Reklama

Reklama

Během druhé světové války se několik členů posádky americké lodi potopené německou ponorkou v Atlantickém oceánu zachrání v malém člunu. Mezi milionáře, známou novinářku, úspěšného obchodníka, radiového technika, zdravotní sestru, námořníka, matku s dítětem a číšníka, se ironií osudu dostává také jeden muž z německé ponorky. Následující hodiny na moři, jež deset lidí prožije společně na malém prostoru, se stávají konfrontací a tvrdou zkouškou jejich charakterů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Hitchcock+Steinbeck je silné kombo a na výsledku je to věru znát. Film už sice trochu zestárl (bodejť by ne, když vznikl před více než sedmdesáti lety), ale koncepce několika dramat odehrávajících se na stísněném prostoru jednoho člunu funguje perfektně a předznamenává všechny ty pozdější minimalistické thrillery typu Duel nebo Telefonní budka. Moc (ne)příjemné! ()

Cimr 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch filmů, u kterých ještě pět minut před koncem nemáte šajn jak to skončí. V roce 1944 to muselo určitě silně zapůsobit. Líbí se mi, jak je děj paradoxní - skupina Američanů se ocitne na záchraném člunu, protože jim loď zničili Němci. Na konci se kruh uzavře když na člun nastoupí Němec, kterému zničili loď Američani, tedy "ti naši". Válka je zkrátka příšerně nelogická. Výborné je i psychologické prokreslení postav. "Vnímáte válku jako hru na Broadwayi. Když všichni nakonec umřou, jste ochotná dát čtyři hvězdičky." Jsem ochotný dát čtyři hvězdičky, i když nakonec všichni neumřou. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Aj na malom priestore sa dá natočiť pútavý film, čo Hitch už viac krát dokázal (Rope, Rear Window). Tentokrát si vybral ako kulisu záchranný čln a pár zaujímavých stroskotancov k tomu. Hoci miestami je dej značne hyperbolizovaný, jedná sa o zaujímavú "konverzačnú" drámu (ktorá síce nedosahuje ani zďaleka kvalít povedzme 12 Angry Men) ale v rámci skvelej Hitchovej tvorby sa jedná o nadpriemer. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Hitchcockovo mistrovské dílo. První minuty neprozrazují o jako drama půjde. Postupně se jednotlivé postavy rozehrávají a vzniká tak skutečně pozoruhodný příběh. Vše se točí kolem Němce Willyho, jehož postava je komplikovaná a málo čitelná o co mu vlastně jde. Minimalistické konverzační drama pro mne bylo obrovským překvapením. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najslabších Hitchových počinov. Klaustrofobická atmosféra v prostredí jedného člna by mala pohltiť, čo by sa dosiahlo uveriteľnosťou postáv a nejakou prekvapivou zápletkou, ktorá by sa objavila v priebehu deja. Postavy sú však tézovité, film pôsobí dojmom televíznej inscenácie a je mierne propagandistický. Lifeboat je film natočený na zakázku, kde režisér nemal voľnú ruku pri písaní scenára. Aspoň taký mám z neho aj po čase dojem. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Příběh filmu napsal na Hitchcockovu žádost John Steinbeck. (Matty)
  • Elizabeth Japp Flower věřila, že se stala vzorem pro postavu Constance 'Connie' Porter (Tallulah Bankhead). Američanka, žijící v Ghaně, přesvědčila v roce 1942 kapitána, aby jí dovolil cestovat na jeho nákladní lodi. Loď byla během plavby do New Yorku torpédovaná, a tak Flowerová strávila deset dní ve člunu s třiceti čtyřmi muži trpícími žízní, hladem, zimou a deštěm, zatímco kolem kroužili žraloci. Tisk informoval o tom, že oplakala kabát z Burberry, o který přišla, zatímco novinářka v Záchranném člunu ztratí kožich, kameru, psací stroj a náramek. [Zdroj: Vždyt je to jen film] (Pavlínka9)
  • Během natáčení několik členů štábu zjistilo, že herečka Tallulah Bankhead nenosí spodní prádlo. Na to Hitchcock odpověděl, že neví, zda to má dát za úkol kostýmnímu oddělení, makeupu nebo česání vlasů. (Kulmon)

Reklama

Reklama