Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Básník Štěpán Šafránek je přijat na medicínu a stává se studentem prvního ročníku. Do školního roku ale nevykročí zrovna nejšťastněji, protože se nepříliš dobře uvede u docenta anatomie Sejkory, a navíc dostane svatební oznámení od Borůvky, která se vdává za snaživého úředníka Emila Nádeníčka. Jeho novými spolužáky a spolubydlícími na koleji jsou sebevědomý Honza Antoš z Kolína, který se může pochlubit fotografickou pamětí, bodrý Moravák Venoš, jenž má bohaté zásoby proviantu i bohatě vyšívaný kroj, a černoch Numira Cassou Thomb, jemuž spolubydlící začnou říkat stručně Mireček. Přestože mají všichni učení nad hlavu, jediný Štěpán ne a ne najít správnou metodu, jak vše zvládnout. A tak Štěpán studuje, pracuje, občas básní a také se zamiluje do studentky zdravotní školy, které začne říkat Jeskyňka. Jako strašák nad ním visí blížící se zkouška z anatomie a nepřátelský docent Sejkora. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (351)

anli 

všechny recenze uživatele

Druhy dil basnicke serie tandemu Pechacek-Klein a u me nejlepsi dil.Mistrovsky kus ceske klasiky se vsim vsudy-od scenare,rezii,kameru,pres herce(napr.vynikajici Sverakuv seminar) az po vynikajici humor,ktereho je film plny od zacatku do konce.Vzdycky mi to uplne presne pripomene me vlastni studium na vysoke a to je velke umeni.Dle meho nejlepsi cesky film z vysokoskolskeho prostredi.Tenhle film to dokazal a ma tak jasnych 100%. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Druhý díl básníků mi přijde na podobné lehce nadprůměrné úrovni jako jednička. Opět nic zásaního ve filmu nevidím. Kvalitní herci, vtipné momenty - to vše ve filmu najdeme. Jenže narozdíl od jedničky mi přijde dvojka lehce utahaná, některé scény jsou zbytečné. I tak to jde, takže to vidím na 62% = *** ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Arnold Schwarzenegger v Československém filmu z roku 1984! Až dodnes jsem si toho nikdy nevšiml. Pro mě jednoznačně nejlepší díl série (ještě jsem tedy neviděl ten šestý, ale pochybuji, že by to překonal). Plně funkční skrumáž perfektně vystižených charakterů, komických postaviček a hlášek s velmi zábavným průnikem Járy Cimrmana. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Tento diel so štúdiami na vysokej je jednoznačne najlepším zo série. Mireček, utěšitelka Vendulka, Moravák s krojom sú nezabudnuteľní. Prepašoval sa sem dokonca aj Cimrman, pod pseudonymom študujúci usporiadanie pracovného stola. Jeskynka je krásna, modrá, s uhrančivými nohami, ako sestrička neodolateľná. Scenárista aj herci už dospeli na výbornú českú komédiu po všetkých stránkach. ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Básníkům, konkrétně hlavně těm, kteří přicházejí o iluze a jak jim chutná život, jsem přišel na chuť až s vlastní zkušeností s vejškou, shodou okolností také s medicínou. A natočené je to výborně. Perfektně zachycená medická atmosféra, výborně zpracovaní profesoři a typy studentů jsou až moc přesný. I po letech neztratil tenhle film vtip a atmosféru, hlášky stále baví, jen je rozdíl v tom, že i když jsem byl před pár lety stejně jako Štěpán zoufalej z anatomie, tak nakonec to je je čím dál tím horší a jen se usmívám nad primitivností pojmů jako posterior, anterior, medialis et lateralis. Jeden z vrcholů české komediální tvorby. PS: kamarádka taky přeřízla fibularis. ()

Galerie (12)

Zajímavosti (17)

  • Režisér Dušan Klein objavil Adrianu Tarábkovú, druhú Štepánkovu (Pavel Kříž) lásku s prezývkou "Jaskynka", v časopise Dievča, kde vyhrala súťaž o tvár mesiaca. (Raccoon.city)
  • Když Honza Antoš (Karel Roden) demonstruje svoji fotografickou paměť tím, že se během 10 sekund naučí jméno Mirečkova (Joseph Dielle) dědečka, ve skutečnosti Honza odvypráví většinu parodicky dlouhého jména pokrmu z Aristofanovy komedie „Ženský sněm“. (Rattus Rattus)

Reklama

Reklama