VOD (1)
Série(2) / Epizody(20)
Psychologicky laděný hororový seriál Castle Rock, situovaný ve fikčním světě Stephena Kinga, je originálním příběhem kombinujícím mýtické prvky a velice intimní způsob vyprávění, jaký známe z Kingových nejoblíbenějších děl. Na několika málo čtverečních kilometrech mainských lesů se postupně odehrává epická sága utkaná ze světla a temnoty. (HBO Europe)
1. série - Ačkoliv děj drží pozornost, je to takové neslané nemastné, aby vám předposlední díl podokopl nohy a skopal vás do kuličky. Bomba! Pět zasloužených hvězd. 2. série - Hlavní hrdinka je nevýrazný maniak, která roli získala nejspíš jen proto, že má obří modré oči a v každém díle je na ně zoom aspoň 20x. Děj slabý a s první sérií nuceně propojený (ale až někdy v 8. dílu). Konec pak odkazuje na úplně jiné Kingovo dílo. Hodně slabé 3 hvězdy. ()
Kingovky mám v nesmírné oblibě. A zasadit seriál do městečka Castle Rock, kde se nachází i věznice Shawshank, byl jedním slovem brilantní tah. Ale to zpracování malinko pokuhávalo. Bez Skarsgarda, jenž mě pět uchvátil svým výkonem (jako fakticky pohled do jeho očí uhranoval, tak ďábelský pohled umí málo herců), by to stálo za nic, on seriál zachraňoval, a to považuji za fakt. Ostatní herci mu zdatně sekundovali (zejména Sissy Spacek se svým možná nejvydařenějším sedmým dílem), ale po většinu času se stejně nechytali. Ten příběh se zprvu zdál zajímavý, neotřelý. Jenže oni místo postupného vysvětlování začali nadhazovat další a další otázky, tudíž jsem pochopil, že seriál skončí otevřený a každý si bude muset domýšlet různé konce. A to se mi nelíbí. Sedmý a devátý díl perfektní, poslední díl mě neskutečně, ale doopravdy neskutečně naštval. Jako kdyby to vymysleli někde u piva a nedali si na tom záležet. Trochu na tom zapracovat a mohl z toho vzniknout úžasný projekt. Takto jen nadprůměrný seriál s pár skvělými momenty, které ale vzápětí ihned zabili nějakou nesmyslností. Škoda. Za mě dávám 64 % ()
1. série. Přesně jak jsem čekal, záležitost stojící na jméně, názvu, popkultuře a "předloze". Přišlo mi to neskutečně utahané, zdlouhavé a nezajímavé, přesně jako poslední Kingovky, u kterých jsem před dvaceti lety skončil. (*) 2. série. Jak byla první série slabá a nevýrazná, tak tahle je povedená, akční a nápaditá. Velmi mě potěšilo zapojení Marstenova domu. Lizzy Caplan je skvělá. (****) ()
Nevyužitý potenciál nebo naopak přemrštěná délka pro námět na minisérii, nebo i jediný film? Krátce po shlédnutí jsem na vážkách, nicméně nemůžu říct, že by se mi Castle Rock nelíbil. Skvělé řemeslo s příjemně kingovskou atmosférou a dokonalí herci v čele se Sissy Spacek a Billem Skarsgardem, které ale zabíjí závěrečné a uspěchané rozuzlení, kterému na druhou stranu předchází spousta zbytečných nebo naopak nevyužitých dějových linek a příběhů vědlejších postav. Lepší tři hvězdy. EDIT: Po druhé řadě zvedám na čtyři. Tady se naplno rozjel potenciál seriálu a hravé doplňování Kingova multiversa. Lizzy Caplan i Elsie Fisher jsou úchvatné. ()
Strašlivě rozporuplný seriál. Předně - série na sebe dějově vůbec nenavazují, což je dobře, protože první série je naprostá katastrofa, zatímco ta druhá je vynikající. Vůbec nerozumím, proč seriál skončil právě po vynikající druhé sérii, když po šílené první pokračoval. 1. série: **(*) Tak toto se nepovedlo. První díl velmi dobře navnadí, ale o to víc těch zbývajících devět zklame. Některé díly jsou vysloveně vatovou výplní, jakoby je scénáristé vymýšleli za pochodu, jakoby nebyl od počátku jasně stanovený koncept. Série obsahuje jakýsi obří twist, který jsem ale vůbec nepobral. Klika, že jsem první sérii viděl až po té druhé, která je naopak vynikající. Po tomto bych ji totiž vidět nechtěl a byla by to obrovská škoda. Průměrné hodnocení série vychází na tři hvězdy, ale reálně jako celek jsou to dvě. 2. série: **** Chtěl jsem Castle Rock zkusit a omylem jsem začal druhou sérií, ve které jsem narazil na povědomé jméno Annie Wilkes, kterou naprosto geniálně ztvárnila Lizzy Caplan. To je fakt oskarový výkon. Tak jsem zaguglil a zjistil jsem, že to je ta šílená baba z Misery (Annie, ne Lizzy). Celá tato řada je vlastně prequel k Misery! A nutno říct, že famózní a fungující sám o sobě i pro někoho, kdo Misery vůbec nezná. Po tomto si ji ale bude chtít dát. Jde o velmi komplexní ságu historie této postavy od dětství až po dospělost. Série dokázala v deseti dílech nejen neuvěřitelně plasticky vykreslit tuto postavu, ale rozehrát také paralelní děj okolo mysteriózního osudu města Castle Rock, který má minimálně stejnou váhu a komplexitu. Scénáristická lahůdka. ()
- V epizodě si můžete všimnout, že vedle obrazu ředitele Lacyho (Terry O'Quinn) visí vedle něj ještě jeden obraz na nímž je vyobrazen Bob Gunton, který si zahrál ředitele Nortona stejné věznice ve filmu Vykoupení z věznice Shawshank (1994). Jak film, tak seriál vycházejí z dílny Stephena Kinga. (HASIK1913)
- Když Henry Deaver (André Holland) navštíví Marthu Lacy (Frances Conroy) kvůli informacím ohledně jejího zesnulého manžela, objeví v jeho pracovně složku s výstřižky z novin o historii Castle Rock. Mezi články můžeme najít článek odkazující na novelu Tělo / Stůj při mně (1986), objevuje se zde i zmínka o vzteklém psovi – Cujo, vzteklý pes (1983), dále je zde článek, kde je zmíněn Leland Gaunt - Obchodník s hrůzou (1993). (Reesam)
- Sissy Spacek (Ruth Deaver) také hrála hlavní roli v filmovém zpracování Carrie (1976) od autora knižní předlohy Stephena Kinga. (Reesam)