Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nathan Algren se stal hrdinou občanské války a tažení proti indiánům. V roce 1876 je z něj však troska a alkoholik. Poručík Gant ho přivede na setkání s japonským průmyslníkem Omurou, který mu nabídne práci při výcviku modernizované japonské armády. V Japonsku čeká Nathana tlumočník Simon Graham, který mu vysvětlí, že mladý císař Meidži chce otevřít zemi západní civilizaci, proti sobě však má rebely z řad samurajů, kteří brání dávné japonské tradice. Když rebelové, vedení samurajem Kacumotem, napadnou železniční stanici, dostane jednotka příkaz k nasazení do boje. Je poražena a těžce zraněný Nathan je zajat. Kacumoto ho ubytuje u své sestry, manželky samuraje, kterého Nathan v boji zabil. Žena o zraněného pečuje jen s velkým přemáháním, ale on se snaží pochopit mentalitu vesničanů i samurajů a učí se bojovat jejich zbraněmi. Překvapivě zde nalézá klid, po kterém vždy toužil. Když je vesnice napadena maskovanými bojovníky, postaví se na stranu obyvatel. Definitivně se přitom sblíží s Kacumotem a pochopí, že se nepostavil proti císaři, ale podle svého nejlepšího svědomí mu stále slouží. Když je samuraj pod záminkou jednání vlákán do pasti, Nathan ho osvobodí. Kacumotovi je jasné, že bitvu o záchranu císaře a tradičního Japonska prohrál, a chce spáchat harakiri. Nathan ho však přesvědčí, že lepší je padnout v boji. Poslední samurajové tedy vyjíždějí do bitvy a Nathan je odhodlán bojovat po jejich boku. (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (1 017)

Brouk 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Krásné scenérie... Velmi slušné výkony japonských herců... Jediné, co mě rušilo v tomto filmu... bylo hodně Cruiseho, jako supermana (proč ten Cruise poslední dobou hraje samé supermany... že by komplex z výšky a postavy?)... a jeho nepřesvědčivý přechod na jiný způsob myšlení a cvičení... ... Ale co, je to producent tohoto filmu... tak co by nemohl... Watanabe! Jsi pašák a samuraj každým coulem... :-) ()

castor 

všechny recenze uživatele

Střet dvou zcela odlišných kultur a mentalit režisér Edward Zwick zvládl z větší půlky. Je cítit, že japonskou kulturu obdivuje (prý ji i studoval), ale tím jeho úsilí upadá. Jak jinak než úchvatná kamera Johna Tolla nejen v bitevních scénách ale zbytek nezachrání. Přibývá patos, a především je už od začátku bolestně zřejmé, kam bude Cruiseova (morálně zpustlý americký důstojník) cesta směřovat… Zhruba takhle jsem před lety k opusu dua Zwick-Cruise přistupoval. Dnes názor tolik neměním, ale musím přiznat, že výsledek na solidní čtyři hvězdy určitě je, ač Poslední samuraj mnohdy působí vyprázdněným dojmem. Zwick se znovu vrací k tématu válčení a vojenské cti, dvě třetiny je velmi zajímavé sledovat jeho zápal, závěr už je dle očekávání klišovitý hadr. Ken Watanabe a Hirojuki Sanada výrazně lepší než samotný Cruise. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Přes dvě hodiny záběrů na zarostlého Toma Cruise, který má být Nathanielem Algrenem, ale po celou stopáž zůstává prostě jen zarostlým Cruisem. Je to kýčovité, bez scénáře a úcty k jiné kultuře, plné všech myslitelných klišé... A je to velmi dobré. Monumentální bitvy, dunící Zimmerův soundtrack a navrch vizuální pompéznost. Hloupé a naivní pozlátko. Nutno však dodat, že nadmíru zábavné hloupé a naivní pozlátko. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Čo čakať od veľkofilmu made in USA, ktorý ide mapovať japonskú hitóriu 19. storočia ? Slabší scenár, mamutie bojové scény ( tie boli vydarené ), srdcervúci príbeh a ...... dementný koniec ! Kamera bola zručná, avšak kameraman si neodpustil asi štyri gýčovky na zapadajúce (vychádzajúce slnko) . Úvodné scény záverečnej masovky mi v jednom momente pripadali ako vystrihnuté z Braveheart ... Na svoje si prídu milovníci všetkého, čo sa dá zaškatuľkovať do krabičky "historický film" , ako aj fanatickí prívrženci japonského bojového omenia. Takisto si to rady pozrú naše milé polovičky, aby vyronili jednu-dve slzy na romantikou niektorých záberov. Ale pán Zwick, myslím si, že by to bolo o hviezdičku lepšie, nebyť záverečnej scény (audiencia u cisára). P.S.: povie mi niekto, prosím, načo si minister Obata pozval Algrena, keď tam boli k dispozícii vymakaní ninjovia, ktorí sekali zôkol-vôkol, čo dýchalo (cca 30. minúta filmu) ? ()

