John HoughScénář:
Tudor GatesKamera:
Dick BushHudba:
Harry RobertsonHrají:
Peter Cushing, Dennis Price, Mary Collinson, Madeleine Collinson, Kathleen Byron, Damien Thomas, David Warbeck, Kenneth Gilbert, Roy Boyd, Isobel Black (více)Obsahy(1)
Dvojčata Frieda (Madeleine Collinson) a Maria (Mary Collinson) přijíždějí ke své tetě a svému strýci na venkov jako sirotci. Strýček Gustav (Peter Cushing) je členem klanu Bratrstvo, jehož členové pátrají po mladých dívkách, které se spolčily s ďáblem a následně je upalují zaživa. Obě mladé dívky se brzy dostanou do velkého nebezpečí, když se ukáže, že byla Frieda kousnuta upírem, který sídlí na nedalekém hradě. (montel)
Třetí a poslední díl série z hradu Karnenstein je konečně solidním hororem. I tenhle díl je chvílemi šílená nuda, na druhou stranu se ale děj odehrává v temném středověku, nechybí tu oblíbené upalování, inkvizice, satanské rituály a trošku toho gore, přičemž erotika a romantika jsou omezeny na minimum. Celý děj navíc táhne zestárlý, ale stále fantastický Cushing. Jeho fanatický inkvizitor, který neváhá upalovat nevinné dívky, ale ve finále prozře a vydává se zničit skutečné zlo i za cenu svého života je skvělá postava a dává zapomenou na nevýrazného upíra i ne příliš zajímavé titulní dvojčata. ()
Hammer v sedmdesátých letech už sice měl to nejlepší za sebou, ale Twins of Evil byl ještě jedním z těch povedenějších kousků. John Hough (The Legend of Hell House, Incubus) sem nasekal všechny důležité ingredience kladivářského studia a navíc přidal trochu explicitního koření. Kromě dua sexbomb s hlubokým dekoltem se tak divák dočká i v detailu odsekávaných hlav, a to zkrátka potěší. Body k dobru si film může přičíst i za neodolatelnou atmosféru a pěkné prostředí tmavých lesů. Pravda, Peter Cushing tu ztvárnil neobvyklou roli, ale jeho upalování nebohých krasavic má něco do sebe. ()
Jéjej, další nostalgická vzpomínka, co jsem viděl jsem to asi v 15 v televizi s rychlodabingem. Inkvizice, upalování, mlha, temno, světlo svíček, velmi slušná atmosféra, lehké erotično, pěkné holky s pěknými dekolty kousané (většinou) do krku, i na lásku a záchranu krásné dívky tu dojde, prostě co je pro takový film potřeba. ()
Sympatický a příjemně atmosférický hammer horůrek. Nechybí tu nic, co by správný horor měl mít a vše je zde namícháno ve správném poměru. Trocha toho sexu, trocha té vysáté krve a sympaticky zašpičatěných upírských tesáků, pěkný baby, jemné náznaky gore a charismatický Peter Cushing, který jen svojí přítomností zvedne každý film o několik procent výše. Sice byly vpodstatě skoro všechny hammer horory na jedno brdo, ale většina z nich měla tu sympaticky temnou a vážnou náladu, která i dnes dokáže učarovat. Tři a půl* ()
Když jsem byl malý, tak mi matka zakázala dívat se na tenhle horror, protože takové filmy prý nejsou pro mě. Naštěstí dnes mi podobné problémy nehrozí. Už tehdy jsem věděl, že o moc přicházím a byl jsem taky podle toho pěkně nasraný, ale co naplat, musel jsem do hajan. John Hough je už sám o sobě zárukou kvalitního horroru, ale tady se, podle mě, předvedl ve své nejlepší formě. Atmosféra je výborná i přesto, že se film snad celý natáčel ve dne (myslím, že si toho musí všimnout každý). Staré hrady, zamlžené hřbitovy a lesy, krásné upírky se širokými výstřihy a velkýma kozama. Taková byla Houghova vize dobrého hammer horroru a já mu to na 100% schvaluju. Děj : v okolí malé vesnice řádí nekompromisní skupina exorcistů, říkající si Bratrstvo, kteří upálí kdejakou dívku sebemíň podezřelou s čarodějnictví. Na scénu přijíždějí neteře (dvojčata) jednoho z vůdců bratrstva. A protože jsou konečně modlitby hlavního místního uctívače ďábla, hraběte Karnsteina, vyslyšeny, Bratrstvo dostane skutečnou práci a televizní divák skvělou zábavu. ()