Reklama

Reklama

Trpaslík

(seriál)
  • angličtina Gnome (festivalový název)
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Obyčejná rodina z Nymburka. Jarda a Katka Staňkovi. Vedou spolu provaznictví v uličce u náměstí. V obchodních i rodinných strategiích se ale, slušně řečeno, dost často neshodují. Jejich patnáctiletý syn Luděk chodí do kvarty místního gymnázia, chtěl by se stát hip-hoperem, ale zatím se cítí spíš nepochopen. Dcera Janička by se zase navzdory všem ráda stala právničkou, jako její strýc Vladimír Novotný, nejobávanější nymburský právník. Vladimírova krásná žena Pavlína by něco moc ráda, ale vůbec neví, co by to mělo být. To děda Václav ví moc dobře. Má nejradši kaši, ovšem ne tu, co dělají v domově důchodců. Staňkovi, jejich příbuzní, známí a sousedé, nejsou, jak už to bývá, se svými životy docela spokojeni. Že by ale nakonec mohlo být i hůř, na to v rozhodující chvíli nikdo z nich samozřejmě nemyslí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (338)

silentname 

všechny recenze uživatele

"Dávaj si pozor na to čo si želáš. Môže sa ti to splniť." Hovorí sa to často a tento seriál to tak nádherne potvrdzuje. Osobne som nemal žiadne očakávania, no musím povedať, že som nakoniec ostal zo seriálu "Trpaslík" celkom nadšený. Občas sú diely trošku slabšie a niečo im chýba, no celkovo môžem povedať, že väčšina fórov funguje a plus je to výnimočný projekt, kde môžeme mať pokope veľa nesympatických postáv a funguje to. Lenže dôvod je ten, že nakoniec ostanú aj potrestaní a máme hrdinku, ktorá chce urobiť niečo dobré. Koniec koncov, naše najhoršie vlastnosti z nás často dokážu dostať niečo, čo by sme možno normálne nechceli ani tak spraviť. A najčastejšie tak víťazí sebectvo, lakomstvo alebo pýcha. A film to ukazuje absolútne skvele. Humor je pre mňa trošku mix. Sú tu fantastické fóry, na ktorých som sa rehotal a potom sú tu také, kde som trošku prevracal oči. Ale nič, čo by vyslovene štvalo, alebo niečo podobné. Takže celkovo dobrý humor. Okrem toho poviem, že záverečný zvrat ma celkom príjemne prekvapil a funguje skvele. Pretože to dobre funguje v rámci myšlienky, ktorá sa tu hovorí. Nebudem to prezrádzať, no neodhadol som to, dáva to zmysel a robí to všetko ešte lepšie, ako keby si vzali riešenie, ktoré som si myslel ja. Takže v tomto seriál urobil celkom príjemné prekvapenie. Som celkom prekvapený, že na tom pracoval Petr Kolečko, ktorého komédia ma posledné roky vedela hlavne neskutočne otravovať, no tentokrát tu máme skutočne dobre napísaný a fungujúci scenár, ktorý to vie posúvať do dobrej komédie. Osobne hovorím, že si seriál čeknite. Hoci niektoré scénky sú divné a niektoré epizódy by potrebovali dopilovať, tak je to asi najlepší projekt našich susedov z komédie, ktorý som videl. Hodnotenie: A- ()

