Reklama

Reklama

Muzikál o radostiach a starostiach chudobného mliekara Tovjeho, ktorý žije s manželkou a piatimi dcérami v ukrajinskej židovskej komunite. Zbožný Tovje, ktorý žije v súlade s židovskými tradíciami chce najstaršie dcéry vydať "ako sa patrí",  v jeho situácii to však nie je jednoduché. Film bol nominovaný na Oscara v ôsmych kategóriách, napokon získal tri sošky. (STV)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (87)

MikeZ 

všechny recenze uživatele

Klasický muzikál. Hudba je skvělá, písničky jsou správně chytlavé (Právoplatný Oscar pro Johna Williamse, který je sice jen zadaptoval ale i tak), je to vtipné, občas docela dojemné, ale pořád to na těch pět hvězdiček prostě není. Hlavním nedostatkem je to že je film moc dlouhý a v druhé půlce chvilkama trochu nudí. Stale jsou to ale velmi silné čtyři hvězdičky. 8/10 ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Aj napriek tomu, že muzikály nie sú mojím obľúbeným žánrom, tak Fidlikant na streche som si parádne vychutnával... Nevadila mi dokonca ani dosť dlhá stopáž a ani tanečno-spevácke vsuvky, lebo technicky je ten film jednoducho geniálny! Keď k tomu pripočítam ešte zaujímavý a nadčasový príbeh zasadený do drsného prostredia (ukrajinský vydiek) a ešte drsnejšej doby (pogromy na Židov), tak dostanem jeden veľkolepý film, ktorý veru patrí medzi filmové skvosty. ()

Reklama

kinderman 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina adaptace divadelního muzikálu z prostředí židovské komunity někde v Rusku před 1.světovou válkou se na začátku zaklíná tradicemi, ovšem jako otec pěti dcer (z toho tří na vdávání) je všechny stejně nakonec poruší. Rabínská moudrost, židovský humor, skvělá muzika a písničky. A když jsou v závěru obyvatelé vesnice donuceni zpřetrhat své kořeny a vystěhovat se, divák doufá, že se některým podaří podle plánu dostat do Ameriky, protože jen tak mají šanci uniknout pozdějšímu bolševickému teroru a následujícím hrůzám holokaustu. („Hospodine, já vím, že jsme vyvolený národ, ale nemohl by sis občas vybrat taky někoho jiného?“) ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Muzikály mě nechávaly, nechávají a asi i budou nadále nechávat „víceméně“ chladným, a to spíše „více“, než „méně“. Zářnou výjimkou pro mě však je skvělý (ba přímo geniální) snímek ŠUMAŘ NA STŘEŠE. Film obsahuje nezapomenutelné písně, vtipné hlášky, znamenitá „taneční čísla“ a také hlubokou (a „lehce“ posmutnělou) myšlenku. Shrnuto a podtrženo: Norman Jewison odvedl vynikající „práci“. Film (muzikál), který dokáže rozesmát, pobavit, poučit, zadumat i vehnat slzy do očí. Poznámka: předlohou pro snímek ŠUMAŘ NA STŘEŠE jsou povídky Šoloma Alejchema, které do muzikálové podoby „převedl“ libretista Joseph Stein. ()

ZkuKol 

všechny recenze uživatele

Asi nejsem dostatečný muzikálový fanda, abych tuhle klasiku ocenil. Ano prostředí tradiční židovské vesnice v Rusku na konci éry samoděržavých je kouzelné, postavy jsou zábavné, ale děj je tak prostoduchý a písně nevýrazné, že těch 180 minut trvá skoro dva dny. Občas zvedne tempo a míru zajímavosti nějaká změna na pozadí doby, ale k záchraně nedojde stejně jako k tanečním scénám (pobíhání a skotačení po scéně neberu za taneční výstup). Přitom realizace je velmi precizní a kamera nápaditá, jen prostě nemá moc, co snímat. Chudý mlíkař má mnoho dcer a málo peněz, nastává čas hledání ženichů a v domě se střetává láska s tradicí a jistotou... 50% ()

Galerie (32)

Zajímavosti (21)

  • Norman Jewison disponoval devítimilionovým rozpočtem, z něhož nemalou část odčerpalo složité cestování do tehdejší Jugoslávie a vybudování filmové vsi Anatevka. (Terva)
  • Představitel hlavní role Chaim Topol byl historicky prvním izraelským hercem nominovaným na Oscara. (ČSFD)
  • Houslová sóla hrál Isaac Stern, jeden z nejvýznamnějších houslistů 20. století. (gjjm)

Související novinky

Zemřel režisér Norman Jewison

Zemřel režisér Norman Jewison

23.01.2024

V požehnaném věku sedmadevadesáti let v sobotu 20. ledna opustil filmový svět kanadsko-americký na sedm Oscarů nominovaný režisér a producent Norman Jewison, tvůrce legendárních a oblíbených snímků… (více)

Reklama

Reklama