Reklama

Reklama

Key Largo

  • USA Key Largo (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Venku řádí hurikán, to ale není nic ve srovnání s bouří, která zuří v hotelu na Key Largo. Schovává se tu sadistický gangster Johnny Rocco (Edward G. Robinson) a drží na mušce majitelku hotelu Noru Templeovou (Lauren Bacall), jejího invalidního tchána (Lionel Barrymore) a bývalého vojáka Franka McClouda (Humphrey Bogart). McCloud je jediný, kdo je schopen se agresivnímu Roccovi postavit, ale zdá se, že realita poválečného světa z něj vysála všechnu chuť bojovat. John Huston se podílel na scénáři a obratně režíroval adaptaci hry Maxwella Andersona z roku 1939, ozdobenou pozoruhodným oscarovým hereckým výkonem Claire Trevor v roli Roccovy dobrosrdečné opilecké milenky. V Hustonových rukou se toto drama stalo působivou, žhavou klasikou. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (83)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

U Hustona a Bogarta idem vždy na istotu. A hoci interiérové scény pôsobili miestami už ťažkopádne, zvyšok filmu mal v sebe takú tú dravosť, akú vidím len pri týchto starých filmoch. Každá postava má svoj vlastný archetyp. Či už mĺkvy hrdina alebo ukecaný gangster. Byť uväznený počas hurikánu s notorickým gangstrom určite nie je žiadna sranda. Hlavne keď si jeden nesie duševné jazvy z druhej svetovej vojny. Síce s Lauren Bacall sa na ten svet pozerá trošku lepšie, ale to svoje miesto na svete si predsa len treba vybojovať. Vo filme boli v rovnakej miery zastúpené aj tie kladné a aj tie záporné postavy. Huston s presnosťou, aká je u neho povestná, pomaličky odkrýva studnicu pohľadov, úsmevov a odvážnych činov, ktoré veľmi logicky smerujú k veľmi napätému finále. A to svetlo na konci je síce dnes už trošku na smiech, ale do toho filmu sadne ako riť na šerbeľ. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Key Largo je dalsim z rady noirov, na ktore padla volba. Moja Noir jazda zacala kultovym Wilderovym Sunset Boulevard a odvtedy mylujem noir filmy. Teraz padla volba na Key Largo. A dost som sa sklamal, cely film sa odohrava v akomsi hoteli a len minimum deja je vonku /zaver/. Ako je tuna vacsina pritomnych namako z Hampry Bogarta, tak ja ho mam na haku a jo, jo - nemam ho rad! Pre mna bol totiz pravou Noir ykonou Robert Mitchum /Night of the Hunter - najma preto/. Avsak reziser John Huston /Maltese Falcon, The Asphalt Jungle/ natocil vcelku schopny noir, ktory sice nema na najlepsie kusky ako - Sunset Boulevard, Big Steal, Big Sleep, Double Idemnity - ale tvorcovia sa snazili, takze to sa ceni. Scenar k filmu sa mi zdal miestami veru poriadne slaby a nedotiahnuty a na Key Largo mi vadila dost studiovost filmu - pekne vidno, kedy ide len o obycajne kulisy. Na scenari k filmu sa vsak podielal aj isty Richard Brooks /roku 1958 natocil kultovu Kocku na Rozpalene Plechove Strese/, atmosfera filmu je malo desiva a dost malo prepracovana, pribeh filmu sa vlecie a nestrhne divaka, takze divak sa zacne coskoro nudit. To nie je dobre. Okrem Bogarta /Key Largo je posledny film, kde spolupracoval s Lauren Bacall/ divaka zaujme Lauren Bacall a Edward G. Robinson /Double Idemnity/. Davam vsak nadpriemerne hodnotenie asi preto, ze rad pozeram noiry 40. a 50. rokov a asi aj preto, lebo mam pre ne istu slabost. 78 % ()

Reklama

Exkvizitor 

všechny recenze uživatele

Key Largo je výborné drama ve starém stylu. Znalce potěší řada narážek na různé hollywoodské klasiky - např. hlavního padoucha mafiána Rocca (!) hraje Edward G. Robinson (!), který o sobě prohlašuje, že byl svého času v Americe znám jako veřejný nepřítel (!)... Ale to je spíš třešnička na dortu. Podstatné jsou skvělé herecké výkony, sympatický a tradičně cynický Bogart, krásná a osudová Bacall - a vůbec všechno jak má být. Určitě jeden z nejlepších filmů Johna Hustona! ()

movie 

všechny recenze uživatele

70% Možná sem měl jen příliš vysoké očekávání, ale myslím, že se dalo na dusné náladě ještě trošku přitlačit a vytěžit ještě víc na atmosféře. Celé to nepůsobí nijak moc děsivě a po celý průběh filmu se o ty tři moc nebojíte, i když je kolem partička mafiánů, nikdy to nepůsobí, že mají přiliš na mále. Místy je taky film trochu poplatný době (invalidní stařík pronáší úražky s neseriózní a naivistickou tváří, jako by se nechumelilo apod.). Dělalo se to dřív trochu jinak (pro srovnání třeba MYS HRŮZY o čtyřicet let později). Humphrey Bogart je nicméně skvělý po celou dobu a závěrečná sekvence při převozu na Kubu je dobrou parafárzí k MÍT A NEMÍT od Himingwaye. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Key Largo je film, po ktorom ma asi nejaký čas bude v mojich nočných morách strašiť tvár Edwarda Robinsona. Skoro sa ani nechce veriť, že občas so svojim výzorom dokázal vytvoriť aj "normálnu" postavu. Pozrieť si film v kine, nikto by ma nepresvedčil, že vonku nezúri hurikán a že nie som na nejakom zabudnutom karibskom ostrovčeku. Tých dialógov bolo v interiéroch hotela možno až príliš, zmena prostredia tak nastala v ten pravý čas. Netušil som, ako z toho Frank dokáže vyviaznuť, ale scenár si s jeho zapeklitou situáciou podaril obstojne. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (9)

  • Postava Gaye Dawn (Claire Trevor) bola vytvorená na základe skutočnej Gay Orlovovej, priateľke známeho mafiána Lucky Luciana, údajne zastrelenej nemeckou popravnou čatou. (fishki)
  • Film bol natočený za 78 dní. (fishki)
  • Štvrtý a posledný film, kde hrali Humphrey Bogart a Lauren Bacall pár. Piaty film bol plánovaný na neskôr, ale Bogart zomrel skôr ako sa stihol natočiť. (fishki)

Související novinky

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

Zemřeli Robin Williams a Lauren Bacall

13.08.2014

Dvě hollywoodské legendy během dvou dnů? Smutnější týden letos filmový svět ještě nezažil a snad už ani nezažije. Nejdříve jsme přišli o třiašedesátiletého komediálního génia Robina Williamse, který… (více)

Reklama

Reklama