Reklama

Reklama

Co se stane, když se vysokoškolská psychologická studie šokujícím způsobem zvrtne? V tomto napínavém psychologickém thrilleru natočeném podle skutečné události se Billy Crudup představuje v roli profesora Stanfordské univerzity Dr. Philipa Zimbarda, který v roce 1971 obsadil 24 dobrovolníků z řad studentů do rolí vězňů a dozorců v simulovaném vězení, aby zjistil, z čeho pramení zneužívání ve vězeňském systému. Výsledky ohromily svět, protože účastníci se během několika dní změnili ze středostavovských studentů v sadisty opojené mocí a submisivní oběti. Film, který získal dvě ocenění na festivalu Sundance, včetně ceny za nejlepší scénář, a na jehož vzniku se úzce podílel sám doktor Zimbardo, je mrazivý, napínavý thriller o temných stránkách moci a dopadech věznění. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (177)

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Trochu bych to zkrátila, ale jinak moc dobré a skvěle vybraní herci a jejich výkony. Taky oceňuji, že si tvůrci dali takovou práci s výběrem herců, aby byli podobní těm, kteří se experimentu skutečně zúčastnili. A hlavně spolupráci s Philipem Zimbardem, díky které víme, jak to tam asi doopravdy vypadalo. Taky bych do toho nikdy nešla a ještě za blbých 15 dolarů na den... ()

zdenny 

všechny recenze uživatele

Poměrně civilně pojatý snímek o známém vězeňském experimentu. Neznámí herci podávají slušné výkony. Jen prostě pro mě budou filmy s touto tématikou asi vždy na tři hvězdy. Nevím, co by se muselo stát, abych šel s hodnocením výš. Přitom toto zpracování bylo velice reálné. Možná větší vykreslenost postav. Co mne ale vyvádí z klidu, je koment jednoho ze zúčastněných "vězňů" po ukončení experimentu, který omlouvá chování nejkrutějšího "bachaře" s tím, že on tak krutý být musel, protože to byl jeho úkol a že za normálních okolností to může být normální a pohodový kluk. S tímto tvrzením a názorem nemohu nikdy souhlasit, protože dle mého názoru se jedná o typ osobnosti, který toto chování umožní nebo neumožní. Pokud by se po nějakém čase začali všichni "bachaři" chovat stejně (v tomto případě shodně krutě), chápal bych, že čas v nezvyklých a extrémních podmínkách všechny donutí takto se chovat. Pokud se ale v jedné skupině chová po dobu několika pár dní každý jinak, znamená to, že se projevují povahové rysy individuálních jedinců. Rozdíly v povahových rysech by byly smazány (pravděpodobně!) až po delším časovém úseku, což by potvrdilo mou teorii, že čas a systém všechny semele. Jenže experiment, jak známo, trval jen pár dní. ()

Reklama

Duoscop 

všechny recenze uživatele

Během experimentu je skupina dobrovolníků rozdělena na dvě skupiny. Vězně a dozorce. Experiment má trvat 14 dní a při sebemenším náznaku fyzického násilí má být ukončen... The Stanford Prison Experiment je můj třetí film na toto téma a ani tentokrát mě nezklamal. Není sice nejlepší (experiment 2001) ale i tak tady názorně uvidíme co se stane, když dáte člověku moc a volnou ruku. ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Stát je něco jako takovej Stanfordskej vězeňskej experiment v trochu většim měřítku. Taky nesmyslně soustřeďuje moc do rukou různých random pohůnků, kteří se s ní vyrovnávaj úměrně svý inteligenci a míře empatie. Film pro mě už aspoň s jednou papričkou na škále #silnýnažaludek (80%) ()

Sdoom 

všechny recenze uživatele

Nevím, na kolik je film věrný tomu, co se tenkrát opravdu stalo, ale pokud byly určité skutečnosti pozměněny ve prospěch dramatizace, je to jen a jen dobře. Skvěle budovaná atmosféra, která malinko ztrácí na intenzitě až v poslední třetině filmu. Herci jsou vynikající, zejména Michael Angarano je naprosto neskutečně přirozený a uvěřitelný převtělený bachař. Velmi pěkné 4 hvězdičk. (HD, orig.) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (4)

  • Filmovanie snímky prebiehalo v Kalifornii a v kanadskej provincii Saskatchewan. Celkovo trvalo iba 21 dní. (MikaelSVK)
  • Zjištěný sadismus „dozorců", spolu se silnými depresemi a pasivitou vězňů vyústily v teorii o důležitosti sociálních pozic v individualistické psychologii. Tato teorie je dodnes kontroverzní. Psycholog Philip Zimbardo obdržel v roce 2005 Cenu Nadace Vize 97, kterou založil exprezident Václav Havel se svou ženou Dagmar. Předání ceny doprovázalo vydání českého překladu Zimbardovy knihy "Moc a zlo". (Vangelis)

Reklama

Reklama