Reklama

Reklama

Nibelungové: Siegfried

  • Česko Nibelungové: Smrt bohatýra (více)

Vzestup a pád hrdiny Siegfrieda se odehrává v sedmi písních: jako první zabije draka, pak se zmocní pokladu Nibelungů a podrobí si dvanáct králů; osvobodí Kriemhildu a pomůže králi Guntherovi podrobit si Brunhildu lstí. Osud se však obrátí proti Siegfriedovi: rivalita mezi Kriemhildou a Brunhildou a Guntherova zrada způsobí jeho zkázu. Hagen Tronje hrdinu zákeřně zabije, ale čin zůstane nepotrestán. (Film Europe)

(více)

Recenze (15)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Hollywoodsky se tvářící jízda v německém duchu s ďábelskými FX a překvapivou „outdoor“ výpravou, je bohužel nudnou heroickou fantasy, která dokazuje, že tenhle druh velkovýroby je vlastní spíše zámořským tvůrcům (i když se k nim Lang po emigraci připojil) než našim pedantským sousedům. Pokud nejste extrémní milovníci árijských svalnatců a germánských legend, doporučuji raději zabrousit do arabských končin za jedním potutelným a mnohem více charismatickým zlodějíčkem z Bagdádu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Režisérsky štýl Fritza Langa bol trochu iný, ako jeho expresionistických kolegov a v Nibelungoch je to značne cítiť. Osová symetria skoro v každom zábere (v každom, kde sú stavby) je rozdiel najväčší. Maximálne statické, ale vizuálne utriedené, držiace pokope s ucelenou atmosférou, s jasným príbehom a niekoľkými úchvatnými davovými scénami. Príťažlivosť filmu je daná aj témou, ale Langovi treba kvitovať, že pred 90timi rokmi natočil príťažlivejší film ako mnoho dnešných historických a fantasy snímok s omnoho prepracovanejšími trikmi. Jemu sa to podarilo bez jedinej bojovej scény. ()

Reklama

joehot 

všechny recenze uživatele

No není Nibelungská legenda jednou z nejkrásnějších? V režii Fritze Langa jde o úchvatnou podívanou, kombinovanou skvělým hudebním doprovodem. Samozřejmě, není to pro dnešního líného diváka, akcí se docela šetří, přesto jde o jedno z nejlepších děl 20. let minulého století. K vidění zde: http://www.youtube.com/watch?v=z3AK5LgnlvA i s druhým dílem. ()

Artran 

všechny recenze uživatele

Nám divné o tom hlásí se zkazky z doby dávné, / co útrap a co strastí kdys stihlo reky slavné. / Boj hrdin smělých mnohý, až zázračný, a ston / a nářek chceme líčit, též slavnosti a ve hrách shon. // Zem burgundská je známa, tam rostla děva kdys, / kraj světa hledal by se tak krásný tváře rys; / jí jméno bylo Kriemhild a pro ten její vab / rek mnohý prohráv život, měl k předčasnému hrobu kvap. // Jí slušelo být v lásce, vzhled zdobil mládí pel. / Rek mnohý po ní toužil, ji každý náviděl. / Též její krásné tahy div v oči nebily / a mnohou jinou paní by její ctnosti zdobily. // Tři urození králi, ctní, mocní bohatstvím, / svou péči o ni měli, neb sestrou byla jim. / Měl jeden jméno Gunther a druhý Gernot byl / a Giselher slul třetí; a všichni byli mužných sil. ..... atd. atd. atd. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Co mi na těch němých filmech vadí (Lang-neLang) jsou šílená utahaná gesta a pohyby herců. Všechno je tak příšerně pomalé! Jakoby nestačilo to patetické a přehnané rozjímaní, zmalované ksichty apod. Než postava udělá krok, uběhne minuta... zív! A navíc se nemůžu zbavit dojmu, že Siegfried vypadal jak Ivánek z Mrazíka. ()

Galerie (26)

Zajímavosti (4)

  • Drak Fafnir byla osmnáct metrů dlouhá loutka, kterou při natáčení obsluhovalo 17 lidí. (Terva)
  • François Berge, francúzsky filmový kritik, prehlásil o diele: „Kompozícia je základom všetkého. Akýkoľvek obraz tohto filmu by mohol byť zastavený a bola by to úžasne vyvážená maľba vytvorená formou a svetlom. Tiež je to jeden z filmov, ktorý v našej pamäti zanechá jasné predstavy dokonalej a trochu statickej krásy. Avšak ide o niečo viac než o maľbu, je to animovaná architektúra.“ (Biopler)

Reklama

Reklama