Reklama

Reklama

Na sever Severozápadní linkou

  • USA North by Northwest (více)
Trailer
Thriller / Mysteriózní / Dobrodružný / Romantický
USA, 1959, 131 min

Scénář:

Ernest Lehman

Kamera:

Robert Burks

Hrají:

Cary Grant, Eva Marie Saint, James Mason, Jessie Royce Landis, Leo G. Carroll, Josephine Hutchinson, Philip Ober, Martin Landau, Adam Williams, Les Tremayne (více)
(další profese)

Americká kontrašpionáž si vymyslí neexistujícího agenta. Tajné služby si tohoto agenta ztotožní s reklamním odborníkem Rogerem Thornhillem (Cary Grant), který se tak jako volavka dostane do neproniknutelné hry agentů. Thornhill, pokoušející se celou věc objasnit, jen v poslední chvíli ujde jisté smrti při náletu letadla uprostřed pustiny, jehož iniciátorem byl nepřátelský agent Phillip Vandamm. Pouze krásná Eva (Eva Marie Saintová) mu nakonec podá pomocnou ruku, přestože ho zpočátku oklamala (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (568)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Hitchcock vytáhl další zajímavý nápad a precizně ho realizoval – od začátku jasný drive a poutavý otazník s identitou, na svoji dobu špičková filmařina a atraktivní střídání lokací, Grant charisma level 007, vtipný flirt a sexy blondýna. Je hustý, jak moc udělá H. drama prakticky z ničeho: práškovací letadlo na Prairie Stop. Pomalu si doháním ty největší hity jeho filmografie a musím spokojeně říct, že zatím žádná nadhodnocená nuda. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Uznávám Hitchcockovu tvorbu a fakt, že bez něj by současné filmy jako Se7en pravděpodobně neexistovaly. Chápu, proč je tento snímek považován za takovou klasiku, která vyjma kultovní scény s práškovacím letadlem obsahuje i pár vypečených vtipů, chytlavou atmosféru a nehorázně šarmantního Cary Granta. Já jsem bohužel vyrůstal na kinematografii 90tých let a právě proto, ač to nerad přiznávám, se mne tenhle dobrodružný thriller emotivně nijak nedotkl. Navíc ten konec je už trošku "over the top". ()

Reklama

larelay 

všechny recenze uživatele

Dalsia lahodka od Pana rezisera Hitchcocka, ktorej nechyba paradna atmosfera, napatie, romantika, vtip (Cary mal naozaj bravurne hlasky), nadhlad a hlavne dvaja krasni ludia, medzi ktorymi to iskri jedna radost. Mnozstvo filmov sucastnosti sa nepochybne urcite inspirovalo tymto dielom, ale padli na rypak s obrovskou intenzitou :) Aj napriek relativne umornej dlzke som sa nenudila, ale k dokonalosti mi k tomu nieco chybalo. Mozno neskor pridem na to, ze co to bolo... (Videne 26.9.2009) ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Pro mne zatím nejlepší Hitchcock! Hned po prvních deseti minutách se mě zmocnil ten pocit, který dostanu vždycky při sledování výjimečného filmu. Pocit radosti, že i po takovém množství zhlédnutých snímků se ještě najde nějaký, jenž mě dokáže úplně dětinsky nadchnout. North by Northwest se to povedlo okamžitě a dění na plátně jsem sledoval téměř bez dechu až do titulků. 100% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejzábavnějších Hitchcockových thrillerů. Jeho oblíbená témata - agenti, záměny osob, falešná obvinění či špionáže, jsou v tomto filmu výborně poskládaná do sebe a tvoří originální a nápaditý snímek. Některé scény jsou opravdu nezapomenutelné, jako například útěk před letadlem v kukuřičné planině či závěrečná napínavá scéna na Mt. Rushmore. Cary Grant je elegán, který do role Thornhilla výborně pasuje a v některých scénách je i velice vtipný. Skvěle mu sekunduje krásná a šarmantní Eva Marie Saint. Mistr Hitchcock nám na začátku filmu pěkně zamotá hlavu a naše mozkové závity nechává spolehlivě pracovat prakticky po celou dobu. Během příběhu se ale veškeré věci vysvětlí a divák musí být spokojen. Výborné herecké výkony, skvělá režie, parádní hudba (podle mého osobního názoru jeden z nejlepších hudebních motivů v Hitchcockových filmech vůbec) a zábava a napětí od začátku do konce. Uprchlík 50. let. ()

Galerie (131)

Zajímavosti (70)

  • Vagón představený ve filmu byl vyroben roku 1939 firmou Pullman Standard. Tento typ, "Imperial State", obnášel čtyři dvojlůžková kupé, čtyři jednolůžková a dva salónky. Interiér, který vidíme, je ve skutečnosti studiová scéna vyrobená z překližky. (džanik)
  • Když se Cary Grant (Roger Thornhill) chystá v chicagském hotelu do sprchy, píská si slavnou melodii z muzikálu Zpívání v dešti (1952), který je rovněž dílem studia MGM. Píseň se dlouho považovala za “neoficiální hymnu“ studia. (džanik)
  • Eva Marie Saint (Eve Kendall) dostala při natáčení filmu čaj v polystyrenovém kelímku, což podivína Alfreda Hitchcocka neskutečně rozčílilo, a tak přikázal produkčnímu, aby čaj přinesl v porcelánovém hrnečku. Hitchcock měl porcelánové nádobí v oblibě a sám často "na place" holdoval čaji. Když však svůj šálek dopil, házel ho většinou i s podšálkem přes rameno za sebe, až se rozbil. (Tommassi3)

Související novinky

Nolan prozradil název nového filmu

Nolan prozradil název nového filmu

01.04.2019

Věčný tajnůstkář Christopher Nolan (Dunkirk, Memento) už pár měsíců dává dohromady svůj nový film. O tom se až dodnes nic moc nevědělo, do hlavní role byl obsazen John David Washington … (více)

Film Christophera Nolana našel hvězdu

Film Christophera Nolana našel hvězdu

20.03.2019

O novém filmu Christophera Nolana (Interstellar, Dunkirk) až doposud nebylo moc co psát. Některé zdroje snímek přirovnávaly duchem k Na sever severozápadní linkou a Počátku, tahle porovnání už ale… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama