Amanda SthersScénář:
Amanda SthersKamera:
Régis BlondeauHudba:
Matthieu GonetHrají:
Toni Collette, Harvey Keitel, Michael Smiley, Joséphine de La Baume, Rossy de Palma, Brendan Patricks, Sonia Rolland, Stanislas Merhar, Christian Abart (více)VOD (4)
Bohatý a dobře situovaný americký pár Anne (Toni Collette) a Bob (Harvey Keitel) se rozhodne okořenit svůj upadající vztah a přestěhuje se do zámku v romantické Paříži. Při přípravě obzvláště luxusní večeře pro sofistikované přátele najednou arogantní paní domu zjistí, že u stolu je prostřeno jen pro 13 hostů, a to ve své pověrčivosti v žádném případě nemůže dovolit. Hostitelka tedy vymyslí plán. Trvá na tom, aby se její věrná služebná Mária (Rossy de Palma) přestrojila za tajemnou španělskou šlechtičnu, čímž odvrátí "neštěstí" u stolu. Jenže stačí trochu víc vína a Maria si to začne u stolu užívat. Její osobitý šarm očaruje extravagantního britského makléře (Michael Smiley) a vznikne z toho pěkně vášnivý románek. To se ale Anne vůbec nelíbí, pronásleduje svou služku po celé Paříži a rozhodne se stůj co stůj tuto milostnou aférku zničit. Vynikající Rossy de Palma (často nazývaná múzou Pedra Almodóvara) se vrací na plátna kin v této neobvyklé „popelkovské" komedii, kde je láska silnější než jakýkoli společenské postavení. (Bohemia MP)
Pěkný příběh, kterému Francie dodala šmrnc. Úvodní půl hodina patří k tomu nejlepšímu, kde u večeře služebná má za úkol předstírat, že je španělská šlechetná dáma na úrovni, ovšem po pár sklenicích vína se začíná rozjíždět a dopadá to jinak, než si namyšlená paní domu ( Toni Collette) přála. Škoda, že celý film nevydržel u jedné večeře, Italové dokázali, že to funguje ( Naprostí Cizinci) a proto se příběh orientuje jinde a to už pro mne tak atraktivní nebylo. Přesto fajn podívaná s milou Rossy de Palmou.65% ()
Spoiler..... Nevím, proč jsem čekala konverzační komedii. Celou dobu jsem cítila jenom smutek. Jednak proto, že díky hezounově prvotní fabulaci před večeří je vztah boháče a služebné odsouzen k zániku, ještě než vůbec začne. A taky proto, že (relativní) blahobyt neznamená spokojený a smysluplný život. V podstatě mi jich bylo úplně všech líto. Ale i přes ten smutek se na to krásně dívalo. P.S. - Muriel je i po 24 letech kus. ()
Čekala jsem lepší dialogy. O dost. Tématem a dějem je to spíš taková nadčasová jednoaktovka (zasazená do současnosti, ale stejně tak by se mohla odehrát v 19. století na stejném místě), o to víc by měl být důraz na dialogy. Bohužel tam to vázne, což je škoda, herecky skvělé (Rossy de Palma obsazení jednoznačně dominuje), vykreslení postav skvělé. V miniději rozehrané rovněž skvěle. Jen ty dialogy. 65% ()
Příjemná, nenáročná komedie. Rozhodně 3+++. Rossy de Palma je úžasná. Je trošku škoda, že nedostala ještě o trochu více prostoru nebo spíš škoda, že zápletka nebyla propracovanější a ona by tím pádem měla ještě víc co hrát. Jen malá poznámka - není možnost, aby jedny šaty padly Marii i Anně. Toni Collette je tak o tři konfekční velikosti níž než Rossy de Palma. ()
Na jméno Amanda Sthers si budu muset dát do budoucna pozor. Mít po ruce takovou hereckou sestavu, pracovat s takovým námětem a spáchat něco tak banálního, na to už musím být opravdu talent. Amanda byla přesvědčena, že točí komedii, jenže filmu schází dobře napsané dialogy a vtipné situace. Z komedie se stala laciná moralita, co si bere za terč svět povrchních snobských zbohatlíků. V tak jednorozměrné roli jsem Toni Collette ještě neviděl. Madam služebná je snadno zapomenutelný snímek využitelný na Primě mimo hlavní vysílací čas. Celkový dojem: 40 %. ()
- Maria (Rossy de Palma) zmíní Hugha Granta a jeho filmy s Bridget Jones a Lásku nebeskou (2003). (griph)
- Maria (Rossy de Palma) jde s Davidem (Michael Smiley) do kina na film Neviditelný muž (1933). (griph)