Koruna

(seriál)
Trailer 1
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Recenze uživatele Tryskomyš k tomuto seriálu (51)

Koruna (2016)

Bohužel nemůžu tomu dát víc než 4 hvězdy. Spousta dlouhých, únavných dílů, které se hrozně táhnou. A nejvíce důležité věci jsou tu často vzaty jen okrajově. Byla chyba doufat, že mi to dá nějaký nový náhled na vztah Diany a Charlese. Co se tomuto vpravdě veledílu nedá vytknout, je, že jsem se dozvěděla hodně nových historických faktů. Nejlepší série je 6. a nejhorší je 1. ()

Série 1 (2016) (S01)

Na tento seriál jsem se nijak netěšila. Vůbec jsem totiž o něm nevěděla. Rozhodně to zajímavé je, to nepopírám. Celkově mě ale prostě tato série zaujala docela málo. Ale moc se těším na další, hlavně až tu bude na Lady Di, tu miluji. ()

Wolfertonská senzace (2016) (S01E01)

První, pro mě dost nezajímavý díl má poměrně široký záběr. Princezna Alžběta je zamilovaná. 20. listopadu 1947 má sňatek s princem Philipem, vévodou z Edinburghu. Dále přivede na svět své dvě nejstarší děti. Prince Charlese a princeznu Anne. Otec Alžběty, král Jiří VI. je vážně nemocen, přičemž to ví pouze premiér Winston Churchill, aniž by to prozatím věděl sám král. ()

Hyde Park Corner (2016) (S01E02)

Je 6. února 1952. Král Jiří VI. umírá, zatím co princezna s chotěm místo něj odcestovala na 8-mi měsíční cestu do zahraničí. Zanechala přitom doma své dvě malé děti. Na konci dílu Královna Alžběta nastupuje do funkce. A uvědomí si to naplno ve chvíli, kdy její vlastní babička jí složí pověstné pukrle. Po celkem plochém a nezajímavém 1. dílu se to trochu rozjíždí. Ale stejně se nejvíc těším na princeznu Dianu, kterou miluju. ()

Windsor (2016) (S01E03)

Královna bude korunována až za 16 měsíců. Chce to tak premiér Winston Churchill, protože jeho strana chce aby rezignoval. A k tomu ho nevyzvou, pokud bude plánovat korunovaci. A královna zvažuje, že si nechá jméno svého manžela, tedy Mountbatten. ()

Vyšší moc (2016) (S01E04)

5. prosince 1952 se Londýn ponořil do husté mlhy. Kvůli mizivé viditelnosti kolabovala doprava, smog pronikal i do budov. Podle dobové zprávy pět dní trvající smog zabil  4000 lidí. Nejnovější vědecké výzkumy odhadují, že obětí bylo až 12 tisíc lidí. Zároveň je královně doporučeno vyzvat současného premiéra k rezignaci.  Pro mě je na tom fascinující, že jsem o této záležitosti nikdy neslyšela.  A zajímal mě tento díl mnohem více, než ostatní, kde se jedná v podstatě jen o moci. ()

Kouř a zrcadla (2016) (S01E05)

Zde pomalu vše spěje ke korunovaci. Nejprve 24. března 1953 umírá babička královny z otcovy strany Královna Marie z Tecku. Její syn Eduard VIII. se rozhodne vzdát účasti na korunovaci, protože není pozvána jeho manželka Wallis Simpsonová (Warfieldová). Mezitím hází špínu na celou Královskou rodinu a to vše ze zášti, že nepřijali jeho ženu. A navíc kvůli ní musel abdikovat před 17-ti lety. Byla totiž 2 x rozvedená a takovouto ženu si panovník nesmí vzít. Vnitřně ho to velmi mrzí, nedává to však na sobě znát. A konečně 2. června 1953 proběhne korunovace. ()

Třaskavá želatina (2016) (S01E06)

Margaret, sestra královny se zamilovala do rozvedeného muže Petera Townsenda. Bohužel celý díl je pouze o tomto. Vcelku nezajímavé. ()

Scientia potentia est (2016) (S01E07)

