzhledově, ale ztvárnění neurotické, otravné štěkny mi k jejímu projevu typově nesedlo, přestože zahrála kvalitně, působila hrubě. A jako osamělá pátrací jednotka v oblastech, kde si batolata hrají s použitými jehlami i vcelku absurdně. Celá reálná tragédie si zpracování zasloužila, film má několik velmi dobrých momentů, konec je fakt děsný, osobně se však domnívám, že by se z příběhu dalo vyrazit víc. ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama