Reklama

Reklama

Emocionálně působivý film vypráví příběh osamělého mladíka Cala (Dean) bojujícího o přízeň svého přísného otce (Raymond Massey) a oblíbenějšího bratra Arona (Richard Davalos). (Magic Box)

Videa (1)

Trailer

Recenze (219)

Stegr 

všechny recenze uživatele

40% - Tak tohle už nikdy víc. Smát se při emočně vypjatých scénách jsem asi neměl, ale co jsem měl dělat, když byly tak blbé? O stupidních dialozích se ani snad moc rozepisovat nebudu... Umím ocenit hezký film, ale u tohoto tak vysoké hodnocení nějak nechápu. Mno, asi mi výsledný dojem zkazil i příšerný dabing, což však nic nemění na faktu, že tenhle film byl průšvih... ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Nezáleží, jak moc jsou naši staroušci spravedliví a milující, ani, kolik v sobě máme dobra, stejně se všichni někdy cítíme, a taky že jsme, jako kal. Každej někdy zůstává nepochopen, v rodině, společnosti, ve světě. A tak to má být, jelikož není nic děsivějšího než charakter Arona a dovolím si ocitovat slavnýho "filosofa" z cca 18. století: "...To na ty poctivý si musíš dávat pozor, u nich nikdy nevíš, kdy udělají nějakou děsnou blbost." Na chyby, který vzhledem k roku vzniku rozhodně má, Cálím, páč stejně strčí do kapsy spoustu filmů zrozených dávno po něm. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kto vie, ako by sa vyvíjala ďalej kariéra Jamesa Deana, keby ho nebola postihla tá nehoda. V  24 rokoch ponúkal také vyspelé herectvo, že pravdepodobne by sa stal najväčším hercom všetkých čias. Teda ak by sa nestihol upiť k smrti.  Z dnešného pohľadu to je už vlastne prehrávanie, ale vtedy to úplne zapadlo do filmového štýlu. A to je asi najväčšou ozdobou tohto filmu, pretože inak tie dve hodiny sú pomerne dejovo nudné. Je to dráma bez väčšej epiky, ale v druhej časti sa výrazne zlepší. Steinbeckova predloha je o niečo lepšia. ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Kazan je asi jediný človek na svete, ktorý dokáže obdariť krehkou dušičkou drsného mladíka tak, že z neho ostane len krotký baránok. A Dean v tomto smere parádne nadväzuje na Brandov On the Waterfront. Toto sú proste diela na celý život, v jednej rovine sa prelínajú životné jazvy, neústupčivosť ako aj odpustenie, láska, ktoré vďaka rejžovej presvedčivej výpovedi, činia z tohto filmu niečo viac než iba film. Strhujúce. Najmä tou komplexnosťou a jemnučkým, neopakovateľným dotykom humanizmu, ktorý mi pripomína Fordove majstrovské schopnosti. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Dean jako nejistý, zasněný a většinou mlčenlivý mladík, kterého souží nedostatek lásky, chybějící matka a především totální neporozumění, s kterým se všude setkává. Hlavní roli v samotné dramatické struktuře filmu hrají stará biblická témata - především hledání otce a konflikt Kaina s Abelem. Film je na vysoké úrovni sám o sobě - "šikmá kamera" ve chvílích nejistoty hlavních hrdinů a ještě o něco vystupňovanější postup pomocí houpajícího se Cala. Přes to přese všechno tady jde "skoro jen" o citlivého rebela s celkem patrnou příčinou svého buřičství. Zajímavé je, že v německé verzi byla vystříhána takřka všechna místa obsahující narážky (po pravdě řečeno dosti výrazné "narážky") na protiněmecké nálady let 1917-18. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (18)

Reklama

Reklama