Je stále červen 1953. SSSR testuje v Kazašské stepi vodíkovou bombu. Královna zjistí, že nemá dostatečné vzdělání a tak si najme učitele. Zároveň si vybírá svého nového osobního tajemníka. Winston Churchill utrpí 2 mozkové mrtvice. Před královnou to tají. ()

Gloriana (2016) (S01E10)

No nelíbilo se mi to, vůbec. Celý díl mlácení prázdné slámy. Se vemou, se nevemou, se vemou, se nevemou... Jediné, co se mi tu líbilo, bylo to, že královna se rozhodla tak, jak musela i když jí srdce říkalo něco jiného. A její sestra také. Celkově mě prostě tato série zaujala docela málo. Ale moc se těším na další , hlavně na Lady Di, tu miluji. ()

Série 2 (2017) (S02)

Tato série mě hrozně nebavila. Kde je Diana, já chci princeznu Dianu. ()

Nedopatření (2017) (S02E01)

Dne 26.7.1956 vyhlásil egyptský prezident G. A. Násir znárodnění Suezského průplavu. Na přelomu října a listopadu 1956 na to reagovala Velká Británie a Francie (spolu s Izraelem) ozbrojenou intervencí. ()

Mezi muži (2017) (S02E02)

Téměř celý díl je o pětiměsíční cestě prince Philipa. ()

Lisabon (2017) (S02E03)

Jelikož ze zahraniční cesty unikly informace o tom, co dělal princ a jeho družina ve volném čase, musel osobní tajemník prince Philipa podat rezignaci. Trošku bulvár. Bože, to je komedie. Princ Philip se cítí jako nikdo a proto vyvádí všechny ty nepřístojnosti. Takže chce po královně, aby mu dala nějaký titul. A proto mu od 22.2. 1957 přidělí titul a také hodnost - jeho královská výsost princ Philip, vévoda z Edinburghu. ()

Beryl (2017) (S02E04)

Naopak moc zajímavý díl. Celý o rebelce Princezně Margaret, sestře Královny. Víte, co je zajímavé? Že už tam spoustu dílů nebyly královské děti, jako kdyby žádné neměli. ()

Loutky (2017) (S02E05)

Další naprosto nezajímavý díl. Končí rok 1957. ()

Vergangenheit (2017) (S02E06)

Návrat k událostem ze 2. světové války. Byla nalezeny dokumenty potvrzující, že Eduard VIII. , strýc královny kolaboroval za války s nacisty. A jeho žena tatktéž. O tomto člověku jsem nevěděla téměř nic. Ale z tohoto díla zjišťuji, že to byl hrozný člověk, arogantní...Díl s opravdu bravurním závěrem, doplněným dobovými fotografiemi. ()

Matrimonium (2017) (S02E07)

Brusel 1959. Opět díl o Margaret. A opět velmi vydařený. Královna porodí své 3. dítě, následně se Margaret vdává. A to i přes to, že se královna dozvěděla velmi znepokojivé věci o snoubenci, ale nemá srdce Margaretě znovu zatrhnout její svatbu. ()

Drahá Jacqueline (2017) (S02E08)

Celý díl prakticky o JFK a Jacqueline Kennedyové - Onassisová. A končí vraždou JFK 22.11.1963. ()

Paterfamilias (2017) (S02E09)

Tak konečně se dostáváme trochu dál v ději a to sice k mládí prince Charlese a jeho školním letům. ()

Související novinky

Hoši z Brazílie dostanou minisérii na Netflixu

Hoši z Brazílie dostanou minisérii na Netflixu

16.02.2025

Rýsuje se nám na obzoru další divácký hit Netflixu? Streamovací gigant totiž podle nejnovějších informací hodlá po úspěšných sériích nedávných let, jako byly třeba Dámský gambit, Pád domu Usherů a… (více)

Seriál Šógun ovládl ceny Emmy a lámal rekordy

Seriál Šógun ovládl ceny Emmy a lámal rekordy

16.09.2024

Přestože poslední ceny Emmy si odbyly své předávání teprve v lednu tohoto roku, máme za sebou zase další ceremoniál, kde se rozdávaly sošky za seriálově plodnou první polovinu roku 2024. Do… (více)

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)