Reklama

Reklama

Strážci majáku

  • Velká Británie The Vanishing (více)
Trailer 1

VOD (1)

Film Strážci majáku je psychologický thriller inspirovaný skutečnou, dosud nevysvětlenou událostí – záhadou Flannanských ostrovů. Tři muži přijíždějí na šesti týdenní směnu, při níž mají střežit maják na neobydleném ostrově 20 mil od skotského pobřeží. Thomas (Peter Mullan), James (Gerard Butler) a Donald (Connor Swindells) zahájí svou běžnou, osamělou pracovní rutinu. Nedlouho po příjezdu u ostrova ztroskotá veslice s truhlou plnou zlata. Strážci majáku udělají rozhodnutí, které změní jejich životy navždy. (iTunes)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (83)

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Nadpriemerne natočený a zahraný film s minimum použitých zdrojov. Tri chlapi s rôznym charakterom a postavou u ktorých vyvolajú ich činy rôzne psychologické chovanie. Každý z nich je zahrané a kamerou zachytené veľmi dobre. Po dlhej dobe jeden silný a úprimný herecký výkon od G. Butlera. P.S.: Zaujímalo by ma, že aký podiel vo filme majú skutočné udalosti. Osobné hodnotenie: 80% (****) ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Komorní drama o pár lidech, což není na škodu, dokonce musím říct, že tenhle typ filmů mám rád. Ovšem tady to prostě nebylo ono. Po úvodu a hlavní zápletce jsem čekal, že se to nějak víc rozjede, že to bude mít grády, a i když se o to sebevíc tvůrci snaží, není to tam. Stane se z toho nuda, kde akorát sledujete, jak hlavním postavám hrabe (tady bych vyzdvihnul G. Butlera, kterýmu role perfektně sedla - on byl vlastně na tom filmu to nejlepší), ale celkový vyústění je zvláštní a podle mě ne moc dobrý. ()

Reklama

666Carnage 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavé drama ale hrozně natahované mohlo to být klidně o 20 minutek kratší protože ke konci se to hrozně táhlo a vytratila se atmosféra a nechutnost co je v lidech pokud najdou něco co jim zlepší životní situaci. Na tento snímek jsem narazil náhodu na profilu Gerarda Butlera a neříkám, že je vyloženě špatný jen je prostě normální. Na jedno shlédnutí určitě dobré a stísněná atmosféra ostrova byla povedená. 60% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Záhada (podľa skutočných udalostí! je to vskutku mrazivá. Trojica strážcov majáka zmizla za tak záhadných okolností, že už sa zrejme nikdy nedozvieme, čo presne sa na temnom ostrove stalo. V r. 2018 podľa toho vznikol film snažiaci sa poskytnúť odpovede. Tie sú samozrejme vycucané z prsta resp. je to jedno z možných vysvetlení, hoci mne sa nepozdávalo (na rozdiel od niektorých iných, ktoré sú v súvislosti s týmto incidentom prepierané častejšie, napr. otrava jedlom, halucinácie a z toho prameniaci krvavý konflikt). Horor nečakajte, je to skôr vyhrotená dráma s 15-minútovou trilerovou, nechutne napínavou pasážou. Herci sú super, rovnako nemožno nič namietať voči pôsobivej ostrovnej atmosfére majáka, v ktorého blízkosti sa 24/7 trieštia obrovské vlny. Scenár ma však trochu nudil a hlavne ku koncu upadal do letargie. Pozitívne vnímam skúsenú réžiu Kristoffera Nyholma (Tajemství Enfieldu, Taboo). ()

rublik05 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedené psychologické drama založené na skutečné události. Děj se odehrává víceméně pouze na ostrově, kde tři hlavní protagonisté bojují o přežití. Herecké výkony jsou dobré, atmosféra povedená, dialogy a souboje jsou místy opravdu napínavé. Přijde mi však, že filmaři nevyužili naplno potenciál osamělého ostrova. 6/10. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (4)

  • Na vytvorenie toho, čo sa vo filme javí ako jedinečné miesto, boli použité štyri rôzne majáky: Maják Mull of Galloway bol použitý pre vonkajšie a niektoré interiérové zábery a výbežok ostrova. Maják Killantrigan bol použitý na vnútorné schodisko a bočnú záhradu. Corsewallský maják bol použitý na jeden interiérový záber a na vytvorenie útesu pre scény z útesu. Maják Cloch bol použitý na väčšinu interiérových scén, pretože už nie je funkčný, ale je krásne zachovalý. (m.a.t.o.)
  • 26. prosince 1900 loď Hesperus dorazila k Eilean Mor s čerstvými zásobami. Maják byl v provozu rok, ale bylo zaznamenáno, že Eilean Mor už několik dní neviděl žádné světlo. Maják byl úplně opuštěný a následné prohlídky ostrova neodhalily žádné známky toho, co se stalo třem strážcům. Poslední zápis do deníku byl proveden 15. prosince a obsahoval řadu podivných a zneklidňujících vodítek o duševních stavech mužů. (dzei)
  • Za predpokladu, že jedna zlatá tehlička vážila približne 4 kg (voľný úsudok založený len na tom, ako s každou z nich narábali), by mala dnes (júl 2024) hodnotu približne 300 000 eur. (m.a.t.o.)

Reklama

Reklama