Ric Roman WaughKamera:
Jules O'LoughlinHudba:
David BuckleyHrají:
Gerard Butler, Morgan Freeman, Danny Huston, Piper Perabo, Lance Reddick, Nick Nolte, Jada Pinkett Smith, Tim Blake Nelson, Frederick Schmidt (více)VOD (4)
Po neúspěšném pokusu o atentát na amerického prezidenta (Morgan Freeman) je jeho důvěryhodný ochránce, agent tajné služby Mike Banning (Gerard Butler), falešně obviněn a poslán do vazby. Když se mu podaří uprchnout, musí se držet dál od své vlastní agentury a přelstít FBI, aby našel skutečné viníky. Banning se zoufale snaží odhalit pravdu a obrátí se na ty nejméně pravděpodobné spojence, aby s jejich pomocí očistil své jméno, ochránil rodinu a zabránil hrozícímu nebezpečí pro celou zemi. (Magic Box)
A napotřetí jsme vlezli znovu do stejné střílecí řeky plné prostřelených hlav, převrácených kamionů a roztomile přehrávajících záporáků, kteří se řítí na udatného Geralda ze všech stran. I když se to tentokrát snaží vypadat jako variace na Uprchlíka, je to víceméně stejné jako Olympus i London has fallen. Skončí to sluníčkově i s tou titulkovou scénou, kde Nolte ukázal, že udělal půlku atmosféry, a je škoda, že ho tvůrci nevytěžili ještě víc. Jeho pyrotechnické hrátky v lese patří mezi top scény filmu. Opticky pro mě vrchol trilogie zůstal v Londýně, ale tohle taky nebylo špatný. 70% ()
Při sledování prvních deseti minut je vám jasné, jak to všechno dopadne. Jde pouze o to, kolik Butler vykostí padouchů a jestli vybouchne jeden barák a nebo víc. Chválím osvěžení v podobě Nicka Nolteho aka táťky zálesáka a pár dobrých momentek, resp. dobrých akčních nápadů. Především pak úvodní scénu na řece a poslední souboj, který byl paradoxně asi nejvěrohodnější ze všech a také velmi krátký. Je nezáviděnihodné, že zbourání nemocnice vypadá superrealisticky a mraky ostatních sekvencí je čistokrevná fušeřina. Na jedno pokoukání pro fandy série, potažmo akčních filmů asi ještě OK, ale prosím po čtvrté ať už nic nepadá. ()
Mike Banning tentokrát nechrání jen prezidenta, ale snaží se očistit i své jméno. Oproti dvěma předchozím dílům se film drží trochu při zemi. Bouchání a střílení je tu samozřejmě dost, ale působí to poněkud jednotvárně. Neprospívá ani předvídatelnost a kdyby Waugh vyložil karty na stůl hned na začátku, udělal by lépe. Zkreselný hlas v telefonu, o jehož identitě všichni vědí, by pak nepůsobil tak směšně. Ale koukat se na to dalo. Film si drží solidní tempo, akce, byť nenápaditá, má říz a Butler a spol. si své role užívají, takže celkově jsem docela spokojen. Tak snad za to Jada Pinkett Smith nebude chtít Oskara. 60% ()
"Když necvičíš jako doopravdy, budeš mrtvej raz dva." Pominu-li, že je to hrozně průhledný, tak mě to docela bavilo. Jenže je těžký brát to vážně, když je tak snadný poznat, kdo to na Mikea hodil i kdo to organizuje. Naštěstí na tom akce nestojí a tak drony útočí, Mike adrenalinově zdrhá truckem a jeho taťka si to skvěle užívá. Já mám prostě slabost pro podivínský táty, kteří by pro trochu adrenalinu vyhodili do luftu půlku USA a přilehlý lesy. Bylo to prostě celkem svižný, ale napnout mě to nedokázalo. ()
Oproti poměrně mizernému filmu Pád Londýna disponuje tento snímek přece jen kvalitnějším scénářem, takže to není úplná ztráta času se na něj podívat. Třeba scény týkající se útoku dronů na amerického prezidenta a jeho ochranku jsou docela povedené, nicméně jinak se jedná podle mého názoru o veskrze průměrný počin. (50%) ()
- Filmovanie snímky prebiehalo v New Yorku, Washingtone, na viacerých miestach vo Veľkej Británii a tiež v bulharskej metropole Sofia. (MikaelSVK)
- Během rezignace v závěru filmu odloží Banning (Gerard Butler) svůj odznak na prezidentův stůl. V následující scéně, při níž prezident vstává z křesla, již odznak na stole není. V dalším záběru bere prezident odznak ze stolu do ruky. (Babinicz)
- Náklady na výrobu byly přibližně 40 milionů amerických dolarů. (NIRO)