Stanley KramerKamera:
Sam LeavittHudba:
Ernest GoldHrají:
Tony Curtis, Sidney Poitier, Theodore Bikel, Charles McGraw, Lon Chaney Jr., King Donovan, Claude Akins, Lawrence Dobkin, Whit Bissell (více)Obsahy(1)
Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)
Kdybych žil v době vzniku tohoto snímku, neváhal bych s plným hodnocením. Dnes už je pro mě těžké utřít z něj prach a vnímat ho opět v celé své kráse, ale to hlavní co může film stále nabídnout, je úžasně ztvárněné přátelství vynikajícími herci (můj oblíbenec Sidney Poitier výborný jako vždy). Žádná hluchá místa, bezchybné dialogy a charakter hlavních postav činí z Útěku v řetězech poctivou práci. ()
Chyběla jen dusnější atmosféra. Nesnaží se diváky rozplakat na mol, soustředí se mezi prvními na předsudky vůči černošským menšinám ve státech. Poitier není jen asi nejuznávanější černošský herec, ale ve svých filmech snaží se o rovnocennost, a ukázat věci tak jak jsou. Tony Curtis taky není jen herec koho si vybrali protože ostatní neměli čas, ale taky člověk kdo tu celou myšlenku podporoval. Pokud vás zaujímá podobná tematika, doporučuji vynikající krimi V žáru noci ()
Filmy o útěku jsou pro mě vždy lákadlem a když jsem našel tento snímek, s chutí jsem se do něj pustil! Sidney Poitier je můj oblíbený herec a staré snímky s ním se vyznačují perfektní atmosférou a odrazem tehdejší doby, kdy barva pleti znamená víc než opravdové nitro člověka. Útěk v řetězech je film, který rychle utíká, nenudí, je napínavý a měnící se vztah dvou na řetězu uvázaných vězňů je patřičným kořením příběhu. Opravdové přátelství nehledí na barvu pleti a poměry, z nichž člověk vzešel. ()
Jistou část života jsem měl matné tušení, že bych mohl být rasistou, ale pak jsem se z tohoto obvinění elegantně vykroutil. Mně totiž vadí pouze šmejdi parazitující na společnosti a je mi vlastně jedno, zda jsou černí, bílí, žlutí či zelení s modrými anténkami. Přesto jsem ke krosovému závodu dua Fešák - Čmoud s nedůslednými pronásledovateli přistupoval spíše s lehkou nedůvěrou. Dvojice s řetězem naštěstí nasadila slušné tempo, jemuž sice neprospěla hromada keců o rasismu ani vzájemné fighty bez zjevného důvodu, ale zase dobrácké pokusy o lynč znuděnými vesničany vůbec nebyly špatné. ()
Veľmi pekne natočený jednoduchý nápad. Keby som počul od niekoho známeho krátky opis deja, myslím, že by ma to odradilo. Ale v jednoduchosti je krása, veľmi pekne vedené dialógy, spočiatku som nevedel na ktorú stranu sa mám prikloniť, no potom som pochopil zámer a postupné získavanie si dôvery jeden druhého. Človek by ťažko uveril, že ešte pred 50timi rokmi by boli ľudia schopní černocha obesiť. 85%. ()
- Stanley Kramer chtěl do hlavních rolí původně obsadit Sidneyho Poitiera a Marlona Branda, ale Brando zrovna točil Vzpouru na Bounty (1962), jejíž dokončení se tehdy kvůli různým potížím zdálo v nedohlednu. (džanik)
- Technický poradce filmu nebyl uveden v titulcích. Šlo totiž o skutečného, z řetězů uprchlého a stále hledaného vězně. (džanik)
- Scenáristé Nedrick Young a Harold Jacob Smith si zahráli řidiče vězeňského náklaďáku. (džanik)