John LandisKamera:
Woody OmensHudba:
Nile RodgersHrají:
Eddie Murphy, Arsenio Hall, James Earl Jones, John Amos, Madge Sinclair, Shari Headley, Paul Bates, Eriq La Salle, Frankie Faison, Vanessa Bell Calloway (více)VOD (4)
Král komedie Eddie Murphy se v tomto zábavném filmu stává zhýčkaným a sebevědomým africkým princem, který přichází do Ameriky, aby si tu našel nevěstu. V doprovodu svého přítele (Arsenio Hall) si Murphy záhy najde práci, byt a nové prátele i nepřátele a samozřejmě se dostane do spousty malérů. Murphy i Hall jsou ve svých rolích skvělí a rozhodně by Vám už kvůli nim tahle komedie neměla uniknout! (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))
(více)Recenze (452)
Výborná komedie ze starých časů Eddieho Murphyho. Eddie zde hraje prince jedné africké země, který se nesmířil s nevěstou vybranou rodiči, ale odjel do Ameriky aby si našel svoji lásku. Spousta skvělých vtípků, již tehdá narážky na copyright (McDowell vs McDonald), spousta skvělých herců (např. malé roličky Cuby Goodinga, Jr. a Samuela L. Jacksona), vazbý na předchozí Murhypho filmy (Záměna). Prostě hodně vydařená komedie... ()
Vynikající Eddie Murphy v jedné ze svých nejlepších komedií. Superkomedie plná vynikajích hlášek se skvělým příběhem. Pro mě je tento film i dost Vánoční záležitost, a tak si často tento kousek pustím mezi svátkama a můžu s klidem říct, že po těch letech se mi stále líbí a ničím mě neomrzel! PS: Samozřejmě pobaví i Murphyho multirole a v závěrečných titulcích se divák nestačí divit, koho všeho to tu ten "všivák" zase hrál. :D ()
"Ty jsi princ, který si nikdy nezavázal botu. Věř mi, já to jednou zkusil ... nezapomenutelný zážitek." Jsem trošku šťoural, takže bych patrně dokázal najít nějaké výhody na tom být princem. Třeba to bohatství by mi asi tak úplně nevadilo, mít moc bych s trochou přemáhání skousnul, mít dokonale synchrovanizovanou manželku bych asi taky přežil a co se týká čištění královského penisu, tak slibuju, že ten můj by byl nejčistší na světě. Princ Akeem to však vidí jinak a chce ženu, které by si mohl vážit. Tak nějak intuitivně tomu rozumím, takže jsem mu již několikrát byl společníkem na cestě, při které ztratí všechny své výhody a ještě z toho má radost. Zkrátka kdo chce kam, pomozme mu tam, zejména když je to zábavné. ()
Cesta do Ameriky je v rámci Murphyho hrané filmografie jedním z těch povedenějších kousků, přesto jsem si k filmu nenašel cestu ani po letech od jeho uvedení. Murphyho (a Hallova) obliba v latexových převlecích byla v Cestě do Ameriky ještě v plenkách a tudíž veskrze snesitelná (oproti pozdějším Klumpovým jde rozhodně o "poklad") - nicméně Randy Watson a reverend Brown se ve filmu nemuseli vůbec objevit. Dějově jde o vcelku jednoduchý příběh o osamostatnění se a vzdoru vůči svým kořenům, který je místy humorný, místy toporný - ale oproti některým pozdějším Murphyho filmům neurazí. Čas od času se ale s Akeemem a jeho lehce (více) otravným společníkem Semmim rád vydám na cestu do Ameriky (a Zamundy). ()
Landis má i lepší filmy a i když se mi tenhle líbil víc než Burke and Hare, stejně bych ho řadil mezi to slabší co natočil, ale i tak nemůžu říct, že by mě zklamal. Naopak, kdyby to nemělo nutně dvě hodiny (které to nedokáže gagy dostatečně pokrýt) a kdyby to nemělo vyloženě kouzelný happy end, ale přirozeněji podaný, klidně bych tomu tu čtvrtou hvězdu dal. Ono je to totiž příjemné, ani ne zrovna tupé, hezky se to vyhýbá veškerému fekálnímu humoru, Shari Headley se mi tu osobně velice líbila a i ten Eddie Murphy tu hrál velice sympaticky, jen to prostě není tak dobré, jak by to mohlo být. A zvlášť když vím, že Landis umí líp. Ale rozhodně to není špatné a ani to hodnocení mě nepřekvapuje, vzhledem k tomu, že je to jedna z těch lepších a inteligentněji působících romantických komedií. Silné 3* ()
- Shari Headley (Lisa) se narodila nedaleko míst, kde se většina newyorské části filmu odehrává. (NIRO)
- Nařízením soudu musel Eddie Murphy (princ Akeem) odevzdat 19 procent svého honoráře Artu Buchwaldovi, který je spoluautorem námětu. Tuto skutečnost Murphy zamlčel a nechal se uvést jako jediný autor. (don corleone)
- Natáčanie filmu prebiehalo v meste New York. (dyfur)