Reklama

Reklama

Během druhé světové války se několik členů posádky americké lodi potopené německou ponorkou v Atlantickém oceánu zachrání v malém člunu. Mezi milionáře, známou novinářku, úspěšného obchodníka, radiového technika, zdravotní sestru, námořníka, matku s dítětem a číšníka, se ironií osudu dostává také jeden muž z německé ponorky. Následující hodiny na moři, jež deset lidí prožije společně na malém prostoru, se stávají konfrontací a tvrdou zkouškou jejich charakterů... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (91)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Záchranný člun od Alfreda Hitchcocka je solidní konverzační drama odehrávající se po celou dobu pouze na onom malém plavidle, kde se odehrává boj o život, ale také se rozvíjí vztahy mezi trosečníky, ať už jsou kladné či záporné, představují výborné koření snímku. Nejvíce napětí však vyvolává německý trosečník, kterého ostatní přijali na svůj člun, aby mu bez ohledu na národnost zachránili kůži. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Holywood 40. a 50.let se od toho dnešního liší hlavně skvěle napsanými dialogy. Tam, kde to dnes zachraňuje obraz, dřív stačila jedna obratně konstruovaná věta. A když k tomu přidáte Hitchcockovsky promyšlený vizuál, který stísněné prostředí člunu skvěle podtrhuje, máte o příjemné pokoukání postaráno. Lifeboat však není pohým "thrillerem", dle Hitcockových slov se jedná o jakousi alegorii na 2.světovou válku. Cílevědomý nacista reprezentuje rozpínající se hitlerovskou říši jdoucí si bezohledně za svým cílem, a nesourodá skupinka lidí demokratické státy, které se nedokáží jasně dohodnout na vlastních zájmech. Než si hrdinové uvědomí, která bije, už je skoro pozdě. Ve své době -1944! - film nesklidil úspěch (lidem prý vadilo, že byl nacista zobrazen jako ten, co svým rozumem vodí tak dlouho ostatní pasažery za nos). Z dnešního hlediska se na to dá dívat jako na skvěle natočený klasický film, ale i do jisté míry výpověď o těžké době a jejích morálních diolematech. ()

Reklama

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Víc konverzačkou než prožívačkou, je tahle houpavá, divadelně pojatá road movie, stavějící na dramatických momentech, výborné kameře a zkušeném vedení herců. Navzdory datu vzniku, kdy 2. sv. válka ještě nepatřila minulosti, se příběh ve svém zpracování lehce obchází bez nenávistných výpadů proti světovému nepříteli číslo jedna, vlastně všechny pochyby o charakteru německého pasažéra fikaně převede na diváka, který je k předsudkům jemně naváděn, aby se pak střídavě styděl za vlastní předpojatost nebo si zadostiučinil, protože téměř do samotného konce se postava Willyho vyvíjí značně matoucně... I když zub času snímek přirozeně nahlodal, nuda si ke mně přisedla blíž jen během melodramatických výlevů ošetřovatelky Alice, za což jsem byla bohatě odškodněna kousavou ironií a černým humorem té nejlepší z postav - novinářky Constance, skvěle zahrané hvězdnou Tallulah Bankhead. Interesantní oldies party to byla, Alfréde... ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Silnější tři hvězdičky zejména za opravdu velmi líbivou vizuální stránku, kterou čas vůbec nedokázal poškodit. Ani se mi nechce věřit, že tento film vznikl roku 1944. Po dějové stránce též není téměř co vytknout a Hitchcock drží film nad vodou celou topáž, ale abych se přiznal, tohle minimalistické drama mě vůbec nechytlo. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Už jen za tu odvahu natočit film celej se odehrávající na prostoru malý lodi si Hitch zaslouží uznání, ale on z toho udělal i velkej film. Je plnej otázek, dost filosofickej a řekl bych, jak ve většině jeho děl neni nikdy ten zlej zcela zlej, nebo aspoň Hitch se ho snaží ukázat s pochopením, jednostranně nesoudí, tak v tomhle filmu jsou všechny tyto otázky vyslovený a zamejšlí se nad nima otevřeně - postoj k německým vojákům, jejich zobrazení a souzení či nesouzení. Je třeba si uvědomit, že film byl natočenej ještě během války a přitom určitej nadhled už zde máme přítomnej. Nemůžu si pomoct, vím že je Hitchcock vnímanej hlavně jako tvůrce zábavy, on sám sebe taky tak prezentoval, ale přesto v jeho díle najdeme spoustu psychologie, filosofie a zajímavých postojů, mělkost asi nikdy. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (10)

  • Hitchcocka můžete ve filmu vidět coby "oběť" hubnoucího přípravku v novinách, které si jedna z postav čte. (Matty)
  • Příběh filmu napsal na Hitchcockovu žádost John Steinbeck. (Matty)
  • Kamera neopustí po celou dobu trvání filmu člun - ten tedy není nikdy vidět z vnějšího pohledu. (Hwaelos)

Reklama

Reklama