Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na dva tulácké smolaře (Humphrey Bogart a Tim Holt) a mrzutého zlatokopa (Walter Huston) se usměje štěstí a objeví zlato. Ovládne je chamtivost, která zcela pomate jejich mysl. Film získal dva Oscary, za režii a scénář. Bogart sice nedostal žádnou cenu, ale jeho výkon ve filmu je oceňován dodnes. Film neztratil nic ze své působivosti a o půl století později byl Americkým filmovým institutem vybrán mezi 100 nejlepších amerických filmů všech dob. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (166)

Zeebonk 

všechny recenze uživatele

Tradičně netradiční western o honbě za zlatou žilou a staré známé pravdě, že plné kapsy jdou na úkor psychické svěžesti. Humphrey s charakterem uhnívajícím rychleji než syrový hovězí steak pohozený uprostřed novomexické prérie. Jeho dva věrní souputníci, jejichž dutina lební má koleček tak akorát a nakonec další nehostinný prdelov skvící se uprostřed vyprahlé pustiny, jenž stojí domovem buranským Mexicanos o třech stupních obskurnosti. Do toho líbezné melodie v pozadí, režie švihající překvapivý děj proutkem po zadku a herecký ansámbl trousící uvědomělé dialogy v čele s bravurně vyšinutými kreacemi mistra Bogarta. Do vitrínky s tím. Žádná slovesa se dnes očividně nekonají, ksakru. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Poklad na Sierra Madre musel ve své době působit jako skvělá dobrodružná dráma. Dneska jsem se u pár scén pousmál a určité části bral s nadhledem (Bogartovo herectví je prostě charismatické a úsměvné zároveň). Na druhou stranu je i tak Madre Sierra na Poklad svižný film se zajímavým příběhem, ještě k tomu na svou dobu velmi dobře natočený. Další klasika odškrtnuta. 6/10 ()

Reklama

(mOnkey) 

všechny recenze uživatele

Jako parchant mi Humphrey Bogart sedí o poznání méně než jako něžná romantická duše, ovšem jeho herectví jako vždy nelze nic vytknout. Nabízím několik osvědčených rad pro všechny potencionální zlatokopy: 1) vždy jednejte na vlastní pěst, 2) nikdy nikomu nevěřte, 3) nebuďte hamižní a spokojte se i s málem. Nakonec i to je lepší než nemít nic. 85% ()

brit84 

všechny recenze uživatele

Někde jsem tu u někoho četl, jak bylo jednoduchý odhadnout konec. Jedině pokud věštíte z koule. Já myslím, že ani zdaleka není jasný, jak se rozhodne parta drsnejch chlapů, pokud u sebe mají 100000 dolarů ve zlatě. U někoho zvítězí peníze u jiného čest. Poměrně slušný film na to, že jsem čekal něco ve stylu Vinnetoua. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Poklad na Sierra Madre je vskutku mistrovské dílo. U jiných filmů z 50. let a staršího data bijí některé naivity občas do očí, ale Poklad.. jsem si vychutnal beze zbytku ( jediná malinká výtka by možná směřovala k samomluvě Humphreyho Bogarta ) bez jakéhokoli přimhuřování očí. Tempo nikde nedrhne a i když hlavní téma je evidentní, nepůsobí vůbec didakticky a osvěžují ho i vedlejší zápletky. Potěší a překvapí i drobnosti jako cynický přístup k mexickým bandidos ( Peckinpah by měl radost ) a na 40. léta špičková ( ne přehnaně dramatická ) hudba Maxe Steinera. Walter Huston je snad ještě lepší než Bogey.....žádná patetická gesta......tanec nad zlatem, pohodička u Indiánů.....paráda. Konec mě mile překvapil, ale nebudu prozrazovat...podívejte se sami.. ()

Galerie (116)

Zajímavosti (39)

  • Film byl v roce 2007 zvolen Americkým filmovým institutem jako 38. nejlepší snímek všech dob. (džanik)
  • Ihned po rozběhnutí natáčení v mexickém Tampicu byla produkce napadena místní vládou za to, že se film vyjadřuje nelichotivě o Mexiku (příčinou byl lživý článek v jedněch mexických novinách). Dva ze spolupracovníků Johna Hustona zaintervenovali u mexického prezidenta a obvinění bylo staženo. (džanik)

Související novinky

Mann a Haggis hledají poklad

Mann a Haggis hledají poklad

14.04.2011

Michael Mann a Paul Haggis (foto). Dva nesporně kvalitní tvůrci, kteří ale svými posledními filmy velkou díru do komerčního řebříčku neudělali. Oba by tak řečeno potřebovali námět, co se promění ve… (více)

Zlatokopové Statham a Kidmanová

Zlatokopové Statham a Kidmanová

19.09.2008

Samozřejmě ne v jednom filmu (to by byla opravdu podivuhodná kombinace). Oba by však pořádný hit potřebovali jako sůl a protože plácání o „komiksových filmech v ponurém stylu Temného rytíře“ už… (více)

Reklama

Reklama