Reklama

Reklama

Maltézský sokol

  • USA The Maltese Falcon (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Soukromý detektiv Sam Spade přijímá od půvabné klientky zakázku, která ho postaví nejen do role podezřelého z vraždy svého společníka, ale především do čela nemilosrdného lovu na černého sokola, který je klíčem k obrovskému majetku. Ve tvrdé hře o peníze i o život kličkuje před podezřívavou policií, chladnokrevně kombinuje se zájmy gangsterského klanu a cynicky překonává vztah, kterému by mohl podlehnout. Poznámky: Vynikající režijní debut Johna Hustona a filmový přepis detektivního příběhu klasika americké drsné školy Dashiella Hammetta. S Bogartovým Samem Spadem přichází na filmové plátno antihrdina a tzv. film noir, zobrazující korupci, zradu, zklamání, cynismus a deziluzi. Maximálně respektuje Hammettovu předlohu a získává nominaci na Oscara za nejlepší film roku 1941. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (243)

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Parádny noir, ktorý je vhodným úvodom do žánru pre nezasväteného diváka, lebo obsahuje asi všetky atribúty noiroviek. A Bogart je tu snáď ešte väčší frajer ako v The Big Sleep a dáva jednu hlášku za druhou. Ale je to trochu pridlhé a to rozmotávanie tajomstiev ma už ku koncu prestalo baviť. Ale inak je to fakt skvelá žánrovka. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Huston .. Výborná noir detektivka. Návštěva kina stála za to. Jsem rád, že alespoň některé starší snímky si mohu vychutnat na velkém plátně. Cynický Humphrey Bogart je herecky velmi přesný. Jeho postava detektiva je plně oddaná zejména jedné věci, vydělat peníze. A daří se. Taky ne, když máte takové skvělé případy.. Ano, scénář se velmi povedl a mytologický nádech o vzácném ptáčkovy vezme za své až v perfektním finále. 90%. ()

Reklama

pepo 

všechny recenze uživatele

Prvý tradičný film noir podľa predlohy Dashiela Hammeta spravil z Humphrey Bogarta skutočnú hviezdu. Zamotaný príbeh, nejednoznačné postavy a medzi nimi sa suverénne pohybuje cynické súkromné očko Sam Spade. Vizuálne aj obsahovo pôsobivý debut budúceho klasika Johna Hustona patrí už dávno k nesmrteľným legendám, takže by rozhodne nemal uniknúť vašej pozornosti. ()

dwi 

všechny recenze uživatele

Hustonův první průnik na stříbrné plátno nejen že ovlivnil tvářnost americké filmové detektivky čtyřicátých a padesátých let, vyšvihl režiséra, tehdy jen uznávaného scénáristu, k elitní režisérské špičce, ale konečně poskytl první průlomovější roli pro Humphreyho Bogarta. Ten v roli soukromého detektiva Sama Spadeho odhaluje vraha svého komplice, jenž byl záhadně zastřelen. Vyšetřování ho přivádí na stopu cenné starožitnosti, po které již dlouhá léta má spadeno až podezřele moc lidí. Autor předlohy - Dashiel Hammet - poskytl poměrně nápaditou a originální látku, z jejíž atmosféry celuloid ani věk nic neubral. ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Slušně vystavěná detektivka podpořené neméně slušnou dramatickou hudbou. Bogart jako velice sebevědomý detektiv, který si dost zahrává s ohněm. Vadil mi na něm jeho neměnný kamenný výraz – zabili mu partnera a s ním to nehne, líbá se s ženou a tváří se u toho, jako by si četl ranní noviny. Ale jinak dobrý výkon. Jak jsem nasal – slušná detektivna, ale chtělo by to nějaký napínavější moment nebo pořádnou nějakou eskalaci děje, takhle nejspíš zůstane jen jako jedna z mnoha. Jinak je to dobře koukatelná noir. # [viděno: v noci, sluchátka] # příběh 7 | hudba 7 | humor 0 | akce 0 | napětí 3 | pustil bych si znovu 6 ()

Galerie (82)

Zajímavosti (52)

  • V roce 1989 byl film vybrán do Národního filmového archívu Knihovny Kongresu USA. (džanik)
  • Podle Amerického filmového institutu 6. nejlepší film v žánru "Mysteriózní" (2008). (džanik)
  • Film je často označovaný za prvý film noir, no neupozorňuje na seba dostatočne s hrou svetla a tieňa tak príznačnou pre filmy noir. Badateľné je to len v záberoch na začiatku, keď meno hlavného protagonistu a jeho spoločníka vrhá tieň na podlahu kancelárie a na konci, keď sa tieň mreží objavuje na tvári zatknutej hrdinky. (Biopler)

Související novinky

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

Co dalšího chystá tvůrce Dámského gambitu?

09.12.2020

Seriál Dámský gambit na Netflixu zaznamenal obří úspěch, dokonce takový, že krátce po jeho premiéře vzrostl zájem o šachovnice s figurkami o desítky a někde dokonce i stovky procent. Jednu z… (více)

Reklama

Reklama