Reklama

Reklama

Záskok

(divadelní záznam)

Obsahy(1)

K mnoha smolným stránkám Cimrmanova života patřila i chudoba. V jeho divadelní kočující společnosti Lipany se projevila mimo jiné velkou fluktuací herců. Pokud šlo o odchod domluvený domluvený s dostatečným předstihem, dala se situace zvládnout. Došlo-li k němu s křikem a prásknutím dveřmi a často jen pár hodin před představením, prožil soubor i jeho principál horké chvíle. Takové zkušenosti stojí v pozadí hry Záskok. Milovníkům díla tohoto zneuznaného Čecha se dostává do rukou svědectví z této oblasti mistrova života, v níž se nejvíc naplnil jeho osud - z divadla. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (454)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Přesně ten druh představení, které považuju za typický produkt divadla Járy Cimrmana, to znamená po herecké stránce lehce naivní a zároveň scénářem chytré, navíc se spoustou slovních hříček a půvabných vtípků, které nezachází nikam do lacinosti, ale dokážou oslovit prakticky všechny divácké vrstvy a věkové kategorie. Celkový dojem: 100 %. Jedna z mnoha věcí, která je mi na Cimrmanech sympatická, je, jakou dokázali vytvořit dělnou partu a např. využít i postiženého kolegy ve velmi slušné roli. ()

woody 

všechny recenze uživatele

"Tak končí naše komédie!Zlo prohrává, dobro žije!"Je to neuvěřitelné, že tenhle skvost českého humoru není starý ani deset let...no spíše má deset...no tak je starý více jak deset let.Ale zase tak moc ne!Možná vás to překvapuje, ale Záskok měl premiéru l.p. 1994." Nebo Sysoj Psojič Rispoloženskij!" Pány Svěráka a Smoljaka musela osvítit Thalie, protože vyprodukovat něco takového v českých podmínkách je neuvěřitelné."Tak kampááák, Kuzmo Kuzmičí_í?" Hra prošpikována tolika hláškami a nápady.Ale hlavně má, dovolím si tvrdit, nejgeniálnější postavu v českých dějinách humoru - Karla Infelda Prácheňského."Nemá talent. Kuzma je támhle!"A v tom je i kámeň úrazu.Totiž, jsou dvě verze podání - Svěrák nebo Smoljak.Pana Smoljaka jsem bohužel neviděl, ovšem myslím si (nevím!) jestli by jeho senilnější projev nebyl lepší jak Svěrákův šmírácký a hřmotný přednes.Ale i tak je to výkon hodný obdivu a dát mu míň jak 5* by bylo neslýchané a nevídané! "Kam se hrabe Bittner?To se nedá srovnat!" ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Záskok podľa mňa patrí k tomu najlepšiemu, čo Divadlo Járy Cimrmana uviedlo. Leví podiel na tom má Zdeněk Svěrák, ktorý ma príjemne prekvapil odlišným druhom humoru, než na aký som bol u neho zvyknutý. Nie je nedostatkom, že si celú hru "ukradol" pre seba. K slabinám predstavenia skôr patrí, že úvodná prednášková časť bola nevýraznejšia, než obvykle býva. Nepatrím k nekritickým obdivovateľom diela Smoljaka a Svěráka, ale so štyrmi hviezdičkami pre túto hru som nemal žiaden problém. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

No samotnej seminar je sice vtipnej, dojde i na hru po tme, ale nijak extremne nevybocuje z jinejch petihvezdickovejch seminaru, takze jsem nebyl absolutne pripravenej na tu neskutecnou jizdu, ktera prisla po tom. Hra Vlasta je totiz tak neskutecne vtipnej masakr, ze jsem snad vtipnejsi hru od DJC nevidel. A navic tentokrat je tu snesitelnej i ten Penc. Ale ten, o koho tu jde hlavne, je naprosto giganticky genialni Sverak, kterej predvadi neco neskutecnyho. Samozrejme ostatni mu zdarne sekundujou, hlavne Vlasta Petra Bruknera a zvedavej invalida Jana Kaspara. Jedna z nejlepsich her, ktera se jiste zaradi mezi moje oblibene. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Jako zanícený cimrmanolog, schopný hodiny a hodiny vyprávět repliky ze všech her krom Českého nebe, se kterým jsem ještě žel neměl tu čest, snad ani nemohu jinak. Mohl bych pár her vyzdvihnout, avšak žádnou bych nedokázal označit za slabší či méně oblíbenou. Stejně ode mne každá dostane "kilo", tak co... 100% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (22)

  • Když šikovatel Vogeltanz plánuje svatbu, zmíní se, že ji v Českých Budějovicích měl i poručík Pihrt. Poručík Pihrt je postava z jiné hry - Lijavec. (mrqas)
  • Karel Infled Prácheňský byl herec a skutečný předek Petra Bruknera. (Kulmon)
  • Autoři nejprve psali hru už zkaženou, ale pak napsali hru tak jak by vypadala nenarušená a pak ji "kazili". (Kulmon)

Reklama

Reklama