Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Přepis divadelní hry E. A. Longena V tlamě velryby (z repertoáru Divadla V. Buriana). Fraška plná zápletek, převleků a všelijakých taškařic včetně jazykových parodií, to vše jen pro to, aby se Burian před kamerou vyřádil stejně jako na jevišti. Vlasta Burian zde vytvořil postavu Emana Pípy, kterého z finanční tísně má zachránit příjezd strýčka Jonáše z Ameriky. Eman měl rád Lidušku (A. Mandlová), ta si však vzala jeho bratrance Adolfa (Č. Šlégl). Eman se opije a tropí výtržnost – je odveden na psychiatrii, kde potkal dalšího svého příbuzného strýce Hanibala (T. Pištěk). Ten se zase souží pro tetu Matyldu, která však čeká na příjezd Jonáše, aby si ho vzala. Adolf si potřebuje vyřídit záležitost s bývalou milenkou (L. Hermanová), proto přemluví Emana, aby se přestrojil za strýčka Jonáše a tím odlákal pozornost jeho ženy. A tak začíná bláznivá komedie – vše končí příjezdem pravého strýčka. (Česká televize)

(více)

Recenze (141)

ZorkaJ 

všechny recenze uživatele

Skvělá režie Karla Lamače se scénáristou Longenem vytvořila s mnoha filmovými herci užasnou komedii, která i po letech neomrzí, a nadále skvěle baví. Mám rád herce, kteří ze sebe umí vydat to nejlepší, co v nich je. Vlasta Burian byl v každém záběru, a to v mnoha ztřeštěných podobách a zběsilých situacích. Bravo mistře! ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Lamač je prostě borec- prvních jedenáct minut filmu je vyplněno záběry, které nemají s filmem pranic společného. Asi si to někde natočil a líbilo se mu to, tak to do tohohle filmu prostě přidal. Film Nezlobte dědečka víceméně nemá scénář a celý ho vyplňuje jen Vlasta Burian sám. Krom toho krátkého úvodu je na scéně bez dvou minut celou dobu. Zatím jsem neviděl film, kde by Burian tak živelně řádil. Mám takový pocit, že většina dialogů snad vznikala rovnou na place. Nevím, v každém případě jsem se skvěle bavil. Nedá se samozřejmě srovnávat s Katakombami nebo U pokladny stál, ale rozhodně to patří k těm nejlepším Burianovým věcem. 90% ()

Reklama

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Film s Vlastou Burianem Nezlobte dědečka jsem viděl téměř jako jeden z jeho posledních ( když pominu poválečné hrůzy Slepice a kostelník nebo Muž v povětří ), ale stal se pro mne jedním z nejpůvabnějších, ne – li nejlepších. Téměř výjimečně zde v první polovině můžeme spatřit Buriana bez knírku, ve druhé části filmu ho uslyšíme zpívat v přestrojení dokonce za dva falešné strýce Jonáše. Námět je možná slabší na celovečerní film, ale já si na Nezlobte dědečka cením především velkolepé Burianovy improvizace a dlouhé řady gagů, které vycházejí sice jen z jeho neznalosti angličtiny, ale i po letech jsou nesmírně vtipné a komické. V menších úlohách můžeme vidět např. Václava Trégla nebo Čeňka Šlégla, bez kterých si Burianovy filmy pomalu už ani nedokáži představit. Burianovým „nahrávačem“ je zde tentokrát méně známá Mariana Hellerová co by vdavekchtivá teta Matylda… V paměti divákům určitě utkví Burianovo vyprávění o New Yorku a o vymřelém příbuzenstvu :) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Prvá polhodina čerpá z nemých grotesiek, potom príde na rad hovorené slovo, na ktorom bude stáť všetok vtip. Ten má svoje lepšie aj horšie chvíľky, asi najpamätnejšou sekvenciou je "vyvraždenie" celej rodiny v USA. Bohužiaľ po tomto vrchole sa príbeh už len tak trmáca do konca, keď to je síce všetko strašne bláznivé, ale už nie príliš vtipné. Na rok 1934 ale dobré....moje pocity zhrnul woody v komentári. Len tie základy nesiahajú do Číny, ale do Japonska. ()

t0ny 

všechny recenze uživatele

Falešný strýček z Ameriky zaměňuje svatbu a mariáš, vykládá o New Yorku a já se úžasně bavím :) Bezkonkurenční Burian, krásná Mandlová a Theodor Pištěk coby vojevůdce kartáginských vojsk. - "Nó, ale teď máme v Americe strašnej problém s gangsterama, to je samej únos." - "Ale to já bych se bála." -"Né, takový voni vracej." ()

Galerie (16)

Zajímavosti (1)

  • Jonáš/Eman (Vlasta Burian) říká, že bydlí v Hopfenštokově ulici. Tak se skutečně jmenovala v Praze od poloviny 19. století do roku 1952 dnešní ulice Navrátilova na Novém Městě. (rakovnik)

Reklama

Reklama