Len WisemanScénář:
Danny McBrideKamera:
Tony Pierce-RobertsHudba:
Paul HaslingerHrají:
Kate Beckinsale, Scott Speedman, Michael Sheen, Shane Brolly, Bill Nighy, Sophia Myles, Robbie Gee, Wentworth Miller, Zita Görög, Andreas Patton, Erwin Leder (více)VOD (1)
Po staletí obývají Zemi dvě rasy, které nepatří do lidského rodu. Aristokratičtí vampýři čili upíři a jejich zavilí nepřátelé, brutální lykani, vlkodlaci... Lidé na jejich existenci nevěří, traduje se jen v pověrách a hororových příbězích. Ale oni zde jsou a vedou odvěký boj na život a na smrt o nadvládu nad těmi druhými. Mohlo by se zdát, že ta byla jednou provždy nastolena, jenže zdání klame. Je o tom přesvědčena vampýrská bojovnice Selene (Kate Beckinsale), která odhalí, že vlkodlaci chystají další velkou akci. Tentokrát si brousí zuby na mladého doktora – člověka. Selene se snaží mladíkovi jménem Michael (Scott Speedman) pomoci a ochránit ho před útokem z podsvětí. Současně se do něj zamiluje a tím vše zkomplikuje... Čím více se zamotává do připravovaného únosu Michaela, tím více získává informace, které ji děsí. Nezadržitelně se totiž blíží okamžik stvoření nového predátora, který kombinuje sílu vampýrů i vlkodlaků. Přitom nemá žádné z jejich slabých stránek. Takové monstrum by dokázalo narušit rovnováhu obou ras, a co hůře, zvrátilo by jí ve prospěch lykanů. (oficiální text distributora)
Velmi efektní a nablýskaná nuda utopená ve filtrech a výpůjčkách z hitů jako Blade či Matrix. Příběh postrádající sebemenší nápad přes nadupaný vizuál nedokázal zaujmout, a totéž lze říci o téměř homeopaticky řídkém napětí i vztazích, které byly tak vlažné a průsvitné, že je vůbec nebylo možno zaregistrovat. A Katčin jistě praktický a údajně prý sexy obleček to nezachrání, stejně jako její rádoby efektně upřené pohledy do kamery nenahradí herecký výkon. ()
Underworld je pro mě vedle Moje sestra vlkodlak jednou z těch sérií, ve které vystupují monstra, a na kterou nedám nijak dopustit, a to i přes moje průměrné hodnocení. První díl má opravdu dobře udělané a atmosférické intro včetně úvodního seznámení s mytologií upírů a vlkodlaků, které diváka vtáhne do děje. Líbila se mi hierarchie a celkové pojetí světa upírů, kteří oproti vlkodlakům (respektive zde tak vznešeně nazvaným lycanům) působili více "aristrokraticky" - například coveny a probouzení starších. Stejně jako nejeden zdejší uživatel, tak i já se musím vyjádřit k některým nelogickým nebo i vyloženě hloupým scénám, které se ve filmu čas od času vyskytly, jako například prostřílená podlaha pomocí pistole (celkově měla Selene hodně drsné náboje, když prorážely v klidu podlahu i zdi), střílecí sekvence (tuna nábojů slušně prohrává na celé čáře proti několika málo výstřelům) nebo (možný SPOILER!) závěrečný souboj Viktora s Michaelem, který mi chvílemi tak trochu připomínal nešikovně udělanou hru špagátů a létání ve vzduchu (konec možného SPOILERU!). Nicméně, abych tu jen nehanil, tak musím ocenit slušně udělaný cliffhanger, který připravil živnou půdu pro pokračování, a vedle toho rovněž slušný soundtrack. Film, který mám i přes tyto viditelné nedostatky rád, a proto se k němu občas rád vracím. ()
Ale tak dalo se. Kačka v korzetu a latexu každopádně slušivá. Cíleně barevnej film na černo-modro-bílou je příjemný pro oko, ale to je asi tak všechno, co se k tomu dá říct. Dramaticky příliš přímočaré, takže jediné, koho to ve svém žánru může porazit k. o. na body je nechvalně proslulá sága Stmívání. ()
Za určitý filmy by měli tvůrci dostat nejlépe trest smrti, či alespoň minimálně zákaz činnosti, což by mi po tom utrpení způsobeném sledováním té hrůzy poskytlo malý pocit satisfakce. Ani vlastně nevím, co Underworldu vytknout první, jestli příšerný příběh, hemžící se nelogičtnostmi extrémního rázu a dialogama na úrovni žvatlání nemluvňat, herecké výkony, kdy víc charismatu než sado-maso latexová královna Kate Beckinsale má i uslintaná tlama hafana, co by na svůj smradlavý dech potřeboval zbrojní pas, a to nemluvím o Speedmanovi, o tom se slušně prostě vyjádřit nedá, a nebo třeba o režii, kterou by líp zvládl i lidoop po lobotomii. Děs, hrůza a jeden z aspirantů na titul nejhorší film, co jsem kdy viděl. ()
Strašně moc naivní nálož akce, která doplácí snad na nezkušenost režiséra Wisemana, jenž film točil evidentně s obrovským zápalem a neutuchajícím sledem přestřelek, honiček a proměn vlkodlaků nenechával diváka vůbec vydechnout. To je na jednu stranu určitě dobře, ale s takovým mdlým a hloupým příběhem to moc dohromady nešlo. Takhle mi připadalo, že ten snímek byl od začátku do konce úplně stejný a v konečném součtu nepřinesl nic převratného, co si z něj budu dlouho pamatovat. Kromě Kate Beckinsale byl tak asi nejlepší démonický Bill Nighy, kterého jsem díky pečlivé práci maskérů dlouho nemohl poznat. ()
- Scéna, v níž se Selene (Kate Beckinsale) "prostřílí" skrz podlahu do nižšího patra, byla vyvrácena v seriálu Bořiči mýtů (od r. 2003). (Narcis)
- Při detailních záběrech na ústa herců je možné vidět zubní protézy. Konkrétně například ve scéně Lucianova (Michael Sheen) "vypuzování" kulek. (betyn)
- I když je Lucian (Michael Sheen) vůdcem lykanů, za celý film ani jednou nevidíme jeho proměnu. (TaNya_)