Galerie (94)

Zajímavosti (45)

  • Pro scénu, kdy je Nathan Algren napaden na ulici, se Tom Cruise musel naučit 36 bojových pohybů za sebou. (Witta)
  • I když film tvrdí, že to byli Američané, kdo pomohl s modernizací japonské armády, byla to ve skutečnosti Pruská armáda. (don corleone)
  • Postavy a události ve filmu byly inspirovány kombinací osobností a událostí ze dvou konfliktů během reforem Meidži. Postava pana Ōmury (Masato Harada) je inspirována osobou Ōmury Masujirō, který byl na konci období Edo a počátku období Meidži vojenským vůdcem a zakladatelem moderní císařské armády Japonska a jednou z vůdčích osobností války Bošin v letech 1867-68. Postava Katsumota (Ken Watanabe) byla inspirována vůdcem Sacumského povstání samurajů v letech 1876-77 Saigō Takamorim. Postava kapitána Nathana Algrena (Tom Cruise) byla částečně inspirována francouzským kapitánem Julesem Brunetem, který bojoval po boku Enomota Takeakiho ve válce Bošin a vzdal se kvůli tomu vojenské kariéry a hodnosti ve francouzské armádě a částečně osobou Fredericka Townsenda Warda, amerického žoldáka, který byl jednou z hlavních postav rebelie v Číně mezi lety 1851-64 během níž také zemřel. (ajaxx)

Související novinky

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

Denzel Washington přejde Alpy jako Hannibal

14.11.2023

Stávky skončily, studia nelení a mohou tak vesele oznamovat nové projekty, na nichž se znovu rozjíždí práce. Nejinak je tomu u Netflixu, který se nikdy nebál drahých ambiciózních fláků, a proto teď… (více)

Chris Evans ztvární legendárního herce

Chris Evans ztvární legendárního herce

06.01.2022

Od té doby, co Chris Evans (Avengers: Endgame) opustil Marvel a vydal se vstříc novým projektům, daří se herci točit poměrně zajímavý žánrový mix. Brzy jej uvidíme v animáku Lightyear o Buzzi… (více)

Kdy bude další Jack Reacher?

Kdy bude další Jack Reacher?

15.08.2015

Tom Cruise momentálně točí kriminálku Mena pod dohledem Douga Limana (Na hraně zítřka) a už na podzim ho čeká další akční štace. Znovu si totiž zahraje Jacka Reachera, bývalého armádního… (více)

Jack Reacher 2 má režiséra

Jack Reacher 2 má režiséra

19.05.2015

První Jack Reacher vydělal 218 milionů dolarů a potvrdil tak lukrativnost Toma Cruise. Režisér Christopher McQuarrie se ale po Reacherovi vrhnul na pátý díl Mission: Impossible (uvidíme ho už 30.… (více)

Reklama

Reklama