Gideon RaffScénář:
Gideon RaffKamera:
Roberto SchaeferHudba:
Mychael DannaHrají:
Chris Evans, Haley Bennett, Alessandro Nivola, Michael Kenneth Williams, Michiel Huisman, Alex Hassell, Mark Ivanir, Chris Chalk, Greg Kinnear, Ben Kingsley (více)VOD (1)
Tajní agenti si otevřou falešný hotel, který slouží jako zástěrka pro záchranu tisíců etiopských uprchlíků. Natočeno podle skutečných událostí. (Netflix)
Námět je skvělý, téma aktuální. Opět se jedná o příběh podle pravdivé události, který mě minul, a o kterém jsme nic nevěděla. Jsem moc ráda, že se točí takové filmy, aby o nich diváci co jsou v nevědomosti jako já věděli a rozšířili si tak přehled. Velkým tahounem filmu je obsazení a námět jako takový. Bohužel tvůrci se toho moc šťastně nechopili, takže velice slibný příběh je příliš zdlouhavý a nudný. Nedokázali s tím pracovat tak dobře, aby vytvořili solidní thriller, u kterého budete trnout, jak se co vyvine. Je to škoda, protože to mělo obrovský potenciál. Teď je z toho jen obyčejné průměrné drama. ()
Přesně ten typ filmu, který člověka rozhodně informačně obohatí, ale já už jej nikdy nechci vidět. Popravdě bych se k takovému tématu už neodhodlal, nebýt toho, že se Netflix vytasil s prvotřídním castingem, v čele s Chrisem Evansem, kterého v posledních letech žeru všude. Opravdu hodně moc mi to připomínalo Argo, Red Sea Diving Resort ovšem na oscarech s určitostí rulovat nebude. Jeden z lepších filmů na této streamovací platformě, jež se tu produkci filmů stále učí...7/10 ()
Téma je perfektní, protože Operace Mojžíš a akce na ní navazující patří k majstrštykům Mossadu a zároveň se jedná o jedny z nejemotivnějších okamžiků novodobého Izraele. Nevadilo by mi ani zjednodušení děje, protože obsáhnout do dvou hodin všechny tehdejší události je nemožné. Nicméně mi neseděl místy odlehčený styl vyprávění, který se z mého pohledu strašně tloukl s vypjatými a drastickými scénami. To na mě působilo rozpačitě a na celkovém dojmu se to odrazilo. A jak píše Cervenak, i mě vadilo, že se tu nenašla jediná scéna, která by utkvěla v paměti, což je vzhledem k námětu trestuhodné. Čestná výjimka patří závěrečným titulkům, ale to je málo. není to špatné, ale od Raffa jsem čekal víc. Možná by nebylo od věci se k tomu vrátit v seriálové podobě. 65% ()
Americký film inspirovaný skutečnou operací Mossadu - když v Etiopii v roce 1979 vypukla občanská válka hrozilo, že to odskákají židovské kmeny, takže se izraelci pokusili je dostat do Jeruzaléma husarskou operací Operace bratři . Uprchlíci museli překonat tisíc kilometrů nepřátelským územím do muslimského Sudánu ( dost silně protižidovského ) a agenti Mossadu je pak pomocí izraelského námořnictva nalodili a odvezli. Chris Evans hraje agenta, který jako krytí k této akci se vydává za hoteliéra, který si pronajme resort, který musí déle než rok opravdu provozovat. Přesně typ filmu dle mého gusta, kterému nadsadím čtyři hvězdy, ale ty sráží patetičnost, sentimentálnost a hlavně snaha tvůrců zakčnit film některými bojovými scénami, které to trochu znevěrohodňují a můj celkový dojem je, že tomu nějak chyběly emoce, šťáva... závěr zachránil příjemný song od Idan Raichels project Mima... PS: K hudbě pomohla dokonce Česká filharmonie ()
Film, u kterého je škoda, že si ho na Netflixu pustilo tak úzké spektrum diváků. Rozebírá zde zajímavou historickou událost s dopadem na tisíce životů. Samozřejmě mě nalákalo zejména obsazení (Chrise Evanse po zhlédnutí Defending Jacob už plně uznávám jako herce s mimořádným talentem), ale nejenom to...chtěl jsem se o této operaci dozvědět více. To srovnání s Argem je na místě, to se kvalitou pohybovalo trochu výše, ale i tohle dokázalo divácky strhnout. Ten nápad s tím hotelem a následná realizace plánu působily ve svém zárodku nesmírně šíleně, jít do toho chtělo obrovskou porci odvahy. Film dokáže dobře balancovat mezi různými žánry, chvíli to působí jako skoro až komedie, aby se v následně přešlo k nervy drásajícímu momentu. A ten konec, tam se mi doslova v žilách vařila krev. Doporučuji. Za mě 7,5/10 ()
- V reálu se zařízení jmenovalo Arous Holliday Village a fungovalo tři roky. Název mise zněl Operation Brothers. (Jirka_Šč)
- Situace, kdy súdánská armáda spustila palbu na pláž, protože si myslela, že jde o pašeráky a Gad Shimron je seřval, že střílí po turistech, kteří se účastnili nočních ponorů, se doopravdy udála. (Jirka_Šč)