Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Michael Collins, muž a film, se nemusí hrbit. Muž je hrdina, jehož taktika boje se stala vzorem pro ostatní zápasy 20 století, státník, který sjednal odtržení Irska od Velké Británie, politický mučedník, zavražděný pro velký cíl, za nějž žil a dýchal. Film je epický triumf, „stejně odvážný a upřímný jako Statečné srdce“ (Jack Mathews, Newsday)... (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (102)

Freemind 

všechny recenze uživatele

Collinsův životopis je historicky přesný a poměrně objektivní, i přes poměrně nataženou stopáž ale rozhodně nenudí. Jordanovi se podařilo hezky vyvážit akční scény se soukromými dramaty jednotlivých postav, poutavý je především ústřední konflikt mezi Collinsem (Neeson) a de Valerou (vynikající Rickman). Povinná četba pro každého, kdo se zajímá o dějiny Velké Británie a Irska. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Roku 1920 prochází Irsko bouřlivou proměnou a stává se svobodnou zemí. V čele událostí stojí bojovný Michael Collins, jehož osudy líčí životopisný film Neila Jordana s Liamem Neesonem v titulní roli. První polovina snímku je naprosto strhující, ale přesně v půlce filmu nastane zlom a filmu dojde zřetelně dech. Pak už se toho moc neděje, a vše, co bylo tak skvěle rozběhnuto, vyšumí do ztracena. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Priznám sa, o Michaelovi Collinsovi som doteraz vedel prakticky veľkú nulu, takže prínosom je, že som po filme do istej miery informačne bohatší. Na druhú stranu je ale otázne, do akej miery tam niektoré udalosti boli prifarbené. Ale to je vedľajšie, pretože aj napriek snahe o dramatizáciu, je na celom filme najlepšia hlavne charizma Liama Neesona a záver, aj keď sa určite mnohí diváci musia čudovať, prečo jednal tak nerozumne.  Bolo jasné o čo ide. Samovražda? Ťažko povedať. Celkovo rozporuplné dojmy, čakal som viac. Priemer. 60/100 ()

Ravi 

všechny recenze uživatele

Postava tohoto muže, který byl radikálem a zároveň politikem je nadmíru zajímavá právě proto, že o dějinách Irska nám není tolik známo ale jsou historicky velmi hodnotné, co se týče sebeurčení národů v první polovině 20. století. Doporučuji shlédnout Michaela Collinse a poté Krvavou neděli. Film Neila Jordana uchvátí přes svou délkou komplexním a bravurně odvyprávěným příběhem, kde se najde místo na skvělé herecké výkony i dramatickou akci. Není to akční film, ale na své si přijdou milovníci vyprávěných historických dramat. 80% = 4/5 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Vždy mi boli sympatické akékoľvek hnutia, ktorými sa nejaká komunita snažila zbaviť imperiálnej nadvlády, pričom nie je dôležité, o aké impérium v konkrétnom prípade ide. Impériá sa pozoruhodne podobajú. V prípade boja Írov proti anglickej nadvláde mám problém s tým, že okrem už zmienenej sympatie ma historické detaily príliš nezaujímajú. Film ma nenudil, ale ani vo mne nevyvolal väčší záujem. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (30)

  • V dvoch scénach možno vidieť vlaky DART, vnútromestskú železničnú rýchlodráhu v Dubline. Film sa odohráva v rokoch 1916 až 1922, no DART bol spustený až v roku 1984. (Arsenal83)
  • Aktivity IRA spôsobili, že pre prerušenie prímeria musel film vyjsť s oneskorením polroka. Namiesto júna vyšiel v Írsku až v decembri 1996, hoci inde mal už dávno premiéru. (Arsenal83)

Reklama

Reklama