Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

oje 

všechny recenze uživatele

Tohle pro mě byl opravdu zážitek, na kterém zub času i přes rok jeho vydání nenechal ani škrábanec. Síla tohoto snímku z mého pohledu dřímá hlavně v kráse dlouhých konverzací. Z obou hlavních postav je cítit obrovské charisma a z jejich rozhovorů zase velká otevřenost. Byla radost sledovat jejich chytlavé dialogy o rasismu, o jejih snech, a dívat se na vývoj jejich vztahu a náhledu na věc. Každá věta působí, že má ve filmu své místo a že tam není zbytečně. K tomu naráží během útěku na další pěkně napsané postavy. No jde zkrátka o film, co neztrácí ani na minutu grády a sleduje se na jedno nadechnutí. ()

DruidKarel 

všechny recenze uživatele

820. hodnocený film: Pořád jsem nevěděl, co ten Compadre na tomhle snímku viděl a v čem byl pro něj tak výjimečným. Nyní, po shlédnutí, jsem pochopil. Dokonalý příběh toho, že i takový problém, jakým je rasová nesnášenlivost, může pomoci k úspěšnému unikání před rudkou zákona. Film má dokonale jednoduchou zápletku, ale herci jsou takovými mistry, že je z toho trhák. Dokonalé zápletky a skvělé postavy dodaly filmu šmrnc a já jsem se vážně královsky bavil a sledoval až do poslední chvíle osudy bělocha s černochem. Bohužel, neunilki... 5* je jasnejch a nelitoval jsem. Naopak bych klidně uvítal nějakou tu minutu navíc. 5* ()

Reklama

Angerr 

všechny recenze uživatele

S postupujícím časem lepší a lepší film o skutečném, chlapském přátelství, které se rodí z počátečního odporu a teprve z nutnosti spolupráce, během překonávání společných obtíží, vyzrává. Jen je snad škoda několika trapně směšných delších promluv, film by mocně působil i bez nich a možná i čistěji. Závěr je - jak se mi s přihlédnutím k dalším shlédnutým režisérovým dílům zdá - Kramerovsky neotřelý. 8/10 ()

Mol 

všechny recenze uživatele

CULLEN, I CAN'T MAKE IT! COME ON, MAN, YOU DRAGGIN' THE CHAIN!!! Byl jsem zvědavej na tuhle klasiku a o to víc jsem byl zklamán. Film v sobě nemá, žádné silnější momenty a i dialogy mi přišli prázdné a o ničem. Písnička pana Poitiera byla navíc dost otravná a může si jí prozpěvovat i s panem Curtisem, tak leda až budou krompáčema mlátit do šutrů. Jediný co tak film zachraňuje z bažin, kterými se neustále brodili, je závěr s vlakem, přátelství a pohledy, které těsně před nápisem THE END oba hodili. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Skvěle obsazený film. Téma bylo kdysi horké jak vařící brambor a jsem si jistý, že mnoho Američanů, zejména těch na Jihu, bylo zhnuseno a odcházeli z kina, pokud na ten film tedy vůbec šli. Tony Curtis a Sidney Poitier zahráli výborným způsobem dva uprchlé vězně spoutané řetězem. Fešák a Čmoud si dávají pěkně do těla slovně i fyzicky, zároveň ale poznávají "bílý" a "černý" svět v době, kdy byla rasová segregace hluboko zakořeněná v mnoha bílých Američanech. A k tomuto poznání došlo jen díky společnému řetězu a osudu štvanců. Ani po letech neztrácí tento film nic ze své působivosti. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Veškerá hudba ve filmu pochází z rádia. (džanik)
  • Tony Curtis (John "Joker" Jackson) měl z obsazení velkou radost. Bylo pro něj příležitostí k prolomení herecké škatulky “bezduchého krasavce“. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama