Reklama

Reklama

Snídaňový klub

  • USA The Breakfast Club (více)
Trailer

Film Snídaňový klub režiséra a scénáristy Johna Hughese přináší symbolický obraz života na americké střední škole v 80. letech minulého století. Když se kvůli školním prohřeškům sejde na sobotním vyučování rebel, šprt, školní královna krásy, sportovec a podivínka, všichni jsou pouhými spolužáky. Odpoledne toho mají ale společného víc, než si kdy dokázali představit. V dobrosrdečné komedii o dospívání, která pomohla definovat celou generaci, se představuje hvězdná herecká sestava z 80. let.
(Bontonfilm)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (404)

burina 

všechny recenze uživatele

Tento v Amerike kultový, u nás prakticky neznámy, film sa mi dostal do rúk náhodou a to 23 rokov od jeho vzniku. A ani neviem presne, čím ma tak dostal. Nostalgiou to zrejme nebude, kedže som 80. roky zažila len v plienkach. Ikeď možno práve tým, že by som rada zažila časy, keď na natočenie filmu pre teens a o teens nepotrebovali tvorcovia kopu fekálneho humoru a zmienku o sexe v každej druhej vete. Tento film je zábavny a zároveň aj vážny a dojemný. Pätica hrdinov si postupne uvedomí, že toho majú spoločného viac, ako si pôvodne mysleli. Z hercov trochu vyčnieva Judd Nelson, ale perfektní su všetci. No a k tomu nám hrá pecka od Simple Minds - Dont you forget about me. Neprávom opomínaný film. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

80te roky minulého storočia bola veľmi divoká doba, charakteristická brutálnou komercializáciou. Nebo bolo všade červené, s veľkým bielym logom Coca Coly. Táto komercializácia sa prejavila aj v štúdiovom systéme, keď koncom sedemdesiatich rokov sa ujal pojem blockbuster. Preto si veľmi vážim tvorcov, ktorí dokázali točiť citlivé, úprimné filmy o určitej spoločenskej skupine ľudí a ich najintímnejších pocitoch. Hughesov BC je jeden z takých filmov. Niečo podobné, ako Veľké rozčarovanie, avšak s teenagermi. Z dôveryhodného zdroja viem, že Nelson sa stal vďaka tomuto filmu sexsymbolom, nie Estevez, ako by som predpokladal a u chlapov najviac zarezonovala Ringwald. ()

Reklama

Kothy 

všechny recenze uživatele

Moc nevím, co si o tom myslet. Je to sice kult a konec je fakt super, ale cesta k němu je zdlouhavá. Na tento film se často odkazuje, takže už jen proto se hodí ho znát. Parta dětí z různých společenských skupin je v sobotu po škole. Dlouho to netrvá a jejich rozdíly způsobí nejeden konflikt. Časem si ale uvědomí, že jsou všichni na jedné lodi a že jim nezbývá než táhnout za jeden provaz. Hezky to poukazuje na ty klasické stereotypy na střední škole. "Nikomu bys nechyběl!" ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Generačné Hughesove filmy (s výnimkou "po funuse" uvedenej BÁJEČNEJ CHVÍLE) minuly československú mládež obrovským oblúkom a ja sa tomu s odstupom času ani nečudujem. V tej dobe sme ja a moji spolužiaci frčali na úplne iných filmoch o úplne iných témach. Jediné čo pretrvalo je nesmrteľný hit od SIMPLE MINDS. (10.9.2023) ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Málokterý film o teenagerech se natolik zajímá o své hrdiny a snaží se proniknout do jejich nitra jako právě Snídaňový klub. Všechny hlavní postavy jsou v podstatě archetypy (sportovec, šprt, rebel atd.), které rozděluje odlišné společenské vystupování, ale silně je spojují podobné životní problémy (rodiče, sexuální zkušenosti aj.) Dobré určitě je, že každý si tu může najít někoho, s kým se ztotožnit, a ještě lepší je to, že nikdo a nic zde není jen černé nebo bílé. Já osobně jsem si "něco svého" našel víceméně u každého z nich... Většina prcičkovských a post-prcičkovských slátanin téhle inteligentní zábavě nesahá ani po pás (a "Don't You Forget About Me" je prostě parádní song!). 80 % ()

Galerie (101)

Zajímavosti (69)

  • Melódia, ktorú si hmká Bender (Judd Nelson) v úvode filmu, je "Sunshine of Your Love" od britskej kapely Cream. (mackyns)
  • Původní myšlenkou bylo natočit více pokračování filmu, a to každých deset let jedno, kdy by se banda dala dohromady. Režisér John Hughes však prohlásil, že nikdy nechce znovu pracovat s Juddem Nelsonem. (HellFire)
  • Věk všech pěti hlavních protagonistů byl ve skutečnosti: Judd Nelson (26), Molly Ringwald (17), Emilio Estevez (23), Anthony Michael Hall (17) a Ally Sheedy (23). (HellFire)

Reklama

Reklama