Niki CaroKamera:
Mandy WalkerHudba:
Harry Gregson-WilliamsHrají:
Crystal Liu, Donnie Yen, Jet Li, Li Gong, Jason Scott Lee, Rosalind Chao, Utkarsh Ambudkar, Tzi Ma, Yoson An, Ron Yuan, Roger Yuan, Jimmy Wong, Pei-pei Cheng (více)VOD (3)
Když císař Číny vydá nařízení, že jeden muž na rodinu musí sloužit v císařské armádě k obraně země před nájezdníky ze severu, Hua Mulan, nejstarší dcera ctěného bojovníka, zaujme místo svého nemocného otce. V přestrojení za muže překonává Hua Jun nástrahy na každém kroku své cesty a učí se využívat své vnitřní síly a přijímat svůj skutečný potenciál. Tato epická cesta z ní nejen učiní ctěného bojovníka, ale vyslouží jí i respekt vděčného národa… a hrdého otce. (Falcon)
Takže jestli jsem to správně pochopil, tak žena v mužském světě uspěje jen tehdy, pokud má nějakou speciální schopnost, protože "normální" dřinou by toho nemohla dosáhnout? Inu, to je odvaha přijít v roce 2020 s takovým poselstvím. I když přejdu tenhle absurdní posun oproti originálu, zůstane vykastrovaný film s uměle působícími kulisami, zmateným střihem (Jak že se to Mulan dostala za padouchy u té sněžné hory?), nevýraznými vedlejšími charaktery, nevyužitými bojovými legendami v obsazení a hlavně s mdlou režií Niki Caro, která se evidentně k podobně velkému projektu nikdy neměla dostat. ()
Tam, kde funguje animák alebo písané legendy, nemusí v hranom filme, aspoň v tomto filme to nefunguje. Tvorcovia akoby nevedeli, čo majú robiť, celý projekt pôsobí nasilu. Určite sa mu nedá uprieť snaha, vzťah otca a dcéry má svoju silu, aj kostýmy sú na úrovni, lenže všetko je vyrátané na efekt. Dokonca ani akcia nefunguje ako by mala. Nejde však o prepadák, Mulan si určite nájde svojho diváka, predpokladám, že tú nižšiu vekovú kategóriu. ()
Co jsem to teď sledovala? Pohádku? Ne, na to to není dost pohádkové. Fantasy? Ne, na to to není dost fantastické. Historický film? Ne, na to to není dost historické. Co je největší problém filmu Mulan? No, asi především to, že se jmenuje Mulan. A to může dost diváků naprudit už samo o sobě. A my jenž víme, že jsme neviděli animák, tohle řešit nemusíme. To porovnání. A jaká je tedy Mulan pro rok 2020? ***** První polovina je vlastně dobrá. Dětství, nezčení, že Mulan je asi trochu jiná. Nejenom kvůli její vzpurnosti tradicím. Třeba během učení nalívání čaje, mi Mulan bylo vyloženě líto. Protože ukázala charakter (tedy tu svou lepší stránku) na pomoc sestře a i to bylo špatně. Takže docela chápu, proč odešla. Protože je nejenom tvrdohlavá, ale záleží jí na její rodině. Jenom nedomýšlí následky, no. Třeba hambu celé její vesnice, pokud se na to přijde. Celý výcvik je vlastně fajn. Jenom moc rychlý, takže nebyla šance na ospravedlnění toho, co přišlo v druhé polovině. Protože když to přijde, ta druhá polovina je...divná. Od toho "zrození" Mulan to šlo do kopru, protože ničemu z toho nebyly postaveny základy. Mulan umí věci, které do té doby netrénovala (ta lavina mohla být cool, ale ohrozila tím i svoje muže), takže nemohla vědět, že to umí. Všechno jí najednou věří (když jí před pár chvilkama vyhostili) a dokonce jí pošlou za císařem (když jí skoro vůbec neznají a před pár chvilkama vyhostili. Ta girlpower byla taky trošku na sílu, ne? Prostě ne, ta druhá půlka se prostě brutálně nepovedla :( ***** Ale kostýmy a výprava byla skvělá. To jo. Proto tři hvězdy. ()
„Z DÍVKY SE STAL VOJÁK. Z VOJÁKA VŮDCE. A Z VŮDCE LEGENDA...“ /// Pohádka plná „čhi“, kung-fu, mouder, staročínský poetiky a mrtvol. Mulan a její příběh o záchraně Dynastie, šel dosud mimo mě. A asi jsem dlouho neviděl žádnou pohádku… Samo, je to kravina. Navíc ani triky nejsou nějak úchvatný. Ale nakonec to všechno (bacha spoiler!) dobře dopadne. Páč bojovník… prostě pozná bojovníka! A že hrajou na ženskou emancipaci a city? Kurva je to vo ženský! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Mulan? Neznám!. (Ale na tohle se podívám!) 2.) Miluju frajery, co běhaj po zdi. 3.) Thx za titule „JustMeeKatie“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE *** NAPĚTÍ * ()
Snímek postrádá jakoukoliv režisérskou vizi a bohužel i konzistenci. Scény často divně přeskakují a matou. Motivace jsou proměnlivé jako počasí. Vizuální styl spoléhá na krásné lokace, ale kulisy jsou jaksi odbyté. Vztah otce s dcerou ovšem funguje bezvadně. Liu Yifei je roztomilá a hrát umí, ale čínská esa jako Jet Li a Donnie Yen jsou trestuhodně stranou a prakticky nevyužití. Chybí napady, chybí hravost. Pokud chtěli realistickou verzi měli přitvrdit. Proč aspoň ten výcvik nemá razanci 36. komnaty Shaolinu? ()
- Oproti kreslené verzi z roku 1998 se v tomto snímku neobjeví dráček Mushu – ten čelil kritice ze stran čínských diváků, kteří jej brali jako výsměch a urážku čínské kultury. (fiLLthe3DD)
- Ang Lee odmítl nabídku na post režiséra. (fiLLthe3DD)
- Kvůli obtížným bojovým scénám filmaři najali kaskadérské týmy z Číny, Mongolska, Austrálie, Kazachstánu a Nového Zélandu. (Duoscop)