Reklama

Reklama

Černá kočka, bílý kocour

  • Fed. rep. Jugoslávie Crna mačka, beli mačor (více)

Obsahy(1)

Staříci Grga a Zaria jsou přátelé od nepaměti. Čtvrt století se neviděli. O to víc se těší na setkání, které se však odehraje za velmi pohnutých událostí, kterým jiné - neméně pohnuté události - předcházejí... Zariův Matko potřebuje nutně peníze a tak se obrátí na cikánského kmotra Grgu se lží, že Zaria je po smrti, a ten mu je půjčí. Brzy se však ukáže, že dluh nemůže vrátit a tak se má vykoupit sňatkem s liliputánkou Beruškou. I když se ani jednomu do takového manželství nechce, nastává den svatby. Svatby neobvyklé, bouřlivé, při které každý z aktérů tohoto temperamentního a humorného vyprávění naplní svůj osud. Na filmu není důležitý ani tak samotný příběh, jako jeho až neskutečné postavy, které se ocitají v nepřetržitém toku událostí, myšlenek, představ, lidských citů a bujarého veselí, plynoucích v neutuchajícím rytmu obrazů a umocněných strhující hudbou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (524)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

,,Jebu tě! Žer hovna!" Tak mi moji milí přátelé z bývalé Jugoslávie rozšířili zase obzory. Tohle jsem totálně nečekal. Pravá nefalšovaná cigánská jízda plná spousty sprostých slov, alkoholu a černých hlav. K tomu všemu nádherný přenádherný soundtrack plný melodií a písní kočovníků, kteří to dotáhli až do našich krajin a bohužel se jim u nás zalíbilo. Všechno je to tak strašně energické, že i redbull s finskou vodkou je proti tomuto žlutá sodovka. Na další film od Emira Kusturice si už nejspíš nikdy čas neudělám, ale za tento skvost má můj respekt a uznání. Naposledy jsem se podobně zasmál u Diktátora(toho nového). 4* ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Totálně bláznivá smršť cikánského temperamentu, strhující hudby, třeskutého humoru a rychle stříhaných obrazů. Groteskní a vědomě vygradovaná pohádka – protipól k vážné a bolestné sondě do cikánského života v Domě k pověšení. Nezapomenutelná hudební čísla (Black cat, white cat; Bubamara; Pitbull terrier). ()

Reklama

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Taký cigánsky film. Opäť veľa kusturicovských motívov ako lietajúci svadobný závoj nevesty, svadba, chodiaca krabica, v ktorej je človek, dokonca tu aj pník, aj keď je sranda, že zrovna dutý, do ktorého sa nevesta zmestila. Sú tu hlúposti ako výbuchy granátov a následné začiernenie postáv, zabudnutá črievička a následné náhodné zastavenie nákladiaka pred ňou a nájdenie jej a následne aj nevesty v pníku, veľa obrovských ľadov, ktoré nechápem odkiaľ brali a následné prebudenie po dňoch a tak rapídnom ochladzovaní starých cigáňov, o ktorých si mysleli, že zomreli. Srandy ako mačka a kocúr ako svedkovia, pád do hovien, starý cigáň na aute pripomínajúcom prvé fordove modely a jeho presný výstrel do ruky a slabá streľba iných cigáňov z blízka. Vysoký ženích s klobúkom alá Clint Eastwood a nízka nevesta. Film ma však v prvej časti veľmi nudil a preto si myslím, že z niektorých hovien ho nemožno vytiahnuť tak ľahko a v druhej polovici ma tak zabával, že som mal chuť tancovať a strieľať z pištole. Hudba bola skvelá, len škoda tej prvej polovice, lebo opis bohatých cigáňov a ich životného štýlu bol skvelý a nostalgicky na mňa zapôsobil dres jedného cigáňa a tiež pieseň v tej limuzíne. Nadávky však aspoň raz mohol Kusturica vynechať, aspoň v tejto komédii, inak celkom v pohode film. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

První film, který jsem viděl ve filmovém klubu, se mi po létech zdá být lepším, než v době své premiéry. Už tehdy se mi líbil a díky němu jsem se odvážil na mimo-mainstreamové filmy, ale teprve teď jsem si ho skutečně vychutnal (zdá se být mnohem vtipnějším). Je pro mě příkladem kvalitní komedie o něčem. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nabušená exkurze mezi balkánské cikány, plná filmové energie a audiovizuálního kouzelnictví. Všichni herci jsou neuvěřitelně výrazné typy, co postava to klenot. Nejlepší je mafiánský kápo Dadan, co je neustále sjetej koksem a paří na shitovní disco (Pit Bull terier) a Abbu. Tahle živočisná příběhová poetika plná kalašnikovů vás strhne i když nebudete chtít. ()

Galerie (21)

Zajímavosti (11)

  • Romové, kteří ve snímku hráli, byli do filmu vybráni z okolí města Skopje. (PavelSm)
  • Postavy ve filmu mluví romsky, srbsky a bulharsky a často tyto jazyky mezi sebou mění. (thecentre)

Související novinky

Kusturica rozpoutá revoluci

Kusturica rozpoutá revoluci

09.02.2009

Konkrétně mexickou. Koncem roku totiž začne natáčet biografii psance, pak generála a nakonec guvernéra Pancha Villy. Film nazvaný Seven Friends of Pancho Villa and the Woman With Six Fingers (uf)… (více)

Reklama

Reklama