Reklama

Reklama

Dark

(seriál)
  • Německo Dark
Trailer 2
Drama / Krimi / Sci-Fi / Mysteriózní
Německo, (2017–2020), 24 h 23 min (Minutáž: 45–73 min)

Režie:

Baran bo Odar

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Louis Hofmann, Oliver Masucci, Jördis Triebel, Karoline Eichhorn, Maja Schöne, Stephan Kampwirth, Daan Lennard Liebrenz, Andreas Pietschmann (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(26)

Pohřešování dítěte vede čtyři rodiny ke zběsilé honbě za odpověďmi a odkryje zarážející tajemství, které se táhne napříč třemi generacemi. (Netflix)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (477)

Gimli 

všechny recenze uživatele

Velmi pečlivě budovaný atmosférický příběh, kde se souvislosti a zvraty dávkují nejprve pozvolna, aby se v nich divák zvládl zorientovat. S přibývajícími epizodami a sériemi nabírá seriál na tempu, a přestože svět, jeho pravidla a zvraty nabývají obludných rozměrů, vše je dokonale přehledné, avšak stále napínavé a neztrácející na podmanivosti. Šťastná ruka ve výběru nejen mladých herců, jejichž výkony jsou skvělé, drží seriál celou dobu nad propastí afektované teatrálnosti, což při tom, co se tam vlastně odehrává, považuji skoro za zázrak. Ve světle knihy Řád času, která se mi shodou okolností dostala do rukou krátce poté, co jsem seriál dokoukal, je Dark ještě působivější a stále žasnu, jak dobře je promyšlený! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Plným hodnotením si nie som úplne istý, avšak predpokladám, že druhé pozretie by ma v ňom utvrdilo a možno si seriál v blízkej dobe zopakujem. Ideme v stopách Lost, všetkých Matrixov, Stranger Things, všetkých vážne mienených drám a trilerov o cestovaní v čase, alebo nedávneho seriálu OA. Nemeckí tvorcovia takpovediac nejdú divákovi príliš naproti, ten musí neustále premýšľať a prehodnocovať videné. Na druhú stranu ale rozviazanie celého uzlu do detailu nie je podmienkou toho, aby ste si všetky tri série mohli poriadne užiť. O čo ide a aké sú pravidlá hry, je totiž pomerne jasne vysvetlené a veci pomáha aj jednoznačný záver, kde paradoxne nemusí všetko byť vysvetlené, ale aj tak sa všetko vysvetlí... ()

Reklama

spaceboyCZ 

všechny recenze uživatele

Na Německou televizní, ba i filmovou produkci je to famózní počin. Ve srovnání s celkovou produkcí Netflixu je to nevyvážené, rozhárané, rozporuplné. Skvělá idea s naprosto dokonalou kamerou je v několika epizodách zabíjena abusrdností dialogů, méně pozornému divákovi může místy ujíždět děj a orientace v časové ose a v neposlední řadě místy idiotsky vybraný hudební doprovod. Přítom úvodní "theme" je tak dokonalé, tak podmanivé, že je věčná škoda, že si s tím tvůrci nevyhráli více, nekoupili práva na použití melodie v celém průřezu seriálu, protože scén, které by si ten temný hudební podkres klavíru z úvodních titulků zasloužily, je téměř nekonečno..a tento podkres by se tak stal nosným prvkem. Celková nevyváženost jednotlivých dílů (kdy navíc scénář i režie je po celou dobu pod taktovkou stejných lidí) potenciál skvělého nápadu zabíjí. Vidím tam prostor pro druhou sérii (zejména rozvinutí postavy Noaha), která když se ponaučí z chyb té první, může se stát naprostým skvostem evropské televizní tvorby poslední dekády. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Už dlho ma tak nemrzelo, že kvôli posledným dvom častiam z 26 nemôžem dať päť hviezdičiek. Prvá séria vyzerá ako Twin peaks na steroidoch, okamžite upúta, je svižná, nádherne natočená. Druhá začína rozplietať jeden svet aby tretia mohla zapliesť druhý do prvého a to čo príde na konci je učebnicový deus ex pretože tak ako to scenáristi zaplietli by to v logike oboch svetov jednoducho nemohli rozpliesť. Paradoxne tým vytvorili viac otázok než odpovedí. Pri filmoch, v ktorých sa cestuje v čase oceňujem najmä ak sa nehráme na to, že paradoxy sú normálne a logicky vysvetľujeme príčiny a následky. Dark je bootstrap paradoxov plný (vrátane jedného typu "bolo skôr vajce alebo sliepka?"), to však paradoxne nie je jeho najväčší problém. Tým je to, že primerane pravidlám "pokazených" svetov nevysvetlí pravidlá pre nepokazený a tak nejak to potom postráda inú ako deus ex logiku. Ten skvelý existencialisticky depresívny 24 dielny seriál je proste nehodný tak tupého konca. 8/10 ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Naprosto famozni. Nenechte se odradit nemcinou, takhle mysteriozni serial tedy nebyl od zlate ery LOST. Tema cestovani v case, uzasne prostredi nemeckych lesu, jaderna elektrarna, Fallout influence, skvela temna hudba a chytlavost kdy se nemuzete dockat dalsiho dilu. Koukejte vysolit druhou serii a rychle! 9/10 ()

Galerie (145)

Zajímavosti (44)

  • Vždy při úvodních titulcích epizody můžeme slyšet hudbu od německých Apparat, konkrétně skladbu „Goodbye“ z alba „Devil's Walk“ vydané společností Mute records v roce 2011. (mart71)
  • V epizodě můžeme slyšet skladbu „Keep the Streets Empty For Me“ od švédské písničkářky Fever Ray. (Doomcourier)

Související novinky

Seriál 1899 končí po první řadě

Seriál 1899 končí po první řadě

03.01.2023

Možná až příliš ambiciózní byli tvůrci kultovního seriálu Dark od Netflixu. Jejich novinka 1899 totiž opět vrstvila jednu záhadu za druhou, aniž by to však dělala natolik uspokojivým způsobem, jako… (více)

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

Novinka tvůrců Dark dobývá Netflix

20.11.2022

Tento týden vyšel seriál 1899, mysteriózní thriller o záhadě ztracené posádky velkého parníku. A premiéra to byla opravdu úspěšná. Netflix se do propagace novinky docela opřel, na sociálních sítích… (více)

Reklama

Reklama