Reklama

Reklama

Bowling for Columbine

  • Kanada Bowling for Columbine (více)
Trailer 1

Vážný i humorný, sarkastický pohled na posedlost USA zbraněmi. Na pozadí masakru na Columbineské střední škole se režisér Michael Moore vydává na pouť po Spojených státech, aby blíže prozkoumal příčiny, které ženou Američany neustále žít v paranoidním strachu před zlem, servírovaným všemocnými médii. Slavný celovečerní dokument se stal kasovním trhákem a vyvolal vášnivé polemiky mezi diváky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (392)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

A půl. Tento dokument jsem již dlouho chtěla zhlédnout, a s velkými očekáváními jsem se na něj těšila, avšak mé představy zůstaly z větší části nenaplněny. Ze začátku velmi poutavý dokument, jež si vysloužil mou pozornost, poté však s postupem času, lehce zabředávající do průměru a příliš vyzvedávající americký styl. Jistě, je to o Americe, takže by to tak mělo být správně, ale i přesto mi to chvílemi mírně vadilo. Na tématiku posedlosti USA zbraněmi jsem ale asi očekávala něco jiného. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Michaela Moora obdivuju za jeho odvahu, neústupnost a drzost (to, co udělal Hestonovi, chce velkou kuráž). Jeho film je místy krutě vtipný (návštěva Kanady), jidy krutě realistický (skvělý rozhovor s Mattem Stonem), občas zavádějící. Každopádně nabízí kvanta podnětů k zamyšlení (už jenom ten počet smrtí střelnou zbraní!). V Americe bych každopádně do školy chodit nechtěla. A Marilyn Manson je opravdu řízek! ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Po Columbine se zdálo, že jedinou příčinou střelby bylo to, že vrazi poslouchali Marylina Mansona." V roce 2000 bylo v USA zavražděno střelnou zbraní 11.127 lidí a já jsem si jistý tím, že Marylin Manson jich má na svědomí míň než vládou produkovaná paranoia. Nebo maximálně stejně - tedy pokud platí rovnice 11.125 = 2. Já bych však nechtěl žít v zemi, kde se flinta dává jako bonus k založení účtu v bance, kde Vlastenecký zákon sebral občanům většinu svobod a kde právo vlastnit zbraň je důležitější než právo na život. Proto tam nežiju, ale to mi nebrání bavit se pohledem Michaela Moorea na jeho zemi a zopakovat si vládou popíraná historická fakta o tom, které země Američané napadli, kde zabili "diktátora" a kde "jenom" zorganizovali státní převrat. To je tady podáno tak přehledně, že se o tom mohou vést spory, někdo s tím může i nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Zatímco ve Fahrenheitovi byl porušena základní dokumentární premisa vyáženosti, v Bowlingu nesděluje Michael Moore téměř nic k tématu celého filmu, jeho dokument je roztříštěný, nevyrovnaný, nemá žádný vývoj, nenachází vztah příčiny a důsledku. Pár divácky efektních nápadů (vrátíme kulky do Kmartu) jej nezachrání... ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Tento film mal poodhaliť tajomný závoj z toho, prečo je v USA také obrovské množtvo vrážd strelnou zbraňou. Neodhalil ho, lebo nik na túto otázku nevedel dať zmysluplnú odpoveď - a vonkon už nie ani Charlton Heston, ktorý je v čele NRA (National Riffle Association) - spoločenstve ľudí, ktorí majú za povinnosť mať doma aspoň jednu strelnú zbraň a ..... nabitú ! Dodatok k ústave USA zaručuje občanom krajiny vlastniť zbraň. Ale zbraňou môže byť aj atómová hlavica .... Má na ňu nárok bežný Američan ?!? ()

Galerie (22)

Zajímavosti (11)

  • V roce 2002 soutěžil snímek v Cannes jako první dokumentární film po 46 letech. (Kulmon)
  • Nejvíce výdělečný dokumentární film všech dob. (Kulmon)
  • Na festivalu v Cannes se film dočkal 13minutových ovací ve stoje. (Kulmon)

Související novinky

Shame on you Mr. Bush!

Shame on you Mr. Bush!

26.09.2006

Známý výrok Michaela Moora vyslovený při přebírání Oscara za dokument Bowling for Columbine v roce 2002 byl jedním z prvních otevřených útoků na Bushovu administrativu a takříkajíc zavedl nový trend … (více)

Reklama

Reklama