Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (284)

hansel97 

všechny recenze uživatele

Lolita je dle mého jedna z nejlepších knih, které se mi kdy dostaly pod ruku. Z výsledku jsem tedy celkem zklamaný, už i protože je přes účast Nabokova na scénáři diametrálně rozlišná a ani velikán jako Kubrick látku úplně nezvládá. Filmová Lolita totiž vůbec neumí obsáhnout a do hloubky prozkoumat vztah a psychiku Humberta a Lolity. Většinou jsem proti nadbytku narací, ale tady by se nějaké pro prozkoumání Humbertových pocitů hodily. S postavou Lolity jsem spokojený velmi, jen konec také nevyznívá nejlépe. Ještě dám asi šanci Lolitě z 90. let. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Aj napriek svojej dĺžke ma Kubrickova Lolita dokázala baviť takmer po celý čas (až na pár krátkych menej výrazných scénok). Nielenže je výborne obsahovo koncipovaná, ale niektoré momenty ma dokázali aj rozosmiať svojim svojráznym čiernym humorom, miestami ma dokonca zabavil už len žiadostivý Humbertov pohľad. To najlepšie na filme je však po psychologickej stránke výborne rozpracovaný nerovnocenný vzťah medzi Humbertom a Lolitou a to so všetkými dôsledkami. Samozrejme nemôžem zabudnúť ani na excelujúceho P. Sellersa, ktorý sa tu predviedol vo svojej životnej forme. Ďalší Kubrickov vydarený film. 85/100 ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

Teď, když jsem viděl už i remake Lolity z roku 97 s Ironsem, můžu tvrdit, že Kubrickova Lolita je lepší. Lepší jí dělá nejenom Peter Sellers, kterej ve svejch výstupech opět strhává pozornost na sebe, ale taky podle mě líp rozprostřenej děj, kterej je jako celek pro mě víc zabavnější než už zmíněnej remake. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $2miliónyTržby USA $9,250,000Tržby Celosvetovo $10,500,000║ bez kúska iskry rozťahaná telenovela, ktorá je absolútne príbehovo nevyvážená a nevie či má byť vážna alebo komická(za každým keď sa na pľace objaví Peter Sellers dej dostáva úplne iný nádych-komický), James Mason úplne mimo misu a ťažko mu uveriť nejaký ten vzťah z Lolitou, ďaleko horšie a povrchnejšie než verzia Adriana Lyne, uspávanka ktorá nemá dohromady čo ponúknuť, sklamanie ako hrom, neskutočne nevyrovnaný počin od Kubricka /20%/ ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

První pokus o zhlédnutí trval asi 24 minut. Druhý pokus byl úspěšnější. O moc úspěšnější. Po té, co jsem kdysi zhlédl tuhle kokotinu, která snad vzdáleně měla připomínat něco jako film, jsem v sobě dlouhé roky hledal chuť a odhodlání podívat se na stejné téma z dílny mistra Kubricka. Tento film, reskeptive námět, se dnes potýká se zcela zásadním problémem. Hranice toho, co je nějakým způsobem skandální, či pobuřující jsou dnes zcela jinde, než tomu bylo v době vzniku a slávy tohoto filmu. Zdejší relativně vysoké hodnocení mě tedy poměrně překvapuje. Každopádně, k mému velkému a neskrývanému úžasu musím přiznat, že se mi film celkem zamlouval. Kubrick z toho dýchal na každém kroku. Vztah mezi hlavními hrdiny je vykreslen krásně a uvěřitelně. A především poté, co nadržená matka vběhne pod auto, tak se z filmu stane velice zajímavý a dramatický road movie. Peter Sellers byl vynikající. Rovněž chválím velmi pěknou angličtinu, kdy bylo všem luxusně rozumět. Zaráží mě, že se takovému procentu hodnotících líbil ten sračkoidní remake. Já dávám skoro 4 hvězdy a těším se na poslední setkání s Kubrickem. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • Sue Lyon (Lolita) byla vybrána kvůli většímu poprsí. Stanley Kubrick byl ale upozorněn americkými cenzory, že by nebylo vhodné, aby sexuálně aktivní 14letou dívku hrála nějaká méně vyvinutá herečka. (Kulmon)
  • Stanley Kubrick zakoupil i práva na druhou Nabokovovu knihu "Laughter in the Dark", která byla "Lolitě" značně podobná, aby ji nemohly zfilmovat konkurenční produkce. (raffspIn)

Reklama

Reklama