Dušan KleinScénář:
Václav NývltKamera:
Josef VanišHudba:
Petr HapkaHrají:
Josef Abrhám, Viktor Preiss, Pavel Zedníček, Pavel Kříž, Zlata Adamovská, Markéta Hrubešová, Miloš Kopecký, Jiří Lábus, Marián Labuda st. (více)Obsahy(1)
Filmové zpracování novely Bohumila Hrabala vypráví o skupině sympatických podvodníčků a jedněch krásných nevinných očích. Bizarní příběh se odehrává v létě 1947, kdy narůstala hrozba likvidace drobných živností. Této dobové atmosféry využije parta falešných pojišťováků a začne ustrašeným řezníkům, holičům, drogistům či ševcům nabízet ve své „Opoře ve stáří“ jakousi pomyslnou ochranu před neodvratitelnou společenskou katastrofou. A přestože se parádně a s patřičnou nadřazeností baví na účet důvěřivé slepoty svých klientů, nakonec sami nedopadnou nejlépe… Režisér Dušan Klein obsadil do rolí drobných živnostníků i falešných pojišťováků a dalších postav z léta roku 1947 Josefa Abrháma, Pavla Zedníčka, Viktora Preisse, Pavla Kříže, Zlatu Adamovskou, Markétu Hrubešovou a další známé herce. (Česká televize)
Podle mě jde o Hrabala takového, jakého ho znám. Je to Hrabal, i když ho zrovna neadaptoval Menzel, ale Dušan Klein. Jde prostě o film od jiného režiséra, ale ona hrabalovská poetika, tragikomično a troška ta melancholie je zde určitě přítomna. Navíc, xo bych si mohl přát více, když Dušan Klein obsadil do každé role takové skvělé úžasné české herce - Kříž, Abrahám, Zedníček, Preiss, Adamovská, Kopecký... ten seznam je snad nekonečný. ()
Příběh bizarního rázu nás přenese do roku 1947, kdy se hromadila hrozba likvidace drobných živností. Této atmosféry využije vykutálená partička podvodných pojišťováků a začne živnostníkům, obávajícím se o svoji živnost, nabízet něco jako pomyslnou ochranu před jistou pohromou. A přestože se baví na účet svých slepě důvěřivých klientů, nakonec to budou právě oni, co budou za svoje podvodné jednání pykat. Režisér Dušan Klein si vzal na mušku jednu z dalších novel Bohumila Hrabala a zvolil pro ni, navzdory tomu, že byl film kdysi uveden do kin, televizní formát. Ten nedovolil rozehrát něco víc, než na co jsem jako divák zvyklý z většiny standardně odvedených televizních her. Zde mám však pocit, že Klein šel ještě hluboko pod svoje možnosti a schopnosti. Navíc se evidentně spoléhal na kvalitní herecké obsazení. S danými možnostmi se nejlépe vyrovnal uhlazený Pavel Kříž, i někteří jeho další herečtí kolegové na sebe chtěli upozornit, ale jejich snaha skončila jen u pitvoření, protože scénář se na takové, vesměs pitvořivé epizodky o ničem, postupně rozpadl. Vyšel z toho nedobře zvládnutý film s vyloženě ošklivým a rušivým televizním vizuálem, který v kinech neměl co pohledávat, ale ani v televizi velké ovace nesklidí. Pan Hrabal to měl ve své knize jistě jinak a mnohem lépe promyšlené. Mé hodnocení: 20% ()
Ze začátku jsem si tímto filmem nebyl úplně jistý, ale čím byl delší, tím víc mi přišel zajímavější. Děj byl sám o sobě taky zajímavý, některé jeho části mi nedávaly moc smysl, ale jako celek mi přišel velmi dobře zpracovaný. Postavy byly všechny svým způsobem zajímavé a herecké výkony byly skvělé, pro Josefa Abrháma je tohle docela netradiční role, ale i tak ji podle mě zvládl výborně. Prezenatce se mi moc líbila a hudba taky, i když si ji v některých scénách mohli odpustit. 8/10 ()
Jak je vidět už na třetím příkladu, převést Bohumila Hrabala do filmové podoby není vůbec jednoduché ani pro dobrého režiséra. A tak podobně jako Petr Koliha, o Věře Caisové ani nemluvě, i Dušan Klein šlápl vedle. Přesto, že nominoval výtečné herce, výsledek je neslaný, nemastný a splývá v chuchvalec neustálého blábolení, které je hrabalovské řeči hodně vzdálené. A Pavel Kříž je jen a jen Štěpán Šafránek - nic víc, nic míň. Ač nerad, důvod k druhé hvězdičce jsem nenašel. ()
Současní pojišťováci jistě plesají nad tímto snímkem a říkají si, jací jsou štramáci a jaké je to jejich řemeslo skoro až umění. Jenže doba je plytká a okrádání lidí skrze všemožná životní, zdravotní, kapitálová, důchodová pojištění ztratilo veškerou poetiku. Jinak film je jen lehce nadprůměrný, takový veřejnoprávní, snad pokus přiblížit Hrabala všemu lidu. Bohužel. ()