Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film nezávislého hollywoodského producenta a režiséra Stanleyho Kramera vypráví dramatický a přitom hluboce lidský příběh dvou trestanců, černocha Noaha Cullena a bělocha Johna Jacksona, kteří prchají před zákonem. Cestu k neplánovanému útěku dvojici otevře havárie vězeňského vozu, při níž je pozornost dozorců na chvíli otupena. Bohužel jsou k sobě na každém kroku připoutáni ocelovými pouty. To jim značně komplikuje možnost nalézt dočasný úkryt a rychle uniknout před pronásledovateli do bezpečí. Společný osud Cullenovi a Jacksonovi ale pomáhá překlenout propast rasových předsudků, která je na počátku jejich útěku odděluje a nakonec mezi nimi vytváří nové pouto solidarity a přátelstvÍ… Postavu Noaha Culena ztvárnil Sidney Poitier (Džungle před tabulí, Polní lilie, V žáru noci), úlohu Johna Jacksona představuje Tony Curtis (Někdo to rád horké, Bostonský případ). (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (173)

poz3n 

všechny recenze uživatele

Útěk v řetězech je jedním z těch filmů, který v době svého vzniku tnul do živého, přičemž s odstupem několika desítek let tomu už tak díky bohu není. Někteří by možná nesouhlasili, ale pevně věřím, že situace opravdu není taková, jako v době vzniku Kramerova slavného díla. Curtis a Poitier úspěšně táhnou celý film, který sice chvílemi trochu drhne (především mě mrzí to, že v detailech se scéna přesouvá klasicky do aťasu, namísto toho, aby dala přednost kompaktnosti celkové atmosféry před absolutní kontrolou ateliérové scény), ale Kramerův očekávaný morální apel má stále svoji sílu a úspěšně vede diváka až k samotnému závěru. 7/10 ()

oje 

všechny recenze uživatele

Tohle pro mě byl opravdu zážitek, na kterém zub času i přes rok jeho vydání nenechal ani škrábanec. Síla tohoto snímku z mého pohledu dřímá hlavně v kráse dlouhých konverzací. Z obou hlavních postav je cítit obrovské charisma a z jejich rozhovorů zase velká otevřenost. Byla radost sledovat jejich chytlavé dialogy o rasismu, o jejih snech, a dívat se na vývoj jejich vztahu a náhledu na věc. Každá věta působí, že má ve filmu své místo a že tam není zbytečně. K tomu naráží během útěku na další pěkně napsané postavy. No jde zkrátka o film, co neztrácí ani na minutu grády a sleduje se na jedno nadechnutí. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho na něco čekáte, až vám to pak přijde tak vzácné, že to musí být dokonalé. A přesně tohle můžu napsat o "Útěku" a jeho českém dabingu. Sliboval jsem si napínavé drama plné chrabrých skutků, hrdinství a propracovaně vykreslené změny v chování člověka (Curtise), ale film je kupodivu prostší, plošší, kratší. However, legenda zůstává legendou, howgh. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Vynikající snímek o rasových předsudcíh a jejich postupném odbourávání. Dva muži, černý a bílý, kteří uprchnou z vězeňské dodávky, jsou navzájem spoutáni řetězem, který ani přes usilovné snažení nechce povolit, nutí tak oba hrdiny k vzájemnému sbližování a pomáhá odhalovat nesmyslnost rasismu a předpojatostí ke všemu odlišnému. Film je o to cennější, že vznikl v padesátých letech, kdy toto téma bylo snad na vrcholu a že tak nemusel podléhat politické korektnosti dnešních dnů. Silný snímek s naprosto dokonalým závěrem. ***** ()

Machrovic 

všechny recenze uživatele

Nevím jestli to bylo především dabingem, ale mě se film vůbec nelíbil. Spousta nelogičností a trapáren stahuje film hluboko pod průměr. SPOILER - SEZNAM NELOGIČNOSTÍ: (puška, cesta močálem, naskakování na vlak atd.) Trápné opakování chlápka s rádiem. Když se ten běloch pouštěl v proudu řeky a říkal, že se neudrží, tak mě fakt nepřesvědčil, že by už tam nevydržel ani vteřinu. ZTRÁTA ČASU ()

Galerie (45)

Zajímavosti (10)

  • Technický poradce filmu nebyl uveden v titulcích. Šlo totiž o skutečného, z řetězů uprchlého a stále hledaného vězně. (džanik)
  • Veškerá hudba ve filmu pochází z rádia. (džanik)

Související novinky

Zemřel herec Sidney Poitier

Zemřel herec Sidney Poitier

07.01.2022

Dnes přišla smutná zpráva z bahamských ostrovů. Ve věku 94 let zemřel nejstarší herecký držitel Oscara za hlavní roli, floridský rodák Sidney Poitier. Médiím zprávu sdělil přímo bahamský předseda… (více)

Reklama

Reklama