Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Operace Entebbe je politický thriller inspirovaný skutečnými událostmi z roku 1976 o únosu letu Air France na cestě z Tel Avivu do Paříže. 248 pasažérů, 12 členů posádky, 4 teroristé. Němečtí radikálové Brigitte Kuhlman (Rosamund Pike) a Wilfred Bose (Daniel Brühl) společně se dvěma členy lidové fronty pro osvobození Palestiny přinutí letoun přistát v Entebbe v Ugandě. Požadují výkupné ve výši 5 milionů dolarů a propuštění palestinských vězňů v Izraeli, jinak začnou zabíjet rukojmí. Operace Entebbe byla jedna z největších a nejnákladnějších záchranných akcí v historii. (Bioscop)

(více)

Videa (7)

Trailer 1

Recenze (220)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Chceš obsadit Ugandu, Šimone? - Při odchodu jim ji vrátíme." Já tedy úplně přesně nevím, zda mám fandit hodným Palestincům v boji proti zlým Izraelským okupantům či hodným Izraelcům při obraně své země před zlými Palestinskými teroristy. Ten problém je na mě příliš složitý a jsem rád, že ho nemusím řešit. Na druhou stranu jsem si jist tím, že nemám rád stavění pomníků teroristům, takže bych jména Brigitte Kuhlmann, Wilfried Böse, Andreas Baader či Ulrike Meinhof znal raději pouze jako odstrašující případ z hodin dějepisu. Ale když už jsou tady, tak mi připadalo, že únos byl nudný, jednání izraelské vlády zajímavé, záchranná akce podivná a u toho poskakování na židlích si nejsem jistý tím, zda bylo geniální nebo dementní. Ať bylo jakékoli, tak je to jediná část filmu, na kterou určitě nezapomenu. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Tak já nevím, co se na tom všem nelíbilo, protože já viděl špičkově natočené, svižné, napínavé a emotivní drama, kdy člověk samozřejmě fandí těm rukojmím, ale zároveň tak trochu chápe teroristy. Prostřihy reálných záběrů tomu navíc dodaly punc opravdovosti, takže jediná výtka je to zkurvené divadlo. 90% ()

Reklama

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Len by som chcela pripomenúť, čo písal v jednej zo svojich kníh nedávno zosnulý izraelský spisovateľ Amos Oz: "Takmer všetky konflikty na svete sa dajú charakterizovať ako súboj dobra a zla. Je jasné, kto sú tí dobrí a kto sú tí zlí. Súboj Izraelcov a Palestínčanov je však súbojom dobra a dobra, kde nebojujú tí správni chlapci s tými zlými chlapcami, ale kde bojujú správni so správnymi." Tak si vyberte. Ale to je vlastne nemožné. Taký Radek99 to vo svojom komentári vidí inak a presne jemu boli predošlé vety určené. Odhliadnuc od filozofickej roviny, film je pútavý, dynamický a jeho ozdobou sú herecké výkony. Prestrihávanie na tanečný súbor je efektné a režisér veľmi dobre vedel, čo robí. Za mňa veľmi dobre, pozriem si to pokojne aj viackrát. ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Absolutně nezvládnuté finále. Už od první minuty film pěkně odsejpá a člověk se těší jak to vše dopadne (neznám příběh). Jenže to co nám je naservírováno ke konci, jsem opravdu nepobral. Akční scéna jak z céčkového filmu a do toho scény nějakého debilního tanečku a hudby, kdy jsem měl chuť rozflákat televizi kladivem. Deutsch dvojička si nakonec ani nevystřelí, Rosamund Pike vypadá jak na piku a nejlepší byl ten frajer, co chtěl pomstít svoji rodinu a nakonec jde proti vojákům a řve, že má granáty, který nakonec ani nedokáže hodit. Totální fiasko !! A to se mi ten film celkem líbil, ač jsem čekal absolutní nudu. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Technicky slušné řemeslo, ale celé je to napsané takovým tím neosobitě mdlým způsobem. Skáče se tam z místa na místo, film se na žádný aspekt, postavu či dějovou linii dostatečně nesoustředí a ještě se plýtvá místem na afektovaný taneční pseudoart. Nekompromisní a nekomplikované finále potěšilo, byť celkově rozpačitý dojem z filmu už moc nezachránilo. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (20)

  • Velení akce se u cesty zpátky obávalo leteckého útoku na bezbranná transportní letadla C-130 Hercules. Z tohoto důvodu část vojáků zneškodnila 11 ugandských letounů typu Mig-17 a Mig-21, které byly na letišti přítomné. Tímto krokem prakticky zničili veškeré bojové letouny, které Uganda měla. (Cocacolix)
  • Akce byla tak troufalá, že únosci vůbec nepočítali s možností útoku Izraelců. (Cocacolix)
  • Cestující Dora Bloch (Trudy Weiss) měla mnohem krutější osud. Kvůli zdravotním potížím byla hospitalizována v nemocnici Mulago v Kampale, takže v době útoku v Entebbe vůbec nebyla. Po skončení akce vpadli do nemocnice vojáci, zabili strážného, který měl čtyřiasedmdesátiletou Doru hlídat a ženu odvlekli neznámo kam. Její tělo bylo nalezeno až za tři roky. Mladší syn Dory cestoval s ní a události přežil. (Robbi)

Související novinky

PF 2018

PF 2018

24.12.2017

Začíná se nám finalizovat žebříček TOP 10 nejlepších celovečerních filmů, uvedených v české a slovenské distribuci v roce 2017: 1. Thor: Ragnarok, 2. Wind River, 3. Logan, 4. Paddington 2, 5. Dunkirk… (více)

Reklama

Reklama