Louskáček a čtyři říše

• USA The Nutcracker and the Four Realms (více)
Trailer 2

Klára (Mackenzie Foy) chce jediné, a to je klíč – takový, který otevře skříňku, ve které se skrývá dar od její zesnulé matky. Zlatá nit, kterou napne její kmotříček Drosselmeyer (Morgan Freeman) o Štědrém večeru, ji k tomu klíči zavede – jenže ten v mžiku zmizí do záhadného a fantastického paralelního světa. Právě tam se Klára setká s vojákem a louskáčkem Filipem (Jayden Fowora-Knight), armádou myší a regenty, kteří spravují tři říše: Říši sněhových vloček, Říši květů a Říši sladkostí. Klára s Filipem musí vstoupit do Čtvrté říše, kde panuje krutá Perníkářka (Helen Mirren), získat Klářin klíč a pokud to bude možné vrátit nestabilnímu světu harmonii. (Falcon)

(více)

Trailer 2

Anderton

Nechce sa mi pátrať po okolnostiach faktu, prečo režírovali tento film hneď dvaja režiséri a z toho jeden, ktorý ma väčšinou nesklame. To je samozrejme Hallstrom, ale jeho rukopis tu nie je cítiť ani náhodou. Jediné, čo tu cítiť, je snaha o ďalší veľký kinohit, do ktorého všetci investovali veľa energie, ale bez srdca, akoby nikomu na výsledku ani nezáležalo. Problémom číslo jedna je slabší príbeh a motivácie postáv, výsledný dojem potom výprava, inak husto gýčová, a hviezdne obsadenie sotva vylepšia. Jediný čas v roku, kedy by sa dal tento pásový produkt ako-tak užiť, sú Vianoce. ()

Streeper

Pro mě obrovské zklamání, jakmile jsem viděla trailer, věděla jsem, že na to musím do kina a jsem si jistá, že nejsem sama, ale bylo to strašný. Po vizuální stránce je to dobré, ale místy až moc přeplácané, jediné, co je na tom nejlepší je hudba, ta se naštěstí nedala nijak zkazit, jelikož použili původní z baletu Louskáčka. Herci jsou přemalovaní a oblečení v přezdobených kostýmech. K příběhu se moc říci nedá, ale myslím si, že by se to dalo zpracovat jinak a lépe a pokud možno i tak, aby divákovi nedošla zápletka už na začátku filmu. Mackenzie Foy hrála překvapivě skvěle a dle mého názoru svým herectvím předčila i růžovou kouli Keiru nebo oscarovou Helen Mirren, který ale nedostala tolik prostoru, jak jsem doufala. Za mě zatím nejhorší zpracovaná "live disneyovka". ()

Asmodin

Protože originální příběh neznám, tak zatím nemohu porovnávat např. s baletem nebo německou pohádkou. Až si doplním vzdělání, tak upravím i komentář. Film je vytvořený v moderním duchu a za kvalitní počítačovou grafikou nijak nezaostává. Rozhodně neurazí žádného návštěvníka kina, ale ani nenadchne filmového fanouška. Soundtrack skoro jako by nebyl a kostýmy regentů říší byly, tak přeplácané, že se v nich ztratily, kromě švestkové víly. Velmi zajímavé bylo i herecké obsazení, které bylo vyvážené: celebrity vedle méně známých nebo skoro neznámých herců. ()

NinadeL

Zatímco baletní podoba této klasiky patří neodmyslitelně k anglosaským Vánocům, našinec vnímá spíše další pokus o novodobou Disneyovskou Alenku nebo Maleficent. Není to věru špatný vánoční film, ten Louskáček, ale raději bych ho doporučila těm rodinám, které mají ještě docela malé děti, dospělý divák se bude nudit. A i když obsazení je kouzelné (Foy, Freeman, Mirren), těžko rozumět tomu, proč by regentka Říše sladkostí Sugar Plum měla být hubenější než profesionální baletka American Ballet Theatre Misty Copeland? Ano, pouze proto, že jí hraje královna kostí Keira Knightley. ()

MrHlad

Klára objeví podivnou zemi plnou kouzel a barev a zjistí, že se má stát její královnou. Nejdřív ale musí zastavit Perníkářku, která chce celou říši zničit. Louskáček a čtyři říše je po všech směrech průměrná pohádka, která má funkční, ale okoukaný příběh, často zbytečně přeplácaný a skoro až kýčovitý vizuál a herce, kteří pod tou hromadou makeupu a v divných kostýmech nemůžou pořádně hrát. Prachy na tom jsou vidět, ale to je tak všechno. Průměrná pohádka, která neurazí, na první ligu ovšem ani zdaleka nemá. ()

• U filmu se vystřídali dva režiséři. Je oficiálně zdůvodněno, že Lasse Hallstrom neměl mezi hlavním natáčením a postprodukcí čas, a tak ho zaskočil Joe Johnston. (ČSFD)
  • Joe Johnston se přiznal, že musel věnovat 32 dnů přetáčení některých scén. (ČSFD)
  • Celosvětová premiéra proběhla 29. října 2018 v Los Angeles. (Varan)

Související novinky

Vánocům kraluje Aquaman

Vánocům kraluje Aquaman

24.12.2018

Aquaman Jamese Wana (V zajetí démonů) konečně doplaval do amerických kin a za první víkend z toho bylo včetně předpremiér 72 milionů dolarů. To je sice v aktuální sérii DC filmů nejméně, pro co si… (více)