Reklama

Reklama

Bílá velryba

  • USA Moby Dick (více)
Trailer

Obsahy(1)

Slavný americký režisér John Huston (1906–1987) převedl na filmové plátno celou řadu klasických děl americké literatury. Uvést lze například snímky Maltézský sokol (1941) podle detektivního románu Dashiella Hammetta nebo Sbohem, armádo (1957) podle protiválečného románu Ernesta Hemingwaye. Jednu z vrcholných filmových adaptací Johna Hustona ovšem představuje Bílá velryba (1956), kterou natočil podle nejvýznamnějšího románu Hermana Melvilla. Velkolepý dobrodružný snímek líčí příběh mladého námořníka Izmaeala, který se společně s harpunářem Kvíkvegem přidává k posádce velrybářské lodi, která vydává na vzrušující lov bájné bílé velryby přezdívané Moby Dick. Lodi velí kapitán Achab, který v minulosti přišel v souboji s Moby Dickem nejen o nohu, ale i o duši. Pomstychtivý kapitán je odhodlaný za velrybou plout klidně až do horoucích pekel a žene loď vstříc fatálnímu sebevražednému dobrodružství na rozbouřeném moři. V napínavém snímku o lidském souboji s přírodou podává famózní herecký výkon Gregory Peck v roli kapitána Achaba, jehož touha po pomstě dovádí až na samou hranici šílenství... Snímek uvádíme s restaurovaným televizním dabingem, který obsahuje několik dodatečně nadabovaných pasáží, které se v původním televizním dabingu nedochovaly, nebo byly vystřiženy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Byť by byl film natočen sebelépe (a kdo ví, třeba by to lépe natočit už ani nešlo?), stejně bych ho nemohl přijmout - v dvouhodinové společnosti jeho postav (a jejich potřeb a tužeb) jsem se totiž cítil totálně diskomfortně. Proč? Tak schválně, kdo se nám nalodil na Pequod a za jakým cílem: spoiler mladý dobrodruh Ismael (Richard Basehart), který si své dobrodružství vystaví na tom, že bude zabíjet velryby; kapitán Achab (Gregory Peck) posedlý pomstít se Moby Dickovi, "králi velryb", za to, že ho zmrzačil; Starbuck (Leo Genn), který nepřijímá Achabův cíl, přesvědčuje, aby se posádka vrátila ke svému úkolu, zabíjení velryb pro obchodnické účely (pokud zabijete velrybu, aby si mohlo lidstvo svítit, tak je to asi humánnější, nebo nevím); a spousta dalších a dalších lovců velryb. Už od začátku jsem byl tým Moby Dick! Že mě mohl potěšit závěr? Tak jistě, ale ta dlouhá cestu k němu... a tolik ztracených velryb. :-(( Můžete legitimně namítnout, že bych neměl být takový cimprlich, že lidstvo od počátku věku zabíjí zvířata (ne ze zábavy, ale pro přežití), jako jo, ale to nic nemění na tom, že jediné, co ve mě Hustonův film vyvolal, tak touhu poslat nějaké peníze Greenpeace! Btw. jsem jediný, komu Achab připomněl Abrahama Lincolna? ;-)) Díky za tip Willymu Kufaltovi! 50 % ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Námornícky román "Biela Veľryba" je vrcholným dielom amerického spisovateľa Hermana Melville (1.8.1819 - 28.9.1891). Príbeh posádky lode Pequod, ktorej velí zmrzačený kapitán Achab, v sebe skrýva viac ako len dobrodružstvo. Je symbolickým podobenstvom o nezmyselnej, zaslepenej pomste, čo zatemnila rozum a priviedla všetkých do záhuby. Toto literárne dielo bolo už viac krát prevedené aj do filmovej podoby. Táto verzia režiséra Johna Hustona z roku 1956 je najlepšia, s ktorou som sa stretol. Gregory Peck v úlohe kapitána Achaba je famózny. To ako stvárnil túto postavu je vskutku obdivuhodné. **** ()

Reklama

mahler 

všechny recenze uživatele

Oceán za oceánem brázdí jednonohý kapitán Achab v podání démonického Gregoryho Pecka v honbě za Bílou velrybou. A když jí v závěru dostihne, je finální souboj za burácivé hudby Philipa Saintona naprosto dokonalý a strhující. Závěrečná sebevražedná jízda na velrybě nemá chybu. Film zestárl a dnešního diváka bude první půlka spíše nudit, některé postavy jsou protivné (Stubb, Flask), některé naprosto nezajímavé (to se týká zejména hlavního hrdiny Ishmaela). Je třeba spravedlivě upravit hodnocení na tři hvězdičky. ()

evapetra 

všechny recenze uživatele

Poslední asi čtvrtina filmu působí až hororově a kapitán Achab, ten jeho výraz má nádech přímo satanský.  Nedívalo se mi na to dobře, nepříjemně jsem cítila každé jednotlivé bodnutí harpunou. Všechno působilo tak sugestivně a opravdově, že moc nepomáhalo říkat si, že je to jen film. Výborně natočeno, úžasný Peck, jsem ráda, že jsem díky VRK, dlouho odkládanou Bílou velrybu nakonec přece jenom viděla, ale do druhé projekce nepůjdu. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Všeobecně známý příběh většině čtenářů od juniorských let, který mi nesedl. Vlastně asi jediný film s Gregory Peckem, kde mě nezaujal ani Gregory Peck. Efekty neřeším, spíše mě rozladil zkostnatělý scénář, mizerné dialogy, kterým neprospěl ani kvalitní český dabing. Teatrální víc než filmy z letech třicátých, škrobené, chyběl mi tam už jen hřímající velikán Zdeněk Štěpánek s přelepeným okem a hudební doprovod Jiřího Srnky. ()

Galerie (52)

Zajímavosti (32)

  • Když se John Houston poprvé setkal s Rayem Bradburym, aby se dohodli na psaní scénáře, Bradbury mu sdělil: „Nikdy jsem neměl sílu tuhle proklatost dočíst.“ Houston mu dal jeden výtisk a řekl: „Jdi domů a přečti aspoň tolik, co zvládneš. (c.tucker)
  • Modely velryb a dlouhých člunů postavil specialista na speciální efekty August Lohman ve spolupráci s výtvarným režisérem Stephenem Grimesem. Studiové záběry zahrnovaly také velrybí čelist a hlavu v životní velikosti – s funkčníma očima. Když byli herci s velrybou ve vodě, používal se přístroj na hlavu, který se mohl pohybovat jako houpací kůň. Poslední proslov Gregoryho Pecka (Achab) je pronesen ve studiu při jízdě na hrbu bílé velryby (do boku velryby byl vyvrtán otvor, aby Peck mohl skrýt svou skutečnou nohu). (classic)

Související novinky

Svéráz Timurova rybolovu

Svéráz Timurova rybolovu

24.09.2008

Tak jakou jobovku si dnes dáme? Chcete vědět, že Amíci chystají do moderní doby přenesený remake Kurosawovy klasiky pod názvem Rashomon 2010? Nebo si rozebereme prohlášení producenta Johna Davise,… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno