Tobe HooperScénář:
Lawrence BlockKamera:
Andrew LaszloHudba:
John BealHrají:
Elizabeth Berridge, Cooper Huckabee, Largo Woodruff, Miles Chapin, Sylvia Miles, Jeanne Austin, Shawn Carson, Kevin Conway, William Finley, Wayne Doba (více)Obsahy(2)
Odvážíš se vstoupit do Panoptika a setkat se s jeho správcem? Když čtveřice mladých přátel náhodou zahlédne hlídače z Panoptika, jak vraždí vědmu, pracující na pouti, navždy se jim změní život. Některým více – to jsou ti, které hlídač s lidským tělem a hlavou obludy dostane do svých spárů a některým méně – šťastlivci, kteří řádění netvora přežijí a zbytek bytí stráví v léčebně mentálně chorých. Ke které skupině se připojíte vy? Budete zbaběle utíkat a zakrývat si zrak či se odvážně postavíte hrůzám a vstoupíte spolu s námi do hlubin Panoptika? Rozhodnutí je zcela na vás, ale nezapomeňte – my vás varovali! (oficiální text distributora)
(více)Recenze (103)
Úvodních pět minut alá Psycho bylo báječných, bohužel pak přišla necelá hodina s děckama na pouti. Byla na kolotoči , v obludáriu a tajně koukla na peep show v plavkách. Horor jak sviň. Nakonec vlezla do domu hrůzy a konečně přišel bubák. SPOILER: Zabubal, sem tam do někoho píchl a chcípl. Paráda. Dvě utrápené hvězdy. ()
V celom filme sa prakticky nič poriadne nedeje. Akurát sa dozvieme, aké skvelé majú v Amerike púťové atrakcie, u nás len môžeme snívať. Až v závere sa film dostane tam, kde som ho od začiatku čakal. Na trati hutnej hororovej zábavy. Zopár dobrých strašidelných scén ( výborná je krátka pasáž vo vzduchotechnike ), však z filmu hororový skvost neurobia. ()
Už začátek, umě kombinující úvod Halloweenu a nejslavnější scénu Psycha, dává tušit, že půjde o zajímavý zážitek. Hromady odkazů na starší horrory, maska, nůž a ňadra. Bohužel, následující děj už je standardnější (znetvořený zabiják nahání na pouti partu pubošů), ale přesto zvládnutý na jedničku. Tobe Hooper byl v osmdesátém prvním na vrcholu sil a na filmu je to znát. Pro fandy slasheru rozhodně dobrá volba. ()
Tobe Hooper nakrútil výborný hororový slasher, korý už v prvých minutách naznačuje, že pôjde o film, ktorý je atmosféricky priam dokonalý. A preto staré horory budú nenahraditeľné. Dnes sa všetko prerába, ale k čomu to. Staré čisté hororové jazdy ma vždy nadchnú, pri prvom pozeraní to je bomba. A u Fanhouse tomu nebolo inako. Herci sú veľmi dobrí a príbehová kostra je veľmi jednoduchá. Skupina kamarátov sa budú hrať na hrdinov a skončia zle. Budú bojovať o holý život vnútri akejsi atrakcie. Veľmi dobre nakrútený film s výbornou atmosférou, ktorú ešte vylepšuje skvelá a desivá hudba. Takto si predstavujem čistú, nefalšovanú hororovú jazdu, ktorá obsahuje všetko to, čo by mali horory obsahovať. Nič viac, nič menej. /75% ()
V priestore zapratanom desivými figurínami a atrakciami sa odohráva príbeh obťahujúci dejovú linku texaského masakru. Skupina teenagerov sa dostane do problémov na desivom mieste (zákulisie lunaparku), kde sú lovení mutantom zbežne pripomínajúcim leatherfacea najmä na základe vzťahu so svojím nevlastným "otcom". Prežije len jedna dievčina a práve pri jej úteku môžme pocítiť ozvenu pravej hoperovskej hrôzy. __ Na inak dosť priemernom panoptiku je tým pádom najzaujímavejšie to, že prebratím základu premisy, zjednodušením, vymenením hnijúceho masa za kolotočový des premieňa vlastné dielo, naturalizmus Texaského masakru, na voskovú ozvenu pravej hrôzy. ()
Photo © Universal Pictures
- Film byl na seznam zakázaných filmů ve Velké Británii (videonasties list) umístěn omylem. Byl zaměněn cenzory s mnohem brutálnější a násilnějším filmem The Last House on Dead End Street (1977), který nesl stejný alternativní název "THEFUN HOUSE", ovšem s mezerou. (Flipnic)
- Film sa natáčal v Miami na Floride z dôvodu menej prísnych právnych predpisov ohľadom detskej práce na Východnom pobreží, väčšina účinkujúcich bola totiž v mládežníckom veku. (beso74)