Michael BarrettScénář:
Simon BarrettKamera:
Cory GeryakHudba:
Edmund ButtHrají:
Natalia Warner, Logan Huffman, Brandon Sklenar, Naoto Takenaka, Asahi Učida, Čiaki Hiracuka, Hiroaki Mijakawa, Šun AoiObsahy(2)
Trio mladých amerických turistov sa vyberie do Japonska. Kate (Natalia Warner) pracuje na svojej štúdii o religionistike a tak sa rozhodne, že v spoločnosti svojho priateľa Jamesa (Brandon Tyler Sklenar) a dlhoročného kamaráta Chrisa (Logan Huffman) navštívi tunajšie budhistické chrámy. Pri návšteve jedného malého obchodu narazí Chris na poznámkový zošit s popisom akéhosi tajomného zabudnutého chrámu. Aj napriek dôraznému varovaniu sa ho trojica rozhodne poctiť svojou návštevou. (beso74)
Ani nevím, zda považovat tento kousek za horor, neboť napínavá atmosféra je takřka nulová. Scénář absolutně kašle na rozvíjení načrtnuté mytologie, zmítá se v utahaných dialozích, a pokud čekáte alespoň nějaké vygradování na závěr, nedočkáte se. Ocenit se dá určitě vizuál, ale vše ostatní hluboko pod průměrem......3/10 ()
Kameraman Michael Barrett natočil coby svůj debut nízkorozpočtový hororový snímek, jehož příběh se odehrává v Japonsku a jak je v japonském hororovém žánru tradiční, jedná se opět o duchy, avšak v americkém podání. Nejde o krvavý horor a bohužel ani o typickou děsivě atmosferickou etudu v japonském stylu. Děj je značně jednoduchý a dalo by se říct, že by takovýto námět stačil i na seriálovou stopáž. Vyvíjí se pozvolna, a atmosféru se snaží navodit, ale použitá známá šablona vše velice kazí. Značná předvídavost je v popředí zájmu a to je neodpustitelná chyba. A tak není nic, co by překvapilo, co by upoutalo. Ono ani to vyvolávání hrůzy se nějak nevydařilo. Američtí tvůrci měli natáčení raději přenechat Japoncům, než jim fušovat do řemesla. Pokus o horor v japonském stylu bohužel nevyšel. ()
Nadějný námět + exotické lokace Japonska - děravej, nejspíš hodně přepisovanej scénář - rozpočet = nenaplněný potenciál horroru, který mohl překvapit mít vypilovaný script, lepšího režiséra a hlavně ten budget. Budování napětí celkem funguje a naroubání nápadu s výslechem taky, bohužel ten závěr je strašně zkratkovitý, je tam dost nelogičností a nevysvětlování dávám za vinu právě dokurvenýmu scénáři. Rozhodně by ale stálo za to původní plot totálně přepsat a natočit znovu a mnohem líp. ()
S tak pěkným japonským prostředím se toho dá udělat spousta, obzvlášt když člověk točí horor, ale zde to opět selhává a to ještě víc než u komerčního Lesu sebevrahů. Film má 78 minut což evokuje dojem rychlý podívaný ale je to právě naopak, první hodinu se neděje vůbec nic a člověk by skoro zapomněl že to má bejt strašidelnej film, pak se zřejmě blížil poslední den natáčení a půlka vybavení a kamer už byla zabalená když někdo přiběhl na plac a zařval TY VOLE VŽDYT JSME NENATOČILI ŽÁDNÝ STRAŠENÍ a tak nám ho rejža naservíruje na poli asi tak 10 minut. Což je 10 minut ke kterejm klidně můžete přetočit. Nelogičností je tu jak nasráno, např. jedna z postav nechce jít v noci lesem načež jsou nucený zůstat tam přes noc a první věc co udělá je to že se jde projít :)) Krůček od odpadu. ()
Další američtí mládežníci, kteří nerozumí větě "Nechoďte tam!". Tentokrát se jedná o zapadlý japonský chrám, který stráží liškožena. Technická stránka nebyla vůbec špatná a herci mile překvapili, ale tím to hasne. Na to, že to má hodinu a čtvrt, tak se to neuvěřitelně táhne. Cesta k chrámu zabírá prakticky 80% stopáže a rozhodně se nejedná o nic zábavného. Navíc mi lezl na nervy chlapeček, jehož charakter je jasný od první scény a občas mi připadalo, že si jeho prostřednictvím dělají tvůrci z diváka srandu. No a obluda, pokud se uráčila ukázat, me také moc neoslovila a to se týká i dalších nadpřirozených jevů. 30% s přivřenýma očima. ()
Photo © Screen Media Films

- Natáčanie trvalo 16 dní. (beso74)