Reklama

Reklama

V Londýně řádí sériový vrah žen, jehož poznávacím znamením je pánská kravata, kterou zanechává pevně utaženou kolem hrdla svých uškrcených obětí. Policie je samozřejmě v pohotovosti, všechny stopy však naneštěstí vedou k nevinnému muži. Ten bude svou nevinu muset dokázat, nejlépe tak, že skutečného vraha vypátrá sám... Zběsilost je předposledním filmem mistra filmové hrůzy Alfreda Hitchcocka. Při jeho natáčení se po více než dvaceti letech, strávených v Hollywoodu, vrátil do Londýna, v němž prožil dětství a mládí a kde vznikla díla, jež ho proslavila. Scénář příběhu o londýnském škrtiči napsal Anthony Shaffer podle knižní předlohy Arthura La Berna. Před natáčením Hitchcock strávil více než šest týdnů vyhledáváním zajímavých a působivých londýnských lokalit, z nichž ve filmu uvidíme například Covent Garden či Newgateské vězení. Hlavní roli bývalého letce, obviněného ze série vražd, ztvárnil Jon Finch, který začínal jako divadelní herec a v době natáčení Zběsilosti měl za sebou již první výrazný filmový úspěch v Polanského Macbethovi. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (190)

Campbell 

všechny recenze uživatele

Pro mě asi nejslabší Hitchcock. Neříkám že je to špatné ale pro mě dost nevýrazné a nemá to takovou atmosféru jako jeho starší kousky. Navíc ty násilně vsunuté humorné prvky mi nesedly. Při tom ale film nezačíná špatně. Mrtvola uškrcená kravatou. Nicméně narozdíl třepa od Topazu či Vertiga tu ani nejsou moje oblíbené hrátky s kamerou. PRostě jsem v tom moc necítil klasického hitchkocka. Škoda. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Vysoko čiernohumorný thriller hrajúci na šok a to hlavne skrz ultra-úchylného vraha a dve intenzívne scény. Budiš, Psycho tiež bolo na svoju dobu riadne mäso. No na rozdiel od ostatných Hitchcockoviek, ktoré som videl (v dobe písania komentára cca 10) je príbeh vyslovený deus ex machina konštrukt. U samotného detektíva viac zaujmú jeho gurmánske eskapády ako jeho riešenie príbehu a jeho nadŕžanie hlavnému hrdinovi je nepochopiteľné. Niekto ten film musel drasticky prestrihať, lebo sa mi nechce veriť, žeby maestro nakrútil taký deravý scenár... ()

Reklama

Ištván87 

všechny recenze uživatele

No, pro mě osobně určitě velice milé překvapení. Herci které neznám (až na učitelku angličtiny z Tmavomodrého světa), pro nejznámější Hitchcockovy filmy netradiční prostředí Londýna (docela ironie) a téma jím stokrát omílané, tentokrát střižené trochu "jackrozparovačskou" tématikou, to vše mě vedlo k domněnce, že mi tenhle film nijak scházet nebude. Ó, jak hluboce jsem se mýlil. Nevím kdy přesně jsem pochopil, v jakém omylu jsem to žil, ale rozhodně mě zaujala už neuvěřitelně životná a ve své podstatě dost naturalistická scéna první vraždy. V tu chvíli mi bylo jasné na 100%, že mistr ani téměř dvacet let po svých nejlepších kouscích neztratil nic z tvůrčí invence, opět jsme mohli být svědky budování napětí, které je v několika momentech tak hmatatelné, až by se ho člověk skoro mohl dotknout, opět se zde rozehrává skvělá šachová partie v níž jeden hráč má od počátku jasnou převahu a opět je tu k nalezní humor.... Ovšem právě ten je v tomto filmu takový, jako dlouho ne. Je až neuvěřitelné, jakým způsobem Hitchcock se svými postavami zachází a místy mi přišlo že být s ním v jedné místnosti zřejmě nemuselo být zrovna příjemné. To nic ovšem nemění na tom, že v průběhu "bramborové scény" jsem nejdřív vyvalil oči, pak se začal nevěřícně pochechtávat a nakonec smíchy div nepadal pod stůl. Co říci víc? Snad jen to, že mám v mistrofě filmografii ještě stále co dohánět a že to v brzké době napravím. Skvělý krimi thriller s prvky černočerné komedie.... ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Hitchcock pravděpodobně musel být zločinci fascinován. Jinak si neumím vysvětlit, jak mohl tak brilantně natáčet scény, ve kterých se vraždí, nebo v nich vrazi alespoň běsní. Legendární jsou jeho vraždy v Psychu, ale faktem, že je scény ve Zběsilosti nejsou o nic horší. Režisér měl geniální cit pro to, jak tyto scény sestříhat, tak aby vyvolaly maximální efket. Například scéna druhé vraždy. Kamera zabírá vraha vstupujícího s obětí do bytu. Zavřou se dveře a kamera za naprostého ticha pomalu švenkuje do pouličního ruchu. Působivé. Zkrácený průběh vraždy pak můžeme sledovat ve vrahově flashbacku, kdy je v několika vteřinách a umně prostříhaných záběrech mistrně řečeno vše. Takhle a ještě detailněji by se dala pitvat každá scéna s vražděním. Jinak je film nadprůměrnou detektivkou, jejíž konverzační rá jí mírně ubírá na tempu. ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Londýnská kriminálka o škrtičovi, smůle, ironii osudu, ale taky o tom, že na každou svini se vaří voda. To celý v nablýskaným a odladěným kabátku hitchcockovského štryhu, obohaceným o zajímavé dialogy. Bavil jsem se nadprůměrně, i když na plnej to rozhodně není. A z názvu plynoucí zběsilé tempo zde určitě nečekejte. 75% ()

Galerie (110)

Zajímavosti (12)

  • Anthony Shaffer obdržel od Hitchcocka nabídku psát scénář po telefonu během silvestrovského večera. Nejprve se domníval, že se jedná o vtip, později ale zjistil, že mu skutečně volá Alfred Hitchcock. (ČSFD)
  • Během natáčení dostala Hitchcockova manželka Alma mrtvici. Natáčení a zejména samotného Hitchcocka to velmi poznamenalo. (ČSFD)
  • Film vydělal přes 16 milionů amerických dolarů při rozpočtu 2 milionů. Po několika finančních propadácích tak Hitchcock znovu natočil úspěšný film. (ČSFD)

Reklama

Reklama