Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Hudební skladatel Pavel Bertl je nenapravitelný hýřil a vášnivý hráč, jeho finanční situace proto vypadá velmi neutěšeně. Takový život těžce nese jeho půvabná choť, která svého rozmařilého mužíčka stále miluje. Přičinlivý právník přesvědčí Pavla, aby dal Heleně svobodu a postará se i o léčku, která má dokázat manželovu nevěru… Důvod k rozvodu je jedna z nejzdařilejších komedií Karla Lamače z rodu tak zvaně společenských a dominují v ní Oldřich Nový jako flamendr a karbaník, Adina Mandlová jako oddaná a milující manželka a Anny Ondráková v roli atraktivní dívky, která má manžela kompromitovat. Předlohou k filmu se stala divadelní hra německého autora Karla Bachmanna "Hráč". Karel Lamač si byl vědom nedostatků poněkud těžkopádného námětu, a proto i do ostatních rolí obsadil tehdejší hvězdy filmového nebe, které garantovaly příznivé přijetí u diváků – kromě již zmíněných se ve filmu setkali s Járou Kohoutem, Jindřichem Plachtou, Otomarem Korbelářem, Ferencem Futuristou a Jaroslavem Marvanem. Divákům se líbila i písnička Járy Beneše "Loučení" v podání Oldřicha Nového. Veselohra měla premiéru v srpnu 1937. Současně byla natočena i německá verze, ve které hrála Anny Ondráková stejnou roli. (Česká televize)

(více)

Recenze (71)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Škoda že se Anny Ondra, často přezdívaná Buster Keaton v sukních, kvůli práci v zahraničí objevovala v československém filmu jen sporadicky, s tímto jejím posledním filmovým představením vlastně jen čtyřikrát, ale toto byl zřejmě vůbec její nejlepší a nejznámější film, opět pod Lamačovou taktovkou. Parádní komedie, jak už to bývá zvykem plná lásky, omylu a nedorozumění a nakonec štastných konců. O nezapomenutelné hlášky spolu s vtipnými scénami se tu stará především hlavní duo Nový+Onráková. Z menších rolí musím vyzdvihnot jednounačně Ference Futurista opět jako znamenitého ožralu-navíc vyčůránka:-) Špatný nebyl ani Kohoutův Špargl. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Oldřich Nový rozehrává jako okouzlující flamendr jednu úsměvnou situaci za druhou, ať už jde o návrat z flámu, jednání s exekutory nebo slib, že už nebude pít a věnovat se hazardu. Možná nedosahuje úrovně nejlepších předválečných komedií, na rozdíl od současné české produkce je to však, a to i po téměř třičtvrtě století, stále stejně příjemná a svěží pohodová zábava, která ani na okamžik nenudí. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vím, nepatří k těm nejlepším, ale přesto mám tuhle komedii moc rád. Oldřichu Novému to podle mě jde s Anny Ondrákovou moc pěkně dohromady a scénář, který sice není žádné veledílo, je plný roztomilého humoru. Skvělá je například scéna na baru, v níž do sebe Nový hází jednoho panáka za druhým a Ferenci Futuristovi popisuje, jakou má ten alkohol pachuť. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Průměrná historka, natočená rutinovaným způsobem v době, kdy Oldřich Nový ještě hrával s o třídu slabšími partnery. Zde s Anny Ondrákovou. Ale zase je třeba spravedlivě napsat, že právě tady si po všech schematických milovnících a falešných hrabatech zahrál poprvé svou typickou roli ztřeštěnce v žaketu. Škoda, že ještě neměl lepší scénář. 60% ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dlho sa to rozbiehalo a skončilo to tak rýchlo, že som sa nestihol ani spamätať z tých obratov v poslednej minúte. Akoby na konci natáčania dochádzal filmový materiál a režisér zavelil, že do minúty musí byť koniec. Celkovo z toho je priemerná naivná zábava, ale slušne pozerateľná. –––– To je ale pomluva! Jsem slušné děvče a moji siluetu dosud nikdo neviděl. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (8)

  • Premiéra proběhla 20. srpna 1937 v kinech Juliš, Metro a Světozor. (Cucina_Rc)
  • Keďže Otomar Korbelář nebol dobrý tanečník a Anny Ondráková zas výborná, vyriešili tvorcovia túto situáciu tak, že oboch opásali povrazom, aby od seba neutekali, a točili sa len okolo vlastnej osi v blízkosti kamery. (dyfur)

Reklama

Reklama