Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

V polovině 20. století Amerika přemýšlela o své budoucnosti – a vzhlížela k nebi. Správná posádka natočená podle knihy Toma Wolfa je příběh o tom, jak začala budoucnost. Vypráví o neohroženém testovacím pilotu Chuckovi Yeagerovi a sedmi průkopnických astronautech vesmírného programu Projekt Merkur. Philip Kaufman napsal scénář a režíroval svou filmařskou bravurou výcvik, hrdinství... a náhlou slávu, pro níž žádný výcvik neexistuje. Ed Harris, Barbara Hershey, Sam Shepard, Dennis Quaid a Fred Ward tvoří obsazení filmu, který získal 4 ceny Akademie. Vzhůru k nebesům, chlapci! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Kass 

všechny recenze uživatele

Snímek P.Kaufmana se snaží být, co do věrohodnosti, realisticky natočenou filmovou poctou americkému vesmírnému programu. Mapuje ho od jeho prvopočátků, přes sérii nezdarů, obtíží, malé řadové úspěchy, až konečně po první slavné lety kosmických lodí s lidskou posádkou. Film je také pochopitelně dle očekávání zářnou oslavou věčné lidské touhy dokázat něco nového, mimořádného, být první a nejlepší, která celé lidstvo žene neustále dál a dál. Nikdy ale nesklouzává do laciného patetismu! Jako červená nit se ale celým příběhem táhne připomínka nikdy nekončící lidské přirozenosti hledat si mezi sebou své vlastní nové vzory a opěvované hrdiny. Ve 40 letech minulého století jimi byli piloti vysokorychlostních nadzvukových letadel. Postupem času, s příchodem kosmického věku, svou výsadní pozici ale museli chtě-nechtě nedobrovolně přenechat novým miláčkům vrtkavé společnosti. Astronauti se stali národními hrdiny, a kdysi tolik obdivovaní letci upadli do nezáviděníhodného ústraní. Přízeň davu je ovšem nestálá, a jaké míry publicity se těší současní astronauti, ví každý z nás ..... musí vybuchnout raketoplán, aby si vůbec někdo ještě vzpoměl, že mezi námi jsou stále lidé snažící se překonávat lidské možnosti a hranice ..... teď už mají lidé ovšem své nové hrdiny ... ()

kinderman 

všechny recenze uživatele

Málokdy tříhodinový film doslova „letí“ bez jediného hluchého místa tak, jako se to daří Kaufmanově mnohovrstevnaté epické sáze o počátcích amerického kosmického programu (Mercury) s výbornými hereckými výkony, mezi nimiž na sebe strhávají pozornost zejména S.Shepard, E.Harris, S.Glenn a D.Quaid (zatímco L.Henriksen zůstává zase tím v pozadí). ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Nezávidím žádnému z dobrodruhů, který v historii opustil pevný podklad matičky Země a začal se flákat ve vesmíru zavřený v kovové nádobě. Hodlám si totiž na domovské planetě užít ještě hodně srandy, než se rozhodnu uhořet v atmosféře. Přesto neberu žádnému z astronautů jejich touhy zdrhnout před gravitací, jen mne nijak zvlášť nebavilo sdílet je s nimi. ()

Johny_fork 

všechny recenze uživatele

Polodokumentární freska o počátccích amerického vesmírného programu, fantastické herecké výkony celé party, detailní pohled na jejich přípravu i soukromý život, nadsázka, třeba jak se Shepard musel vymočit do skafandru, film o odvaze hraníčícící s šílenstvím, o jedné bláznivé éře, skvělá hudba, atmosféra i režie. Nejcenější na Right Stuff je, že více než o letectví je to film o letcích a mi máme možnost tyhle chlapíky pochopit, zjistit proč nasazují svoje životy za rekordy a co jsou zač. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Pôvodne som dal 4 hviezdičky, ale potom vyšla na DVD režisérska verzia filmu a jej vplyv na moje rozhodnutie je jasný. Presne ako pri tých málo iných šťastných režisérskych zostrihoch (Bessonova Magická hlbina, Coppolova Apokalypsa alebo aj Almost Famous od Crowea) i tu platí, že film po úpravách nestratil nič z toho čo mal a nenápadne získal dosť. Predtým to bolo super (a že je takých sebaironických výletov najmä v americkej kinematografii žalostne málo), teraz je z toho malý epos. A moji obľúbení, poväčšine žiaľ epizódni herci, dostali viac priestoru! Šesť hviezdičiek!!! [100%] ()

Galerie (62)

Zajímavosti (38)

  • Grissom (Fred Ward) nelhal, když tvrdil, že se dveře kabiny otevřely samy, následkem čehož se loď potopila. Testy ukázaly, že je to možné. Proto již v lodích Apollo nebyly odpalovací patrony. Kdyby tam byly, Guss Grissom a dva další astronauté by nemuseli uhořet v kabině Apolla 1, když se jim nepodařilo dveře ručně otevřít. (Chegi)
  • Role Annie Glenn byla první filmovou rolí pro Mary Jo Deschanel, ženu kameramana Caleba Deschanela. (HellFire)
  • Při letu Mercury-Friendship 7 s Johnem Glennem na palubě nebyl komunikačním důstojníkem Alan Shepard jako filmu, nýbrž Scott Carpenter. (Chegi)

Související novinky

Zemřel herec Fred Ward

Zemřel herec Fred Ward

13.05.2022

Dnešní květnový pátek třináctého bohužel přináší jednu smutnou zprávu pro svět filmu, ve věku devětasedmdesáti let totiž odešel americký herec Fred Ward, známý z filmů jako Chvění, Sedm neohrožených… (více)

Reklama

Reklama