Radek99 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Létající Čestmír pro dospělé. V zatuchlých kancelářích České televize konečně dostala zelenou odvaha a vznikl, narozdíl od bezzubého Kosma, opravdu adresný satirický seriál. Cítím tam něco z opravdovosti Toniho Erdmanna ve snaze popsat Achillovy paty životů současných Čechů a Češek. Od dob legendární Macourkovsko - Vorlíčkovské éry je to poprvé, co v České televizi vybuchl v hlavách tvůrců gejzír imaginace a ta se v nezředěné podobě dostala až na televizní obrazovku. Díky za ni. PS: Hudební složka zaslouží absolutorium a právník Novotný by si zasloužil spin-off... ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál, který trochu srážejí některé herecké výkony – třeba Suchánkův nebo toho kluka – příležitostného černocha. Jaká škoda, že má jen šest dílů, kdyby byl nekonečný jako třeba Ordinace, a kdyby zachoval tempo jedno přání na díl, by myslím už takový 20. díl byl maximálně zajímavý, o 2000. ani nemluvě. Kromě hereckých výkonů seriál trochu sráží i ten podivný konec. Když vynechám to „morální poučení“, minimálně ten právník by z té nově objevené trpaslíkovy vlastnosti určitě dokázal vytřískat víc. Já třeba právník nejsem a stejně mě napadá milión altruistických přání, které bych chtěl, aby se mému okolí splnily. Tak třeba přítelkyni bych přál, aby měla toho nejbohatšího přítele na světě; mým rodičům, ať maj toho nejkrásnějšího a nejchytřejšího syna na světě; mým sestrám, ať maj toho nejzdravějšího bratra na světě; mému zaměstnavateli, ať se dostane do Gínesovky jako firma, která svému jistému zaměstnanci vyplatila největší odstupné na světě, atd.. ()

PollyJean 

všechny recenze uživatele

ne, že by to byl špatný nápad (ten trpaslík), ale zatím velké zklamání. Každopádně ještě jeden díl zkusím. (později) No tak dobře, tak už to dokoukám, abych zjistila, jak to pánové ukončí. Rozhodně ale jde o jejich nejslabší společný počin, jen záblesky zajímavých motivů a zábavných replik mezi hlušinou a nezdařenými pokusy o vtip. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál Trpaslík měl skutečně našlápnuto k tomu, aby se stal velmi kvalitním na naše poměry – ovšem nakonec zůstalo jen u průměru, který měl skvělý potenciál, ovšem poněkud zabrzděné tvůrce. Tuna vulgarismu, rasistické narážky – to vše pobavilo jen zpočátku. Postupem se z toho však jen už poněkud vyčpělý stereotyp, který naštěstí kořenily jednotlivé postavy se svými přáními a následnými trampotami. Nejlepší byl asi strejda s pérem místo frňáku a Suchánek a stará Šulcová s jezevčíkem. Malá holka – encyklopedie na všechno a její černý brácha a „sexbomba“ matka postupem času ztratili dost na „kráse“ – jejich alkoholická teta alespoň ukázala kozy a Abrahám mi taky moc nesedl – jeho role. Pobavili někteří důchodci, sexy dceruška ředitele a chlupatá učitelka (lesba) tělocviku – tak ta byla na ránu. Všechny díly se pohybovali na hranici průměru – některé trošku lepší průměr – takže já zůstávám u třech hvězd… ()

Galerie (33)

Zajímavosti (25)

  • Trpaslík byl původně napsán pro TV Nova, ale po průtazích Novy ohledně nasazení Okresního přeboru (od r. 2010) do vysílání oba tvůrci, Jan Prušinovský a Petr Kolečko, chtěli Trpaslíka realizovat raději v České televizi. Ta jim po velkém divackém ohlasu seriálu Čtvrtá hvězda (od r. 2014), rovněž vycházející z per Prušinovského a Kolečka, vyšla vstříc a Trpaslíka od TV Nova vykoupila. (Šéfik)
  • V epizodě Pondělí (2017) čase 22:00 se dívají Jarda Staněk (Michal Suchánek) a Václav Novotný (Josef Abrhám) na hokejový zápas mezi Litvínovem a Třincem. V epizodě Čtvrtek (2017) v čase 35:07 ukazuje „černý“ Luděk Staněk (Jakub Šorm) otci Jardovi Staňkovi extraligovou tabulku ze sezóny 2014/2015, kde je Litvínov na prvním místě a ve které Třinec vůbec není. Místo něj je tam Jihlava, která už od roku 2005 extraligu nehrála (vyjma sezóny 2017/2018, kdy se do extaligy na rok vrátila). Naproti tomu Třinec od svého postupu v roce 1995 nesestoupil, takže by logicky v tabulce neměl chybět. (drachan)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama