Reklama

Reklama

Během druhé světové války se několik členů posádky americké lodi potopené německou ponorkou v Atlantickém oceánu zachrání v malém člunu. Mezi milionáře, známou novinářku, úspěšného obchodníka, radiového technika, zdravotní sestru, námořníka, matku s dítětem a číšníka, se ironií osudu dostává také jeden muž z německé ponorky. Následující hodiny na moři, jež deset lidí prožije společně na malém prostoru, se stávají konfrontací a tvrdou zkouškou jejich charakterů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

Foma 

všechny recenze uživatele

Už jen za tu odvahu natočit film celej se odehrávající na prostoru malý lodi si Hitch zaslouží uznání, ale on z toho udělal i velkej film. Je plnej otázek, dost filosofickej a řekl bych, jak ve většině jeho děl neni nikdy ten zlej zcela zlej, nebo aspoň Hitch se ho snaží ukázat s pochopením, jednostranně nesoudí, tak v tomhle filmu jsou všechny tyto otázky vyslovený a zamejšlí se nad nima otevřeně - postoj k německým vojákům, jejich zobrazení a souzení či nesouzení. Je třeba si uvědomit, že film byl natočenej ještě během války a přitom určitej nadhled už zde máme přítomnej. Nemůžu si pomoct, vím že je Hitchcock vnímanej hlavně jako tvůrce zábavy, on sám sebe taky tak prezentoval, ale přesto v jeho díle najdeme spoustu psychologie, filosofie a zajímavých postojů, mělkost asi nikdy. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Film plný predsudkov, plný prepracovaných dialógov a plný charakterových postáv. Príbeh je jednoduchý, ale pôvabný. Nerátal som, že ma film bude baviť, keď je tu len pár osôb, jedna loď a samé more, ale bavil a to veľmi. Žiadne zaujímavé interiéry, ani oku lahodiace exteriéry. Ale pán režisér sa pohral s charaktermi postáv, každá z nich je iná, každá z nich ma tajomstvo s ktorým sa nechváli, ale práve tam vyplávajú na povrch, je tam čas na premýšľanie a naše postavy aj premýšľať budú. Neveril by som, že to poviem, ale jeden z najlepších Hitchcockov, aké som videl. Musím vyzdvihnúť hercov boli parádne vybraný a to všetci, ale hlavne rola Nemca bola dokonalá, herecky to bolo ideálne, mal tam menšiu rolu, ale vyžmíkal z nej maximum, každý jeho pohlaď, úsmev,uškrnúťie sa , naznačovalo, že má postranné úmysly, alebo nie? Je tu veľa dialógov, ale to vobec nevadí, povedal by som, práve naopak, hodili sa k tej ponurej atmosfére, ktorá sa vytvárala k nevraživosti k Nemcovi a aj napätím film disponoval. Herci parádny, scenár úžasný, skvelá réžia a bravúrna kamera. Videné v rámci Season Chalenge Tour 2015. ()

Reklama

anais 

všechny recenze uživatele

Holywood 40. a 50.let se od toho dnešního liší hlavně skvěle napsanými dialogy. Tam, kde to dnes zachraňuje obraz, dřív stačila jedna obratně konstruovaná věta. A když k tomu přidáte Hitchcockovsky promyšlený vizuál, který stísněné prostředí člunu skvěle podtrhuje, máte o příjemné pokoukání postaráno. Lifeboat však není pohým "thrillerem", dle Hitcockových slov se jedná o jakousi alegorii na 2.světovou válku. Cílevědomý nacista reprezentuje rozpínající se hitlerovskou říši jdoucí si bezohledně za svým cílem, a nesourodá skupinka lidí demokratické státy, které se nedokáží jasně dohodnout na vlastních zájmech. Než si hrdinové uvědomí, která bije, už je skoro pozdě. Ve své době -1944! - film nesklidil úspěch (lidem prý vadilo, že byl nacista zobrazen jako ten, co svým rozumem vodí tak dlouho ostatní pasažery za nos). Z dnešního hlediska se na to dá dívat jako na skvěle natočený klasický film, ale i do jisté míry výpověď o těžké době a jejích morálních diolematech. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

"Nie som si istý kurzom, zišiel by sa kompas..." Kto by povedal, že film z roku 1944 bude takto pozerateľný. Hitchock je proste talent a tento film asi nikdy nezostárne, pretože je hlavne o ľuďoch. Vystačíme si s posádkou na jednom záchrannom člne a nekonečnou morskou hladinou, ktorá je raz rozbúrená, inokedy pokojná a hladká ako zrkadlo. Postava samozvoleného, ale akceptovaného kapitána, ktorý je pôvodom z Československa je asi najsympatickejšia postava, ale absolútne všetky ostatné, tu majú svoje miesto a dostávajú priestor presadiť sa. Nemecký trosečník je popri kapitánovi nejlepšou postavou, hlavne pre svoju záhadnosť a nepredvídateľnosť. Jeho skutky sú raz ľudské , inokedy nepochopiteľné a vo filme to sedí, ale neviem si celkom predstaviť, že by sa v reálnom živote niekto takto zachoval. Na druhej strane ľudia sú všelijaký a Aláh vraj má rád rozmanitosť... "Dankeschon"80%. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Aj na malom priestore sa dá natočiť pútavý film, čo Hitch už viac krát dokázal (Rope, Rear Window). Tentokrát si vybral ako kulisu záchranný čln a pár zaujímavých stroskotancov k tomu. Hoci miestami je dej značne hyperbolizovaný, jedná sa o zaujímavú "konverzačnú" drámu (ktorá síce nedosahuje ani zďaleka kvalít povedzme 12 Angry Men) ale v rámci skvelej Hitchovej tvorby sa jedná o nadpriemer. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Když se Mary Andersonová během prvních natáčecích dní zeptala Hitchcocka, co považuje za její největší přednost, režisér suše odvětil "Sedíte na ni, má drahá." (Matty)
  • Hitchcocka můžete ve filmu vidět coby "oběť" hubnoucího přípravku v novinách, které si jedna z postav čte. (Matty)
  • Jediný film, který Hitchcock natočil pod Twentieth Century Fox. (Kulmon)

Reklama

Reklama