Reklama

Reklama

Vražda na objednávku

  • USA Dial M for Murder (více)
Trailer

Když americký spisovatel Mark Halliday navštíví čerstvě vdanou Margot Wendice v Londýně, nevědomky tím spustí řetězec vydírání a vražd. Manžel Margot, Tony Wendice, si všimne jejích citů k Hallidayovi, začne se obávat rozvodu a s ním spojeného vydědění, a tak naplánuje její smrt. K tomu využije svého bývalého spolužáka Lesgateho, který je již zapleten do nezákonné činnosti. Margot se podaří Lesgatea v sebeobraně zabít, ale Tony vše nastrojí tak, aby byla obviněna za úkladnou vraždu. Hallidayovi nezbývá, než Tonyho vyřadit ze hry... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (277)

Javert 

všechny recenze uživatele

Opravdu téměř dokonalá vražda. Hitchcock opět dokazuje, proč je mnohými považován a nazýván králem thrilleru. Napětí, kdy vám téměř tuhne krev v žilách, neumí budovat nikdo tak dobře, jako to zvládl on... A musím se přiznat, že v tomhle filmu jsem po celou dobu fandil "zlému", ale zatraceně charismatickému Millandovi :-) ()

iamek 

všechny recenze uživatele

V Dial M for Murder jde vidět v každé scéně klasický Hitchcockovský rukopis. Styl vyšetřování mi připomíná hodně Columba a je možně, že tvůrci Columba se tady nechali inspirovat. Scénař je naprosto geniální a člověk neví co se stale další scénu. A že těch překvapení tam bylo. Jako v každém filmu od mistra napětí i zde film graduje neuvěřitelným způsobem a nenechá vás ani na chvilku vydechnout. Herecké výkony jsou taky parádní. Fanoušek Hitchcocka musí být nadšen. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Precizně natočená studiová konverzační kriminálka přesně v duchu Hitchcockovy tvorby. Pečlivý výběr herců, nasvícení, střih, prostě profesionalita každým coulem. Z dnešního pohledu je to ale moc statické, moderní filmařina zkrátka vypadá jinak a používá jiné prostředky. Dnes už to připomíná spíš televizní inscenaci, byť té nejvyšší kvality. Celkový dojem: 75 %. ()

imf 

všechny recenze uživatele

Divadelní, ale napínakové a opět ohromující. Buď vám bude vrtat hlavou, jak může být někdo tak geniální padouch jako Ray Milland nebo budete váhat nad tím, zda po světě chodila půvabnější herečka než Grace Kelly. Film je velmi spartánský, ale všechny klíčové situace a dialogy (vysvětlování postupu vraždy, všechny rozhovory s inspektorem Hubbardem, démonická scéna soudu) jsou natočeny tak pečlivě a... nebojím se říct bezchybně, že člověk opět musí smeknout. Hitchovy filmy jsou jako procházka muzeem... musíte mít na to náladu, pak vám bude úplně šumák, že to co vás obklopuje má na kontě pár desítek křížků, protože pochopíte, že je to výběr toho nejlepšího z (filmové) historie. Bráno touto optikou, patří Vražda na objednávku mezi ty důležitější expozice v Hitchově křídle. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Vražda na objednávku je tak neskutečně promyšlená a inteligentní, až mi vedle toho případy novodobého Sherlocka připadaly jako lehce čitelné pohádky:) A to Sherlocka miluju. Vymyslet něco takového, klobouk dolů. Hitchcock je mistr. V tomto filmu je všechno na svém místě a funguje přesně jako hodinky, dokonce i ta vražda:) Ray Milland je coby dokonale uhlazený, vyrovnaný a chladnokrevný manžel perfektní. A Grace Kelly je kráska. Závěr filmu je dokonalost. I po tom všem zůstává stále sebejistým parchantem:) P.S.: Kdo z vás stejně pořád nechápe, jak to s těma klíčema vlastně bylo? :D ()

Galerie (50)

Zajímavosti (17)

  • Film byl natočen za 36 dní. Natáčelo se od středy 5. srpna do pátku 25. září 1953. Natáčení probíhalo pouze ve všední dny. (Kulmon)
  • Šaty Margot Wendice (Grace Kelly) byly vybírány tak, aby byla postava na začátku oblečena ve výrazných barvách a s postupujícím příběhem byly její šaty stále tmavší. (Dreadd)

Reklama

Reklama