Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (101)

majo25 

všechny recenze uživatele

Námet si žiadal charizmetického herca, ktorým Neeson nesporne je. Leeson je aj najväčším ťahúňom filmu, aj keď nie jediným, preto to celé dokopy funguje tak, ako by malo. Režijne rovnako bravúrne zvládnuté...meno Neil Jordan si musím zapamätať. Dej má väčšinou svižné tempo a dramatický spád, a aj keď sa jedná - z dnešného pohľadu by sme túto bandu mohli označiť ako - separatistov, ktorí neváhajú zabíjať za príslušnosť k tej či onej vlajke, divák si k nim dokáže vytvoriť vzťah. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Miesto romantickej vložky s Kitty by som viac ocenil bližšie objasnenie sporu medzi Collinsom a De Valerom, ktorého vnútorné pochody boli v poslednej scéne iba letmo načrtnuté. Sám režisér Neil Jordan uviedol, že nechcel, aby De Valer pôsobil v očiach divákov ako ten, kto stál za smrťou Collinsa. Nerozumiem teda, prečo ho práve tak vykreslil. Inak je však Michael Collins výbornou životopisnou drámou, ktorá vhodne dávkuje emócie a napätie až do očakávaného finále. ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Collinsův životopis je historicky přesný a poměrně objektivní, i přes poměrně nataženou stopáž ale rozhodně nenudí. Jordanovi se podařilo hezky vyvážit akční scény se soukromými dramaty jednotlivých postav, poutavý je především ústřední konflikt mezi Collinsem (Neeson) a de Valerou (vynikající Rickman). Povinná četba pro každého, kdo se zajímá o dějiny Velké Británie a Irska. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Jordanovo masterpiece a jeden z jeho nej filmu. Podle skutecnejch udalosti natoceny boje Irska za svobodu, tudiz jsem cekal nejaky politikareni, ale to je velkej omyl, tohle bych skoro az nazval valecnym filmem. Dve hodiny narvany akci, neustalejma prestrelkama, vrazdama, vybuchama a do toho sem tam nejakej ten policitkej proslov. Na posledni pulhodinku sice tempo ponekud zvolni, ale to vubec nevadi. Navid do toho nacrtnuta romanticka linie s roztomilou Roberts a proste skvely emoce a napeti. K tomu vsemu to je navic fantasticky natoceny a herci ze sebe davaj vsechno, charizmatickej Neeson jako vudce bojovniku a pozdejs trochu politik Collins, kterymu sezerete kazdy slovo, perfektni Rickman, kde obzvlast v druhy polovine vas jeho vykon az dojme. No a pak Aidan Quinn, kterymu staci, aby se na vas podival, tak charismatickej ma xicht. A krome toho hraje taky perfektne. Takze proste takovyhle lekce z historie mi vyhovujou, neco se dozvim a zaroven skouknu skvelej film. Jasnejch 5*. ()

Sir-Filip 

všechny recenze uživatele

Velmi silné 4 frčky! Opravdu velmi dobře zpracovaný zrod irského státu a pro mne osobně velké překvapení. Nedokázal jsem si vůbec představit, že by mě mohl snímek až tak neskutečně bavit, ale stalo se. Už tak silný zážitek byl u mne navíc ještě podpořen mou neznalostí daného historického problému. Rickman si střihl sice jen vedlejší roli, ale přesto byl zase skvělý a ani J. Roberts, kterou jinak vůbec nemusím, tady nezahrála svou roli vůbec špatně, o čemž svědčí fakt, že jsem ji první půlku vůbec nepoznal. A co napsat závěrem - pro všechny milovníky zeleného ostrova by mělo být shlédnutí "Michaela Collinse" milou poviností! "ENJOY IT!!!" ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • Film sa natáčal v: Bray, Dublin, Hollywood, Rathdrum, County Cork (Írsko) a Dobbs Ferry (New York, USA) od 2. júla do 29. septembra 1995. (Arsenal83)
  • Počas scén Veľkonočného povstania v Dubline vidíme Collinsa (Liam Neeson) v uniforme poručíka, avšak počas povstania bol Collins kapitán, nie poručík. (Arsenal83)

Reklama

Reklama