Reklama

Reklama

Záskok

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila mimo jiné velkou fluktuací herců. Pokud šlo o odchod domluvený domluvený s dostatečným předstihem, dala se situace zvládnout. Došlo-li k němu s křikem a prásknutím dveřmi a často jen pár hodin před představením, prožil soubor i jeho principál horké chvíle. Takové zkušenosti stojí v pozadí hry Záskok. Milovníkům díla tohoto zneuznaného Čecha se dostává do rukou svědectví z této oblasti mistrova života, v níž se nejvíc naplnil jeho osud - z divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (454)

kajas 

všechny recenze uživatele

Ač byl seminář zábavný, velmi mě potěšila jeho přijatelná délka (sotva 30 minut). Samotnou hru hodnotím jako nejlepší mezi všemi Cimrmany, které jsem měla možnost vidět. Brukner jako Vlastička je bezkonkurenční, stejně jako Svěrák v roli Prácheňského. A pointa? Kam se hrabe "Šestý smysl", to se nedá srovnat! :D ()

Mr.Pumpkin 

všechny recenze uživatele

Podle mého názoru je Záskok nejlepší hra Divadla Járy Cimrmana. Měl jsem to štěstí, že jsem viděl toto skvostné představení přímo v žižkovském divadle cimrmanologů, kde na mě čekal gejzír inteligentního humoru a neuvěřitelných hlášek. Výkon Zdeňka Svěráka je nezapomenutelný. "Ty nejsi Vlasta, ty jsi Vlasta.." :)) Bezchybné! ()

Reklama

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Vidím před vraty doktorský sáně a říkám si, že on je u nás doktor. A taky jo!... Kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat!" Vynikající Svěrák, který hraje záskok. Divadlo v divadle a Vavroch tomu dává každou chvíli korunu. "...tdám, tdenky, tdumpeta… a dědictví je v pdachu." [Viděno naživo] (78 %) ()

Bones! 

všechny recenze uživatele

Tuto hru považuji za nejlepší z těch, které"Cimrman"vytvořil :-))Pravděpodobně největší zásluhu na tomto názoru má postava K.I.Prácheňského, kterou brilantně hraje Zdeněk Svěrák.Samozřejmě tím nechci opomíjet ostatní, jenž mu připravují"půdu"(Dá se říct, že doslova:-) ), pro místy vskutku neubránitelný atak na naše bránice...Někdy jsem měl opravdu, co dělat, abych se smíchy takřka neudusil..."Tak končí, alespoň doufám, naše komédie...":-)Prostě dokonalé! ()

bublajsa 

všechny recenze uživatele

Měla jsem možnost vidět naživo s panem Svěrákem. Pro mě patří tahle hra ze všech her k těm nejlepším. Humorem a gagy prošpikováno v každým detailu, nikde není ani jedno hluchý místo (kde ostatně ano, že) a hlavně famózní výkon pana Svěráka, kterej se/to rozjel vysoko nad rámec scénáře. Neuvěřitelný ... i po tolika letech letech. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (22)

  • Na tomto záznamu se hra „Tma jako v pytli“ namlouvá mimo scénu. V divadle se však normálně sehrává na jevišti. Dokonce je možné po rozsvícení vidět skrčeného Křižíka (Zdeněk Svěrák) u ženy krejčího (Petr Brukner). (mnaucz)
  • Premiéru Záskoku navštívil také prezident Václav Havel. Tuto tradici udržoval a navštěvoval každou premiéru cimrmanovských her až do Českého nebe. K Záskoku se ale váže vtipná vzpomínka, neboť ve hře dvě postavy ráčkují. Zdeněk Svěrák vzpomíná na okamžik,
    kdy tento fakt prezidentovi sdělili. „Hned jak přišel do šatny, tak mu Láďa říkal: ‚Václave, neber to tak, tam jsou dvě postavy, který ráčkujou, ale to není na tebe, uvidíš, že to má dramatickej důvod.‘“ (mnaucz)
  • Jedná se o nejstarší záznam z oficiálně natočených na VHS v distribuci Centra českého videa. Vyšel jako první na VHS a také byl pořízen jako první. Původně to měl býti Akt (1997), jenže ten se musel z technických důvodu přetáčeti a vyšel tedy na VHS později. (mnaucz)

Reklama

Reklama