Koruna

(seriál)
Trailer 6
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Recenze uživatele Snorlax k tomuto seriálu (19)

Koruna (2016)

Tohle je bohužel do značné míry nevyvážený seriál, po výborném začátku přicházejí bulvární díly s Dianou a jejím okolím, do čehož jen občas problesknou epizody v prvotní kvalitě. Nejlepší Alžbětou byla Claire Foy, na Olivii Colmanovou jsem si ani za dvě série nedokázala zvyknout. ()

Scientia potentia est (2016) (S01E07)

Chůdy si příště bude muset pořídit nejen manžel, ale především pan premiér. ()

Atentátníci (2016) (S01E09)

Každý, kdo potřebuje vědět, čím je stáří tak hnusné, by se měl podívat na tento díl. A přitom si užít dvou paralelních diskuzí Churchilla s manželkou a Sutherlandem. ()

Lisabon (2017) (S02E03)

Královnini vousáči navěšeli girlandy na vztah královny a jejího chotě, až se málem manželství rozpadlo. Leč pro Philipa to v důsledku znamenalo alespoň drobné zadostiučinění v podobě povýšení. ()

Beryl (2017) (S02E04)

To je tak, když mladší ségra královny odmítá žít v emočně sterilním prostředí a nechá se vyfotit na narozeninovou fotografii sama a hlavně po svém. ()

Loutky (2017) (S02E05)

Nejhorší na tom, že ten všemi kritizovaný projev byl vlastně navýsost pravdivý. ()

Drahá Jacqueline (2017) (S02E08)

Dozvěděli jsme se, jak nakopnout ženu se silnými kotníky. A mohli jí všichni ti páprdové stokrát nevěřit, ale tahle moudrá žena se nebála přemýšlet jinak, což neslo kýžené ovoce. ()

Paterfamilias (2017) (S02E09)

Závěrečná scéna ze sekvence pohřbu Philipovy sestry je natočená přesně dle mého gusta. A hodně se mi líbí i Charles, který běží do náruče sluhy. ()

Série 3 (2019) (S03)

Třetí série je mnohem méně zajímavá, než dvě předchozí. Více se věnuje královninu okolí, než královně samotné. Místy už si připadám jako čtenářka Blesku, než abych mohla sledovat politicko ekonomické konotace rozhodnutí královny Alžběty, což mě tedy bavilo nepopsatelně více. Uznávám však, že výstřelky královniny mladší sestry jsou velmi zábavné. ()

Olding (2019) (S03E01)

Nová Alžběta je o několik levelů horší, než byla ta původní. Snad si na ni zvyknu a také mě začne bavit. ()

Aberfan (2019) (S03E03)

Na novou představitelku Margaret jsem si zvykla hned, k nové Alžbětě si vztah hledám hůře, ale po téhle epizodě pomalu přestávám vzpomínat na Claire Foy. ()

Cri de Coeur (2019) (S03E10)

Kde je Margaret, tam to žije, najde si kolouška, pokusí se o sebevraždu, zkrátka stále se něco děje. ()

Série 4 (2020) (S04)

Sérii drží nad vodou dvě dámy: Carterová a Andersonová. Hurá na pátou řadu, kde již nebude fádní Alžběta, která mě nudila, v podání Colmanové. ()

Série 5 (2022) (S05)

I když je královna mnohem lépe obsazena, než ta středního věku, seriálu to bohužel příliš nepomohlo. Bulvárně pojaté nejsou pouze epizody, v nichž vlastně královská rodina nefiguruje. ()

Syndrom královny Viktorie (2022) (S05E01)

Hurá, Alžběta už má zase charisma, které v předchozích dvou sériích ne a ne najít. ()

Série 6 (2023) (S06)

Z výborného seriálu se Koruna propadla do soap opery, v šesté sérii jsou jen dvě silné epizody, když umírá královnina mladší sestra a pak samotný závěr, v němž se plánuje pohřeb samotné královny. ()

Dis-moi oui (2023) (S06E03)

Smrtí Diany snad již skončí oslava bulváru. Celý vztah Charlese a Diany je jen bulvárně pojatým plkáním o slavné dvojici. Prakticky všechny díly s Dianou jsou v kontextu prvních seriózních sérií Koruny naprosto nadbytečné, stačilo by mi poznali se, rozešli se a Diana pak zemřela. ()

Ruritánie (2023) (S06E06)

Na chvilku jsme si odskočili z mexické telenovely zase zpět ke staré dobré Koruně. ()

Ritz (2023) (S06E08)

Alespoň Margaret nikdy nezklamala. ()

Související novinky

Hoši z Brazílie dostanou minisérii na Netflixu

Hoši z Brazílie dostanou minisérii na Netflixu

16.02.2025

Rýsuje se nám na obzoru další divácký hit Netflixu? Streamovací gigant totiž podle nejnovějších informací hodlá po úspěšných sériích nedávných let, jako byly třeba Dámský gambit, Pád domu Usherů a… (více)

Seriál Šógun ovládl ceny Emmy a lámal rekordy

Seriál Šógun ovládl ceny Emmy a lámal rekordy

16.09.2024

Přestože poslední ceny Emmy si odbyly své předávání teprve v lednu tohoto roku, máme za sebou zase další ceremoniál, kde se rozdávaly sošky za seriálově plodnou první polovinu roku 2024. Do… (více)

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)