Reklama

Reklama

Lolita

Trailer

Obsahy(1)

Emigrant z Evropy Humbert Humbert je po příjezdu do města Ramsdale v New Hampshiru zasažen amorovým šípem a plánuje se oženit s Charlottou Hazeovou. Avšak jen proto, aby byl navždy blízko svému miláčku – Charlottině předčasně vyspělé dceři Lolitě! Filmař Stanley Kubrick prozkoumává téma sexuální posedlosti (námět, ke kterému se vrátí o 37 let později ve filmu Eyes Wide Shut) v této hořce komické a dojemně jímavé adaptaci románu Vladimíra Nabokova. James Mason hraje záludného a pošetilého Humberta, ženatého z nouze s Charlottou (Shelley Winters), který musí soupeřit s všudypřítomným a otravným Clarem Quiltym (téměř chameleonský Peter Sellers), když jeho duši polapí bezstarostná dospívající dívka (Sue Lyon) s oním „nádherným, poetickým a melodickým jménem“ – Lolita. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (284)

Kulmon 

všechny recenze uživatele

U Stanleyho Kubricka si divák může být jist, že každý jeho film je zcela jiný. Lolita také patří mezi ty filmy, které nelze způsobem natočení ztotožnit s jakýmkoli jeho filmem. Lolita je snímkem o posedlosti, která naráží na pohrávání si kočky s myší. Lež se kupí za lží a nemilosrdná pravda vyjde najevo až nakonec, a tragédie je nevyhnutelná. V souvislosti s tímto filmem jsem ohromen hereckým výkonem Sue Lyon. Výborný je i Peter Sellers jako Quilty a nelze opomenout Jamese Masona jako posedlého Humberta Humberta. Abych se zase vrátil čím jsem začal. Velikost Kubricka spočívá právě v mnohojakosti jeho tvorby a proto mě baví a mám ho rád. Jen škoda, že se v tomto filmu neodhodlal trochu víc naštvat mravokárce. ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Můj nejslabší Kubrick. Kdyby film měl o 60 minut méně, tak se vůbec, ale vůbec nic nestane, protože mi celý děj přišel natahovaný a nudný. Potěšil výkon Petera Sellerse, kterého mám v hlavě zabudovanáho jako Růžového pantera. Takže jen jeden film se mi od Kubricka nelíbí. To není špatná bilance mistře. ()

Reklama

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Skoro dve desaťročia som ten film odkladal (prvého Kubricka som videl, keď som mal 14), pretože som sa obával, ako sa dá z jednej z mojich najobľúbenejších kníh spraviť komédia, aby som sa presvedčil, že nedá. Spokojný som s výberom hercov, hereckými výkonmi, kamerou a záverečnou scénou. Ale necítil som z toho Lolitu, necítil som z toho Nabokova. A väčšinu času ani Kubricka. Jedno z najväčších filmových sklamaní v mojom živote. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nejgeniálnější režisér všech dob a vynalézavý inovátor Kubrick si vzal v roce 1962 na paškál téma, kterému by se spousta jiných lidí z branže raději vyhnula obloukem. Již první ping pongová scéna dává tušit že Stanleyho fanoušek nemůže být zklamán. Lolita určitě není nejlepším mistrovým kouskem, ale povinou filmovou četbou je určitě. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Zvláštní. Režijní oteže držel velký Stanley Kubrick a scénář psal sám Nabokov, přitom mi tato verze příjde výrazně slabší, než ta (kritizovanější) Lyneova. Kubrickovi se rozhodně příliš nedaří dopovat diváka emocemi, za což z velké části mohou nedostačující herecké výkony. Tahle Lolita je zkrátka do sebe zahleděnější a chladnější než její mladší sestřička a snaží se být více intelektuální. Tím se však stává vpodstatě snobskou záležitostí, do které ne každý divák pronikne. ()

Galerie (93)

Zajímavosti (37)

  • Stanley Kubrick použil zvláštní metodu práce s herci, aby docílil větší věrohodnosti. Požádal je, aby se naučili scénář, poté jej zapomněli a při hraní sami improvizovali. (raffspIn)
  • I když se děj filmu odehrává v USA, je na mnoha budovách a exteriérech patrné, že natáčení probíhalo v Anglii. (gogos)

Reklama

Reklama